A Wörwag Pharma története

2016 június 02 - Meggyógyulnék

A Wörwag Pharma egyik fő szakterületének a neuropathia gyógyítását tekinti. Az elmúlt 20 évben közel 100 ezer neuropathiás beteget diagnosztizáltak a vállalat által kialakított vizsgálati helyeken, pedig amikor 1993-ban a Wörwag Pharma megalapította hazánkban első külföldi leányvállalatát még szinte teljesen ismeretlen volt a diabétesz szövődményeként kialakuló idegkárosodás.

 

worwag_testverek.jpg

De honnan érkezett hazánkba a Wörwag Pharma, és mit érdemes tudni róla? A Wörwag Pharma története Stuttgartban indult, ebben a közel 600 ezer lakost számláló sváb városban.

Egy monda szerint a város nevét Luitolf sváb hercegnek köszönheti, aki 950 környékén lovakat tenyésztett a Nesen patak mocsaras völgyében. Állítólag a Stuttgart szóban erre utalnak a kanca (stute) és kert (garten) szótöredékek, és ezt a feltételezést a város címere is alátámasztja: fekete ugró ló, sárga-arany színű háttérrel.

A város a 18. században élte fénykorát, amikor Carl Eugen von Württemberg herceg Stuttgartot második Versailles-já akarta fejleszteni. De Stuttgarthoz számos kulturális vagy gazdasági szempontból meghatározó személyiség köthető, itt született a filozófus Hegel, itt tanult Schiller, itt alapította első gyárát a feltaláló Robert Bosch.

A városi közösség tiszteletreméltó hagyományait és a német gazdaságra oly jellemző családi vállalkozások tipikus üzleti modelljét – hosszú távú gondolkodás, kisebb lépésekben haladó, fenntartható, harmonikus fejlődés – egyaránt felfedezhetjük a Wörwag Pharma történetében.

A céget Stuttgartban alapította Fritz Wörwag 1971-ben, 32 évesen, 6 évvel a gyógyszerész doktori fokozata megszerzése után (1965). A vállalatalapítás és a tanulmányok befejezése közötti röpke 6 évet se töltötte tétlenül, egyrészt megvette, és vezette saját patikáját, másrészt ez idő alatt született 4 gyermekéből kettő: Monika (1966) és Marcus (1968), akik ma már a vállalat vezetői.

Ezután egy kissé lassult a tempó. A Magnerot Classic 1981-es és a zsírban oldódó, speciális hatóanyagot és idegvédő vitaminokat tartalmazó Milgamma 1985-ös bevezetéséig „csak” néhány konkurens vállalkozás egészének vagy termékeinek megvásárlása kötötte le a cégvezetést. De a Magnerottal és a Milgammával egyértelmű fellendülés indult meg: ekkorra vált világossá, hogy a vállalat fő területe a cukorbetegség és szövődményeinek gyógyítása és a hiánybetegségek kezelése biofaktorokkal (vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok) lesz.

A következő fordulatig ismét csaknem 10 évet kellett várni. 1992-ben ugyanis két nagyon jelentős dolog történt. Egyrészt szabadalmaztatták a diabéteszes polineuropathia oki kezelésére alkalmas hatóanyagát, másrészt megkezdődött a nemzetközi nyitás.

A Wörwag Pharma első nemzetközi leányvállalatát hazánkban, Magyarországon alapította meg 1993-ban. 1995-től további kelet-közép-európai országok következtek, majd a 2000-es évektől globális hálózattá fejlődött a vállalat. Mára Észak-Amerikán és Ausztrálián kívül minden földrészen jelen van a cég, közel 1000 munkatársával és 40 kereskedelmi kirendeltségével.

Fritz Wörwag az ezredfordulón adta át a cég ügyvezetését gyermekeinek, Monikának és Marcusnak, de a mai napig részt vesz a Wörwag Pharma Tanácsadó Testületének tagjaként a cég irányításában.image001.jpg

De bármily hihetetlen, az eredeti gyógyszertár – amit Fritz Wörwag kezdő gyógyszerészként szerzett meg – még mindig ugyanott működik, ahol a vállalat története elkezdődött. A patikában vércukor- és vérnyomásmérést is végeznek, de egészségügyi eszközök is kölcsönözhetőek, és a gyógyszerészek ma már rendszeresen adnak tanácsot a hozzájuk fordulóknak az interneten keresztül is. A patika szomszédságában található az 1974-ben megnyitott Wörwag Egészségház, ahol 4000 reform- és biotermék várja a vegetáriánusokat, lisztérzékenységben szenvedőket és cukorbetegeket. Az Egészségház online szervizhálózata tájékoztatást nyújt fogyókúra és böjtkúra, speciális diéták és étkezési zavarok témájában is.

A növekedés mellett tehát vannak dolgok, amik nem változtak a Wörwagnál évtizedek óta sem. Családi vállalkozásként jött létre a cég, és az is maradt máig is: minden munkatárssal, minden vevővel, minden szakemberrel szeretik fenntartani a személyes kapcsolatot.

Bár ez mindig is így volt, de a vállalat csak most foglalta össze egyetlen jelmondatban hitvallását: getting closer – helping better. Közelebb viszik a gyógyulást a betegekhez. Ma már tizenhárom olyan vizsgálati hely van Magyarországon, ahol a diabétesz következtében kialakuló idegkárosodást diagnosztizálják és kezelik. A vidéki nagyvárosokban és Budapest több kerületében található neuropathia centrumokat a Wörwag Pharma alakította ki, és látja el diagnosztikai eszközökkel. Emellett országos szintű képzést indított az orvosok számára, és bevezette a diagnosztikai eszközök használatát, melyek megkönnyítik a szenzoros, azaz érző idegeket és a vegetatív idegeket érintő neuropathia felismerését.

Idén még két neuropathia centrum megnyitását tervezi a vállalat: a februárban megnyitott miskolci gyermek neuropathia centrum után Pest és Somogy megyében szeretnének felnőtt centrumot nyitni. 2020-ig további 15 centrum megnyitására kerülhet sor. Ezzel a teljes lakosság számára lehetővé válik, hogy elérhető távolságban kezeltethessék betegségüket. Az egyes centrumok kialakítása egyenként 4 millió forintba kerül, a már működő centrumok fenntartása és az orvosok képzése évente 33 millió forintos költségvetésből valósul meg.

„A Wörwag Pharma az utóbbi 20 évben igen sokat tett azért, hogy ez a komoly szövődmény minél ismertebbé váljon a betegek és az orvosok körében. Felelős vállalatként a jövőben is támogatni fogjuk az egészségügyi ellátás minőségének javítását, elsősorban a diagnosztikai háttér fejlesztése, a szakemberek oktatása és az egészségügyi szűrések terén.” – mondta el Dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr938764486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása