Mi vár rád, ha cinkhiányod van?

immunrendszer_kisebb.jpg

A cink, egy ásványi anyag, szervezetünk szempontjából nélkülözhetetlen nyomelem. Ez azt jelenti, hogy ugyan viszonylag kis mennyiségben van rá szükségünk – naponta csak 15-25 mg-ra, de ez ne tévesszen meg minket! Ha ezt a relatív kis mennyiséget nem pótoljuk, hiánya nagyon is súlyos következményekkel járhat!

Nézzünk, milyen területeken tapasztalhatjuk hiányát!

  1.  Gyakori megfázások

 A cink szükséges az erős és jól működő immunrendszerhez. Megfelelő ellátottság esetén megelőzhetők a megfázásos, influenzás megbetegedések, és cinkhiányára utal, ha gyakran és könnyen kapjuk el a náthát. Ennek oka, hogy immunsejtjeink optimális működése függ a cinktől. Különösen a gyermekek és idősek esetében igaz ez. Kutatások bizonyítják, hogy a cinkhiány negatív hatással van a fehérvérsejtek számára és a szervezet immunválaszára, míg a cink utólagos pótlása helyreállítja az optimális egyensúlyt.

  1. Cukorbetegség kialakulása

Hatással van a szervezet inzulin felhasználására, így a vércukorszintre, vagyis a cinkhiány növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ha az étrendünkben nincs megfelelő mennyiségű cink, az inzulinválasz csökken, és a vércukorszint stabilizálása egyre nehezebbé válik.

  1. Férfiak terméketlensége

Az egészséges spermiumok kialakulása szintén függ a megfelelő cink-beviteltől. Egyrészt a cink jó hatással van a spermiumok képződésére, másrészt semlegesíti a nehézfémek – például az ólom és a kadmium – káros hatását. 

ferfi_termeketlenseg_kisebb.jpg

  1. Pajzsmirigy problémák: zavarok a növekedésben

A pajzsmirigy belső elválasztású mirigy, vagyis hormonokat termel és juttat el a véráramba. A pajzsmirigy jódból és fehérje-építőkövekből thyroxint (T4 hormon) és kisebb mennyiségben trijódtironint (T3 hormon) termel.

A pajzsmirigyhormonok elősegítik a szervezet fejlődését, növekedését. Fokozzák az anyagcsere folyamatokat, és fontos szerepük van a központi idegrendszer fejlődésében és a szellemi fejlődésben. Ebből következik, hogy a pajzsmirigy működésének károsodása rontja a testi és lelki életfolyamatokat, míg fokozott működése, felgyorsítja azokat.

Bár a kutatások szerint a pajzsmirigy alul- és túlműködése is járhat cinkhiánnyal, gyakrabban fordul elő túlműködés esetén, ekkor ugyanis a pajzsmirigy hormon többlet növelheti a cink kiválasztódását a vizeletből. Ha kevés cink van a szervezetben, a T4 és T3 hormonok szintje is lecsökkenhet a vérben.

Ezért okoz a cinkhiány végső soron növekedési zavarokat, idegrendszeri panaszokat is

  1. Bőrbetegségek, hajhullás, sérülékeny körmök

A cink szerepet játszik az egészséges bőr megőrzésében is. Hiányában pattanások, pikkelysömör, ekcéma alakulhat ki. Ha megfelelő a szervezet cinkszintje, a sebek gyorsabban gyógyulnak. Ennek hátterében a cink gyulladáscsökkentő, a sejtek ellenálló képességének megőrzésében játszott hatása áll. Sokszor cinkhiány áll a hajhullás és a töredező körmök hátterében is.

  1. Íz- és szaglóképesség elvesztése

Ha elvesztettük ízérzékelési és szagló képességünket, ez bizony szintén cinkhiányra utalhat!

Hatása más ásványi anyagok, vitaminok felszívódásra

A cink kedvezően hat az A-vitamin felszívódására, és a szervezetben való eloszlására.

Korlátozhatja azonban a réz és kalcium felszívódását, ha cinkből eleget fogyasztasz, de ezekből az ásványi anyagokból a szükségesnél kevesebbet viszel be.

Az a helyes, ha a szükséges mennyiségű ásványi anyagot kiegyensúlyozott táplálkozással pótolod, de ez sajnos nem mindig lehetséges. Idősebb korban már sokszor van szükség pótlásra is.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A vény nélkül kapható laktóz- és gluténmentes Zinkorot tabletta kiváló megoldás a cinkpótlásra.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr4314436502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása