Tudta, hogy ha cinkhiánya van, lassabban gyógyulnak be a sebei és könnyebben kap el fertőzéseket?

2023 szeptember 20 - Meggyógyulnék szerkesztő

cink.jpg

Azt már sokan tudják, hogy a cink fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, a bőr, a haj és a köröm egészségében, a sebgyógyulásban. Szükséges a jó ízlelési és szaglási képesség megőrzéséhez, a pajzsmirigy működéséhez, a növekedéshez, fejlődéshez, az idegrendszer működéséhez és a vércukorszint szabályozásához is.

Hiánya esetén csökken az étvágyunk, az immunrendszerünk kevésbé hatékonyan működik, lassabban gyógyulnak be a sebeink, de agyunk se fog olyan jól, vagy akár depresszióssá is válhatunk.

A szervezetünk viszonylag kevés cinket tud tárolni, vagyis a cinkhiány nagyon könnyen és gyorsan kialakulhat, ha nem viszünk be eleget a napi táplálékunkkal. Az átlagos napi beviteli igény nőknél jellemzően 8 mg, férfiaknál 11 mg. (A fejlődő szervezeteknek, várandósoknak arányaiban nagyobb lehet a cinkszükségletük.) Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a felszívódás hatékonysága idősebb korban romlik, ahogy bizonyos betegségeknél is, de akár a stressznél is. Ilyenkor érdemes növelni a beviteli mennyiséget!

A cinkhiányt okozhatja az egyoldalú táplálkozás, például az állati eredetű ételek kerülése, a vegán étrend. Ugyanis cink elsősorban húsokban (marha, bárány, csirke), tengergyümölcseiben (rákok, osztriga), sajtokban van. De szerencsére az olajos magvak is tartalmaznak cinket, például a kesudió, földimogyoró, mandula.

Ugyanakkor a rendszeres alkoholfogyasztás is cinkhiányt okozhat. Ennek oka, hogy az alkohol elnyomja az éhségérzetet, mivel az alkohol energiatartalma magas, csökkentheti a magas tápértékű táplálékok iránti étvágyat, de ronthatja a védőtápanyagok felszívódását is. Hashajtó vagy fogamzásgátló tabletták rendszeres szedése ugyancsak hiányt eredményezhet. Bizonyos betegségek, vagy a stressz is meghatározó lehet a cinkanyagcserében, így a hiány kialakulásában is.

Mit tehetünk, ha már kialakult szervezetünkben a cinkhiány?

A cinkhiányra elsősorban a tünetekből gyanakodhatunk: például a hajhullásból, a körmök töredezettségéből, a gyakori megbetegedésekből. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni!

Ezután rá kell jönni, hogy mi okozza a hiányt, és ezt a kiváltó okot megszüntetni. Majd a kialakult hiány kezelésére valószínűleg egy ideig nagyobb dózisban kell majd a cinket pótolni!

Hirdetés

 

Mit ajánlunk?

Zinkorot 25 mg tabletta

A cink fontos szerepet játszik:

  • az immunrendszer működésében,
  • a bőr épségének megőrzésében,
  • a sebgyógyulásban,
  • a pajzsmirigy működésében.

A Zinkorot 25 mg tabletta cinkhiány kezelésére javasolt cink-orotát-dihidrát tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

Z/H/2021-27 Lezárás dátuma: 2021.10.22.

A cinkhiány számos következménye közül érdemes egy kicsit alaposabban foglalkoznunk és megértenünk, az ellenállóképességre gyakorolt hatását!

Azt bizonyára már sokszor hallotta mindenki, hogy sérüléseknél, traumáknál oxidatív stressz éri a szervezetet, de valószínűleg csak kevesen értik, hogy mit is jelent ez valójában? Bizonyos oxigént tartalmazó molekulák, szabad gyökök károsítják a szervezet fehérjéit és zsírmolekuláit, ami visszafordíthatatlan károsodást okozhat a sejtekben, szövetekben, szervekben. A cink azonban hatásos antioxidáns lehet, amely így megvédheti a szervezetet az oxidatív stresszel szemben.

A cinkhiány az immunrendszer működését számos ponton befolyásolhatja: egyrészt a falósejtek kevésbé képesek elvégezni feladatukat, vagyis elpusztítani a kórokozókat. Másrészt az adaptív – vagyis a korábbi fertőzésekre való „emlékezésen” alapuló – immunválasz is romlik: így könnyebben kapunk el olyan fertőző betegségeket is, és lassabban is gyógyulunk meg belőlük, amelyekre elvileg szervezetünknek „emlékeznie” kellene, vagyis felkészültnek kellene lennie.

A cinkhiány kezelésével várható a szervezet ellenállóképességének javulása, a gyakori megbetegedések megszűnése és gyorsabb felépülés. Így talán érdemes még most – mielőtt az influenzaszezon beköszöntene – felmérni állapotunkat ebből a szempontból is!

Kód: WPh/MB/2023-61. Lezárás dátuma: 2023.09.14.

Forrás:

https://szimpatika.hu/cikkek/5667/cinkhiany_mitol_alakul_ki_es_mi_jelezheti

https://immunologus.hu/2017/06/17/cinkelt-lapok/

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/etelek_amelyekben_sok_a_cink

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr3518218443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása