Vegetáriánus vagy? Tudtad, hogy könnyen lehet B12-vitaminhiányod?

57520972_xxl.jpg

Nehéz olyan vitamint mondani, amelyik ne lenne szükséges egészségünk megőrzéséhez, de fokozottan igaz ez a B12-vitaminra! A B12-vitamin – más néven kobalamin – szervezetünk működésének szinte minden területére hat. Szerepet játszik a DNS- és RNS-szintézisében, a fehérje- és nitrogéntartalmú vegyületek anyagcseréjében, és hat a sejtosztódásra és a vérképzésre. Részt vesz a zsírsav-anyagcserében, hat az idegrendszerre és az idegpályák védőburkának épségére. Egy szóval nagyon komplex hatású, nagyon fontos vitamin!

Mennyi B12-vitaminra van szükségünk?

Ha valaki szeretné biztosan elkerülni, hogy a B12-hiánya legyen, akkor 14 éves kor után naponta természetes tápanyagokból 3 mikrogrammot kell bevinnie. A terhesség és a szoptatás ideje alatt minden védőtápanyagból megnő a kismama igénye, hiszen ilyenkor a fejlődő magzatot, kisbabát részesíti előnyben a szervezet. Ezért a terhesség alatt 4,5 mikrogramm, szoptatás alatt 5 mikrogramm B12-vitamin ajánlott.

A gyermekek napi B12-vitaminigénye alacsonyabb, mint a felnőtteké 0,5-2 mikrogramm között mozog koruktól függően.

A B12-vitamin természetes forrásai

A napi 3 mikrogramm, nem tűnik túl nehezen teljesíthető mennyiségnek, ugyanakkor mivel kizárólag állati szervezetekben élő mikroorganizmusok termelik, természetes forrása csak állati eredetű tápanyagok lehetnek. Sok B12-vitamin van a májban, húsban, különösen a vörös húsokban, halakban, a tojásban és tejben, tejtermékekben, sajtban. Növények és gombák tehát nem tartalmaznak B12-vitamint, ezért veszélyeztettek különösen a vegánok.

Bár a vastagbélben élő baktériumok is termelnek B12-vitamint, de ez jelentéktelen mennyiségű. Ugyanakkor hatalmas B12-raktár van a májunkban, amely kb. 3 évig képes testünket ellátni vele a bevitel teljes megszűnése után is.

Sok helyen lehet olvasni arról, hogy a sörélesztőben, búzacsírában, algákban és mosatlan gyümölcsökben! lenne B12-vitamin, de ezek sajnos téves információk. Növényi eredetű ételekben csak akkor van B12-vitamin, ha ezeket ezzel mesterségesen dúsították.

És bár nem jár semmilyen előnnyel, de biztos, hogy nagy kockázattal jár a mosatlan gyümölcs fogyasztása, ezért ezt – bárhol is olvasson ilyesmit – ne tegye! Gondoljon arra, hogy még ha ökotermesztésű is a növény, vagyis vegyszereket nem talál rajta, a szállítás közben még ez esetben is szennyeződhet!

Miből vehetjük észre, hogy B12-vitaminhiányunk van?

Sajnos a B12-vitaminhiánynak nincsenek specifikus tünetei. Vagyis kezdetben, amikor még nem súlyos a hiány, legfeljebb fáradékonyságot érezhetünk, sápadtabbak lehetünk. Valóságos tünetei a már létrejött hiányállapot következtében kialakuló betegségeknek lesznek, és ha még ekkor sem avatkozunk be, ezek esetleg visszafordíthatatlan károsodásokat okozhatnak.

Egyik leggyakoribb hiánybetegség éppen a vészes vérszegénység. Ha nincs elég B12-vitamin a szervezetünkben, akkor károsodhatnak a végtagokat ellátó perifériás idegek, a gerincvelő és a központi idegrendszer is, és megnő a neuropátia kialakulásának valószínűsége is. A B12-vitamin hiánya okozhat depressziót, és összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór kialakulásával is.

Ezért ha szeretnénk megelőzni, hogy idáig eljussunk, akkor ellenőriztetnünk kell szervezetünk B12-vitaminszintjét, ha tudjuk, hogy beleesünk valamelyik kockázati csoportba. Az egyik ilyen fő kockázati csoport tehát az állati eredetű ételeket egyáltalán nem fogyasztó vegánok. Jó hír, hogy akik nem hagyják el teljesen az állati eredetű táplálékot, és esznek sajtot, tejtermékeket, tojást, isznak tejet, akkor náluk valószínűleg megfelelő lesz a bevitel: a táplálkozásuk miatt nem fog kialakulni a B12-vitaminhiány.

Azonban, ha más kockázati tényező is felmerül: pl. nem vagyunk már fiatalok, cukorbetegek vagyunk, gyomrunkkal vannak problémáink, savlekötőt, vagy savtermelést csökkentő gyógyszert szedünk, akkor a B12-vitaminhiány kialakulásának kockázata megnövekszik. Ezekben az esetekben mindenképpen rendszeresen pótoljuk a vitamint a megelőzés érdekében.

Ha már kialakult a vitaminhiány, nem elég a pótlás, hanem nagy dózisban javasolt bevinni a szervezetünkbe, hogy feltöltsük készleteinket, és megállítsuk egészségi állapotunk romlását. Jó hír, hogy ezt napi egy tabletta bevételével is megtehetjük.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A B12-vitamin Ankermann® bevont tabletta vény nélkül kapható gyógyszer, egyszerű, fájdalommentes megoldás a B12-vitaminhiány kezelésére, mely 1000 mikrogramm B12 vitamint (cianokobalamin) tartalmaz.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

B12BPR2019.11.15. Szöveg lezárása: 2019.11.15.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr1815306972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása