Mi válthat ki memóriazavarokat?

43338457_m_normal_none_1.jpg

Ha nem lennénk képesek emlékezni, elvesztenénk önazonosságunk képességét, hiszen tapasztalataink formálnak minket, emlékeink személyiségünk részét képezik. Nélkülük mindent mindig elölről kellene kezdenünk, mindent újból fel kellene fedeznünk, és olyan védtelenek lennénk, mint kiskorunkban. De ha nem az emlékezet személyiségformáló erejére gondolunk, hanem csak a hétköznapi tevékenységeinkben betöltött szerepére, ezeket sem tudnánk végrehajtani memória nélkül. Ezért is fontos e képességünk minél teljesebb megőrzése minél hosszabb ideig. 

Ugyanakkor memóriánkat számos betegség, trauma fenyegeti. Az emlékezetzavarok okainak vizsgálatakor két nagy csoportot különböztethetünk meg: egyrészt az úgy nevezett disszociatív, másrészt az organikus eredetű emlékezetzavarokat.

A disszociatív zavarok esetében az emlékezet egy része leválik a többi részéről, általában valamilyen felzaklató esemény hatására. Ezek az elváltozások általában nagy mértékűek: például egy esemény előtti időre egyáltalán nem emlékezik valaki, nem tudja, hogy kicsoda, nem ismeri fel a családtagjait. Ezek az memóriazavarok hirtelen alakulnak ki, és nincs a hátterükben semmilyen szervi ok.

Az organikus memóriazavarok mögött mindig valamilyen szervi elváltozás, fizikai sérülés, valamilyen fennálló egészségi állapot, esetleg valamilyen drog fogyasztása áll.

Organikus memóriazavarok

  • fejsérülés vagy agyműtét következtében kialakuló emlékezetzavar
  • alkoholizmus és / vagy vitaminhiány (B1, B6, B12, folsav) miatt létrejövő memóriavesztés
  • demenciák
    • Alzheimer-kór

      Ez az idegsejtek pusztulásával járó betegség a leggyakoribb szervi eredetű memóriazavar, amelynek pontos okát még nem ismerjük, de összefügg az életkor növekedésével és a genetikai adottságokkal is.

    • vaszkuláris demenciák

Ha károsodnak az agy erei pl. agyérgörcs, vagyis stroke következtében, az agy bizonyos területei nem jutnak megfelelő vérellátáshoz. Az ehhez a területhez tartozó funkciók sérülnek, míg a nem érintett területekhez tartozó funkciók tovább működnek.

    • Huntington-kór, Parkinson-kór
    • vírus- vagy bakteriális fertőzések okozta demenciák
    • visszafordítható demenciát okozhatnak például a máj, a vese vagy a pajzsmirigy megbetegedései, daganatos megbetegedések.

A memóriazavarok súlyossága is nagyon eltérő lehet: néha csak apróságok nem jutnak az eszünkbe, de lehet olyan súlyos is, hogy nem vagyunk képesek önállóan élni. A legsúlyosabb fokozat, amikor nemcsak az emlékezet romlik, hanem a gondolkodás, a tanulás, a beszéd, a mozgás képessége is. Az érzelmi élet elszíntelenedhet, a viselkedés megváltozhat.

Érdemes orvoshoz fordulni, ha magán vagy szeretteinél az alábbi tüneteket tapasztalja!

  • a rövidtávú emlékezet romlása
  • nehézkessé válik a mindennapok tervezése, a döntéshozatal és a koncentráció
  • zavarokat tapasztal a beszédben, a begyakorolt mozgásokban
  • nehezen ismer fel tárgyakat, személyeket
  • pszichés változásokat tapasztal: szorongást, félelmet, depressziót
  • a korábban kedvelt tevékenységek feladása
  • személyiségváltozás: agresszió, zárkózottság, közömbösség, nyugtalanság
  • alvászavarok lépnek fel
  • nehézzé válik a széklet-, vizeletürítés szabályozása

 

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A B12-vitamin Ankermann bevont tabletta vény nélkül kapható gyógyszer. Egyszerű, fájdalommentes megoldás a B12-vitaminhiány kezelésére - napi egy tablettával, amely 1000 mikrogramm B12 vitamint (cianokobalamin) tartalmaz.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

B12/H/2021-56 Lezárás dátuma: 2021.09.27.

Megelőzés

A fentiekből is kiderül, hogy sok esetben rossz szokások vezetnek a memóriazavarokhoz: például a drogfogyasztás, alkoholizmus, vitaminhiányos vagy egészségtelen táplálkozás. Érdemes tehát ezekkel kezdeni: mértékkel fogyasszunk alkoholt, és táplálkozzunk egészségesen: együnk zöldségeket, gyümölcsöket, kerüljük a finomított cukrokat, a szénhidrátokat, túl zsíros ételeket. Előzzük meg az elhízást!

Őrizzük meg fizikai és szellemi aktivitásunkat idősebb korban is, és persze fiatalon is mozogjunk, gondolkodjunk minél többet. Használjuk az agyunkat: olvassunk, tanuljunk, játsszunk!

Nagyon fontos az elegendő pihenés, a stresszkezelés is.

Kód: WPH/MB/2024-19. Lezárás dátuma: 2024.05.06.

 

Forrás:

https://utikalauzanatomiaba.blog.hu/2023/11/01/mitol_alakulhatnak_ki_a_memoriazavarok

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eml%C3%A9kezetzavar

https://www.webbeteg.hu/cikkek/demencia/545/a-demencia-hattere

https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/idegrendszeri-betegsegek/demencia-alzheimer-kor-inkontinencia-stroke-szivinfarktus-szellemi-betegseg/8ek6cnk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr9118411737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása