Hogyan védekezhetsz az alkohol rövid és hosszú távú káros hatásai ellen?

Biztos sokan tapasztalták már olvasóink közül is egy-egy jó hangulatú este után a másnapi büntetést: a kínzó fejfájást. Ez az alkohol dehidráló hatásának és ennek következtében fellépő intenzívebb ásványianyag- és vitaminvesztésnek köszönhető. Ez utóbbi azonban a viszonylag gyorsan múló másnaposságnál hosszabb távon is káros lehet, hiszen ez árt az idegeinknek, neuropátiát is okozhat. Az évvégi ünnepek közeledtével, amikor bizony hajlamosak vagyunk a kelleténél többet inni, hasznos lehet e következményeket számba venni, és a védekezés, kárenyhítés lehetséges módozataira is felkészülni.

karacsony_koccint_ital_vacsora_csalad_unnep_kisebb_1.jpg

Az alkohol iránt érzett vonzalmunkat valószínűleg a gyümölcsevő emlősök viselkedésére vezethetjük vissza, akik előszeretettel fogyasztották az erjedt gyümölcsöket, melyeknek nagyobb energiatartalmuk volt. Ugyanakkor sajnos az alkoholnak számos negatív hatása is van. Az alkoholt a dehidrogénáz (ADH) enzim acetaldehiddé alakítja, amely egy mérgező anyag, és felelős többek között a májzsugor kialakulásáért. Az acetaldehidet az acetaldehid-dehidrogénáz (ALDH) enzim bontja le ecetsavvá, ami vagy vízre és széndioxidra bomlik, vagy zsírként tárolódik.

Annak érdekében, hogy e káros folyamatoktól megvédje a szervezetet, a természet egy védőmechanizmust alakított ki: a másnaposságot. Tehát míg az alkoholfogyasztás kellemes érzés, addig a másnaposság meglehetősen rossz, így egy-két rossz tapasztalat után már eleve – a negatív hatások kialakulása előtt – korlátozzuk a túlzott bevitelt.

A másnaposság tünetei a szomjúság, a fejfájás, a fáradtság, az álmatlanság, a szorongás, az izzadás, a fény- és hangérzékenység, a koordinációs zavarok, gyors szívdobogás, magas vérnyomás, hányinger, hányás.

Az ázsiai népesség jelentős része már az alkoholfogyasztás közben is érzékeli a másnaposság tüneteit, így ők nem is élvezik az alkoholfogyasztás kellemes hatásait, vagyis nem tudnak / nem szeretnek alkoholt inni.

A másnaposság tüneteit részben az okozza, hogy az alkohol hatására csökken a víz visszatartásáért felelős hormon termelődése, és a normálisnál több vizet veszítünk. Ennek hatására az agy térfogata csökken, ami fejfájáshoz vezet. A tünetek másik részéért pedig a mérgező acetaldehid felelős. Ráadásul a túlzott vízvesztés következtében túl sok ásványi anyag, vitamin ürül ki a szervezetből, amit fokozhatnak a gyomorra gyakorolt hatások, a hányás is.

Így aztán nem is csoda, hogy a rendszeres alkoholfogyasztóknál kialakulhat vitamin- és ásványi anyaghiány. Különösen figyelni kell a cink, a kalcium és a foszfor, a kálium és a magnézium, valamint az A-, B1-, B3-, B6-vitamin és a folsav pótlására.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

Milgamma N lágy kapszula

A Milgamma® N lágy kapszula benfotiamint, B6- és B12-vitamint tartalmazó, a gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyszer.

Komplex hatóanyagtartalma miatt kedvezően befolyásolja az idegrendszer és a mozgásszervek   károsodását és gyulladásos megbetegedéseit. Hatékonysága annak is köszönhető, hogy a B1-vitamint zsíroldékony formában, vagyis benfotiaminként tartalmazza, ami könnyebben felszívódik, és hasznosul a szervezetben.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Mil/H/2021-46 Lezárás dátuma 2021.07.14.

Az alkohol és a neuropátia kialakulása közötti összefüggés már bizonyított tény, hiszen egyrészt az alkohol károsítja az idegszöveteket, másrészt a B-vitaminok hiánya már önmagában is idevezethet, és az alkoholfogyasztás okozta vitaminhiány csak fokozhatja ezt. Vagyis a rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztóknál nagyobb a végtagokat érintő perifériás neuropátia kialakulásának kockázata.

Hogyan védekezhetünk, ha mindennek ellenére az ivás mellett döntünk?

A dehidráció elleni védekezés érdekében érdemes minden ital után egy pohár vizet inni, és lefekvés előtt még egy nagy pohár sós vizet. Másnap mindenképpen pótoljuk az elvesztett ásványi anyagokat, vitaminokat: a B1-vitaminra és a magnéziumra figyeljünk oda kiemelten. Hiszen mindkettőnek nagy szerepe van az idegek védelmében, és az utóbbi még a másnapi vérnyomás-emelkedést és fejfájást is csökkentheti.

A másnaposság legjobb megelőzése a mértékletesség, de segíthet, ha italozás előtt és alatt a felszívódást lassító zsíros ételeket eszünk, ha nem keverjük az italfajtákat, ha lassan iszunk egy-egy pohár italt. A gyümölcscukor segítheti az emésztési zavarok megelőzését, a vércukor szinten tartását. Egy forró fürdő segíthet az izmok lazításában és az anyagcsere gyorsításában. Émelygésre jó lehet a gyömbér.

WPh/MB/2023-70. Lezárás dátuma: 2023.11.14.

 Források:

https://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/masnapossag.php

https://szupermenta.hu/alkohol-amit-jo-tudni-rola-mielott-a-pohar-fenekere-neznenk/

https://www.egeszseg7.hu/egeszsegtudatossag/alkohol-tapanyagok

https://gymbeam.hu/blog/alkohol-hatasa-fogyasra-az-izmok-regeneralodasara-fejlodesere/

https://www.hazipatika.com/psziche/fuggosegek/cikkek/ezt_teszi_velunk_az_alkohol

https://www.hazipatika.com/psziche/fuggosegek/cikkek/jozanon_az_alkoholrol

https://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=445

https://www.neurologiaikozpont.hu/neuropatia-tunetei-kezelese

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr7618265185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása