Már most el kell kezdeni a D-vitaminpótlást?

Itt van már a nyirkos, nyálkás november, amikor már hiába is sütne a nap, bőrünk már nem termelne D-vitamint.

tel_napsutes_erdo_d-vitamin.jpg

Nyáron felhalmozott tartalékaink talán még kitartanak, de kérdés, hogy meddig? Mikortól érdemes elkezdeni a D-vitaminpótlást?

Ez egyrészt attól függ, hogy milyen szélességi fokon élünk, mert a nap beesési szögének meredeksége határozza meg, hogy a szervezet képes-e az UVB sugárzás hatására D-vitamint termelni. Hazánkban március végétől október végéig megfelelő a nap besugárzási szöge. Ha ebben az időszakban legalább 10-15 percig 11 és 16 óra között rövid ujjú ruhában, sortban vagyunk a napon, akkor nincs szükség a D-vitamin pótlására. Ilyenkor naponta kb. 10.000 NE (nemzetközi egység) D3-vitamint állít elő szervezetünk. Ez egyébként azért is ez a legjobb D-vitaminpótlási módszer, mert így nem is lehet túladagolni a D-vitamint!

A D-vitamin felezési ideje 3 hét, vagyis ennyi idő alatt „ürül ki” a szervezetből a korábban felhalmozott D-vitamin, ami azt jelenti, hogy november közepétől mindenkinek szüksége lenne pótlásra.

Ráadásul idősebb korban a bőr vastagságának csökkenésével a szervezet D-vitamintermelő képessége is csökken, vagyis idősebbeknél még nyáron is kialakulhat a D-vitaminhiány.

Nyilván, ha valaki nem szokott napozni, akkor nyáron is csak külön pótlással tud hozzájutni a D-vitaminhoz. Ugyanis a táplálékok közül néhányban van valamennyi D-vitamin, de ez nem elegendő a napi szükséglet fedezésére.

Napi D-vitaminszükséglet*


220207_d-vitamin_tablazat.jpg

Miért fontos a szervezet megfelelő D-vitamin-szintje

Mert D-vitaminhiány esetén

  • gyengül immunrendszerünk védekező képessége, könnyebben megbetegszünk,
  • a csontok törékennyé válnak, vagy nem alakulnak ki a megfelelően erős csontok,
  • nőhet bizonyos daganatos megbetegedések kockázata,
  • növekedhet a vetélések száma, csökkenhet a termékenység.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

D-vitamin pótlás: Vitagamma

A Vitagamma® D3 2000 NE D3-vitamin étrend-készítmény 2000 nemzetközi egység D3-vitamint (kolekalciferol) tartalmaz.

Napi egy tabletta Vitagamma® D3 2000 NE rendszeres fogyasztása hozzájárul az Ön D-vitamin ellátásának hosszú távú biztosításához.

Figyelmeztetés: az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl! A termék kisgyermekektől elzárva tartandó!

Vg/H/2021-13 Lezárás dátuma: 2021.10.14.

 

D-vitamintartalmú táplálékok

tengeri halak, halmájolajak, máj, tojás, tej, tejtermékek, shitake gomba, olajos magvak

Honnan tudjuk, hogy D-vitaminhiányunk van?

A szervezet megfelelő D-vitamin szintjét a vérben mért arányából állapíthatjuk meg, a normál érték: 75 nmol/l és 250 nmol/l közé tehető. Ha ennél alacsonyabb, akkor pótlásra van szükség. De a napi beviteli mennyiséget akkor is biztosítani kell, ha hiány még nem alakult ki, éppen ennek megelőzésére.

Kód: WPh/MB/2023-66. Lezárás dátuma: 2023.10.20.

Forrás:

*Magyarországi konszenzusajánlás a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében Orvosi Hetilap 2022 Apr 10;163(15):575-584. doi: 10.1556/650.2022.32463. Print 2022 Apr 10. https://akjournals.com/view/journals/650/163/15/article-p575.xml

https://sobors.hu/gasztro/termeszetes-d-vitamin-forrasok/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr4818258459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása