Vega vagy? 6 ok, amiért a B12-vitamint mindenképpen pótolnod kell

2021 szeptember 29 - Meggyógyulnék szerkesztő

faradt_no_kismama_osz_verszegeny_b12_vitamin_hiany.jpg

Sokan nem tudják, hogy a B12-vitamin – más néven kobalamin – milyen fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében. Számos biokémiai folyamatban játszik kulcsszerepet, például a DNS- és RNS-szintézisben, a sejtosztódásban, a vérképzésben és az idegrostok védőburkának védelmében is.

Mennyi B12-vitaminra van szükségünk egy nap?

Egy egészséges felnőttnek természetes tápanyagokból napi 3 mikrogramm B12-vitaminra van szüksége. Terhesség és szoptatás idején azonban minden védőtápanyagból megnő a kismama szükséglete, nekik napi 4,5-5 mikrogrammra is szükségük lehet. A húsevők átlagos fogyasztása naponta 7 mikrogramm körül van, tehát ha valaki eszik állati eredetű ételeket, és nincs más, hiányra okot adó tényező, akkor nagy valószínűséggel, nincs szüksége pótlásra.

Miért kell a vegetáriánusoknak mindenképpen pótolniuk a B12-vitamint?

Először is, mert

1. a B12-vitamin elsődleges természetes forrásai szinte kivétel nélkül állati eredetűek: a húsok, a májak, a halak, a tejtermékek és a tojás. Ugyan van egy-két növény is, amennyiben van valamennyi, de sajnos olyan kevés, hogy egyszerűen nem lehet élesztőből, algából, barna rizsből eleget enni a napi B12-vitamin szükséglet beviteléhez.

 

Másodszor is, mert hiányában

2. vérszegénység,

3. fáradékonyság, csillapíthatatlan kimerültség, aluszékonyság,

4. kedvetlenség, depresszió,

5. magatartás zavarok: ingerlékenység, zavartság, szellemi képesség romlás, memóriazavar,

6. idegrendszeri betegségek, neuropátia alakulhat ki.

A kezdődő B-12 vitaminhiány tünetei nem különösebben jellegzetesek, ezért nehéz a tényleges hiánybetegségek kialakulása előtt felismerni.

Milyen tünetei vannak a már kialakult hiánybetegségnek?

Idegrendszeri károsodás

  • érzészavar,
  • fájdalom,
  • zsibbadás,
  • tűszúrásszerű érzés,
  • ügyetlenebb mozgás,
  • nehézkes járás

Nagysejtes vérszegénység

  • szapora szívverés,
  • terhelésre jelentkező nehézlégzés,
  • nyomásérzet a mellkasban,
  • sápadtság,
  • száraz bőr,
  • töredező körmök,
  • hajhullás,
  • gyengébb immunrendszer

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A B12-vitamin Ankermann bevont tabletta vény nélkül kapható gyógyszer, egyszerű, fájdalommentes megoldás a B12-vitaminhiány kezelésére napi egy tablettával, mely 1000 mikrogramm B12 vitamint (cianokobalamin) tartalmaz.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

B12/H/2021-56 Lezárás dátuma: 2021.09.27.

Milyen kémiai formában fordul elő a B12-vitamin?

A B12-vitamin, vagyis a kobalamin négyféle formában fordul elő a táplálékokban és a gyógyszerekben, étrendkiegészítőkben. Ezek az adenozil-kobalamin, cianokobalamin, hidroxokobalamin és metilkobalamin, melyek között egészségügyi és hatékonyság szempontjából nincs különbség, elvileg ugyanolyan alkalmasak a pótlásra. Mindegyik ugyanúgy szívódik fel és bomlik le, ugyanúgy alakul át aktív B12-vitaminná. Mégis gyakran használják a cianokobalamint a különböző készítményekben, mert ez különösen stabil.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr8116703116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása