A B12-vitaminhiány okai és következményei

B12-vitaminhiány – épp úgy, mint más vitaminhiány – lényegileg három okból alakulhat ki:

b12_kisebb.jpg

1. a szervezet nem jut hozzá a szükséges mennyiséghez: pl. ha valaki nem eszik húst, különösen, ha az összes  állati eredetű ételt mellőzi,

2. valamilyen okból – például terhesség vagy szoptatás esetén – az átlagosnál nagyobb a beviteli igényünk,

3. az elegendő mennyiségű bevitt B12-vitamin valamilyen okból nem szívódik fel hatékonyan a szervezetben,

3.1. például idősebb korban minden védőtápanyag felszívódása romlik egyéb betegségek nélkül is,

3.2. de bizonyos betegségek is ronthatják a felszívódás hatékonyságát: pl. enzimhiány, gyomor- és bélbetegségek,

3.3. ahogy bél- és gyomorműtétek vagy bizonyos gyógyszerek – savlekötők, protonpumpagátlók, esetleg egy gyakran használt cukorbetegségre szedett gyógyszer – is okozhatják a felszívódás romlását.

Mennyi B12 vitaminra van szükségünk?

Egészséges felnőtteknek naponta 3 mikrogramm B12-vitamint kell elfogyasztaniuk természetes tápanyagokból.

A B12-vitamin elsődleges forrásai: a húsok, a májak, a halak, a tejtermékek és a tojás. Ezért például a vegán étrendet követőknek nagy valószínűséggel pótlásra van szükségük. A húsevők átlagos fogyasztása jellemzően eléri a napi 7 mikrogrammot, tehát nekik valószínűleg nem lesz szükségük pótlásra (ha ezt valamilyen más fent említett ok nem teszi szükségessé).

Mikor lehet szükségünk nagyobb beviteli mennyiségre?

Terhesség és szoptatás idején minden védőtápanyagból megnő a kismama szükséglete. B12-vitaminból napi 4,5-5 mikrogrammra is szüksége lehet a várandós vagy szoptató édesanyának.

Mit lehet tenni, ha felszívódási zavar alakul ki?

Szerencsére a mesterséges pótlás ilyenkor is megoldást jelenthet! Ugyanakkor, ha már kialakult a súlyos B12-vitaminhiány, akkor kúraszerűen nagyobb mennyiséget érdemes bevinni, nem elég a napi szükségletet pótolni, hiszen ezzel csak a már kialakult állapotot tartanánk fenn, nem javítanánk a helyzeten.

Vannak a B12-vitaminhiánynak tünetei?

Sajnos, a kezdődő B12-vitaminhiány tünetei nem eléggé feltűnőek, így lehet, hogy nem ismerik fel idejében a problémát. Kezdetben, amikor még nem súlyos a hiány, legfeljebb fáradékonyságot érezhetünk, sápadtabbak lehetünk. Súlyos figyelmeztető jeleket csak a már kialakult hiányállapot okozta betegségek esetén fogunk tapasztalni. Ha még ekkor sem kezdjük meg a hiánypótlást, ezek a betegségek esetleg visszafordíthatatlan károsodásokat okozhatnak.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A B12-vitamin Ankermann bevont tabletta vény nélkül kapható gyógyszer, egyszerű, fájdalommentes megoldás a B12-vitaminhiány kezelésére napi egy tablettával, mely 1000 mikrogramm B12 vitamint (cianokobalamin) tartalmaz.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

B12/H/2021-56 Lezárás dátuma: 2021.09.27.

Miért van szükség B12-vitaminra?

A B12-vitamin, vagyis a kobalamin számos élettani folyamatban tölt be kulcsszerepet, például a DNS- és RNS-szintézisben, a sejtosztódásban, a vérképzésben és az idegrostok védőburkának védelmében is.

Milyen betegségeket okozhat a B12-vitaminhiány?

Hiánya súlyos esetben fáradékonyságot, aluszékonyságot, kedvetlenséget, depressziót okoz. Vérszegénység, pontosabban megaloblasztos anémia is kialakulhat hiányában. Továbbá károsodhat a központi és a perifériás idegrendszer is, növekszik a neuropátia (idegbántalom) kialakulásának valószínűsége is.

A tünetek változatosak lehetnek, és attól függően, hogy az érző vagy a mozgató idegeket érinti a károsodás, jelentkezhet érzészavar, fájdalom, zsibbadás, tűszúrásszerű-érzés, vagy ügyetlenebb mozgás, nehézkes járás is. A B12-vitaminhiányos betegek magatartása is megváltozhat: ingerlékennyé, zavarttá válhatnak, szellemi képességük romolhat, memóriazavar alakulhat ki náluk.

A nagysejtes vérszegénység tünete lehet a szapora szívverés, terhelésre jelentkező nehézlégzés, nyomásérzet a mellkasban, sápadtság, a bőr szárazsága, a körmök töredezettsége, hajhullás, és fogékonyabbak lehetünk a fertőző betegségekre.

Miért kell a cukorbetegeknek kiemelten figyelniük a B12-vitamin pótlására?

A cukorbetegség kétféleképpen is összefüggésbe hozható a B12-vitaminhiánnyal. Egyrészt egy gyakran használt diabétesz gyógyszer rontja a B12-vitamin felszívódását.

Másrészt ha B12-vitaminhiány alakul ki egy cukorbetegnél, megnő a neuropátia kialakulásának valószínűsége. Mivel ez a cukorbetegségnek eleve nagyon gyakori szövődménye, a B12-hiány fokozhatja a neuropátia kockázatát, és a vérszegénység súlyosbítja az érrendszeri szövődményeket is.

Kód: WPh/MB/2023-52. Lezárás dátuma: 2023.07.10.

Forrás:

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/cikkek/ezeket_erdemes_tudni_a_b12-vitaminrol

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/3714/amit-a-b12-vitaminrol-tudni-kell

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr8018164930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása