Milyen gyümölcsöket és zöldségeket ehetnek nyugodtan a cukorbetegek?

2023 augusztus 16 - Meggyógyulnék szerkesztő

120514481_presentation_normal_none.jpg

Nyáron a piacok és a zöldségesek pultjai, valamint a kiskertek is roskadoznak az ínycsiklandozó gyümölcsöktől, de mint tudjuk, a bennük lévő magas cukortartalom miatt, a cukorbetegek számára ezek is csak módjával megengedettek. Vajon, mennyit szabad az egyes gyümölcsökből fogyasztaniuk?

A cukorbetegeknek megadott mennyiségű szénhidrátot megadott időben kell fogyasztaniuk, amit a kezelőorvos állapít meg. Ezt a mennyiséget öt étkezésre kell elosztani: reggelire 25-30 g, ebédre 50-60 g, vacsorára 40-45 g, köztes étkezésekre 10-20 g jut. Természetesen ha kezelőorvosuk másképp írja elő a diétát, akkor ezt kell betartani.

Érdemes tudni azt is, hogy egy cukorbetegnek miért kell szigorúan vigyáznia arra, hogy vércukorértékei mindig a normális tartományban, vagyis 5- 6 mmol/l között maradjanak! Nemcsak az azonnal bekövetkező esetleges súlyos következmények, hanem a hosszú távon kialakuló szövődmények miatt is nagyon fontos odafigyelni erre. Az egyik ilyen szövődmény a diabéteszes neuropathia, amely úgy alakul ki, hogy a magas vércukorszint és a kóros anyagcseretermékek károsítják az idegrostok védőburkát, valamint magukat az idegrostokat is. Ez pedig érzéskieséshez, fantomfájdalmakhoz, súlyos esetben amputációhoz vagy szív-érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

Gyümölcsök, amelyek 100 grammjában

  • 7 gramm vagy annál kevesebb a szénhidrát: alma, citrom, grapefruit, málna, földieper, szeder, görögdinnye, ribizli;
  • 8-10 gramm a szénhidrát: egres, birsalma, őszibarack, sárgabarack, nektarin, sárgadinnye, narancs;
  • 11-15 gramm a szénhidrát: cseresznye, meggy, kivi, körte, mandarin, szilva, áfonya;
  • 15 gramm vagy annál több a szénhidrát: szőlő, banán, datolyaszilva, gránátalma, mangó.

Az adatok tisztított mennyiségre vonatkoznak, vagyis például a barackot mag nélkül, a dinnyét héj nélkül kell számítani.

A gyümölcsökben fruktóz, vagyis gyümölcscukor és glükóz, vagyis szőlőcukor található. A cukortartalommal ugyanúgy számolni kell, mint bármilyen más szénhidrát esetében.

A cukorbetegeknek az alacsonyabb gyümölcscukor és nagyobb szőlőcukor tartalmú gyümölcsöket érdemes választaniuk, ugyanis bár a fruktózt nem tudja közvetlen energiaforrásként felhasználni a szervezet, vagyis lassabb a felszívódása, alacsonyabb a glikémiás indexük is, de a szőlőcukorrá alakítás folyamata megterhelő lehet a szervezet számára. A magas fruktóz tartalmú gyümölcsök erős puffadást, teltségérzést, hígabb székletet, esetleg naponta többszöri vizes hasmenést okozhatnak.

Ahhoz, hogy ebbe a szigorú étrendbe beilleszthesse a cukorbeteg a gyümölcsöket, azt is jó tudni, hogy mennyi cukrot tartalmaznak (g/100 g): 

 

Élelmiszer

FRUKTÓZ

GLÜKÓZ

F/G arány

Acerolacseresznye

1,9

1,6

1,2

Alma

6,9

3,4

2

Ananász

5,1

4,7

1,1

Articsóka

1,7

0,8

2,3

Avokádó

0,2

0,3

0,5

Bambuszrügy

0,5

0,5

1,1

Banán

7,2

7,4

1

Birsalma

4,9

3,2

1,5

Borszőlő

8,2

7,3

1,1

Brokkoli

1,1

0,7

1,7

Cékla

4,3

4,3

1

Champignon gomba

0,3

0,3

1

Citrom

1,1

1,2

0,9

Cukkini

1,2

1,1

1,1

Csemegekukorica

1,1

1,2

0,9

Cseresznye

12

13

0,9

Csicseriborsó

0,1

0,1

1

Datolya, friss

31

34

0,9

Édesburgonya

2,3

2,4

0,9

Édeskömény

1,3

1,5

0,9

Egres

4,2

3,9

1,1

Eper

2,9

2,7

1

Fejes saláta

0,3

0,5

0,6

Fekete áfonya

4,2

3,8

1,1

Fokhagyma

4,9

3,8

1,3

Földi szeder

3,2

3,1

1

Füge, friss

5,9

7,2

0,8

Gesztenye

5,7

5,7

1

Görögdinnye

4,1

2,2

1,9

Gránátalma

8,5

7,9

1,1

Grapefruit

3,5

3,4

1

Gyömbér

4,5

4,5

1

Hagyma

2,3

2,6

0,9

Jalapeño paprika

2,6

1,5

1,8

Jégsaláta

1

0,9

1,1

Káposzta – fehér

1,9

2,2

0,9

Káposzta – lila

1,5

1,9

0,8

Karalábé

1,8

1,9

0,9

Karfiol

0,9

1

0,9

Kelbimbó

1,2

1,2

1

Kelkáposzta

1,8

2

0,9

Kínai kel

0,6

0,7

0,8

Kiwi

5,2

5,1

1

Körte

7,2

2,8

2,6

Krumpli

0,4

0,5

0,8

Laskagomba

0,1

0,1

1

Lencse

1

0,7

1,4

Málna

3,1

2,5

1,2

Mandarin

5

4,7

1,1

Mangó

8,2

5,5

1,5

Mángold

0,4

0,3

1,2

Medvehagyma

1,5

1,4

1,1

Meggy

3,9

4,6

0,9

Narancs

4,4

4,3

1

Naspolya

4,6

4,8

1

Nektarin

3,8

3,9

1

Őszibarack

4

4,1

1

Padlizsán

1,2

1,2

1

Paprika, piros

3

2,7

1,1

Paprika, sárga

2,2

2,6

0,8

Paprika, zöld

1,4

1,5

0,9

Paradicsom

1,5

1,2

1,3

Paszternák

1,5

1,5

1

Póréhagyma

1,7

1,5

1,1

Rebarbara

0,7

0,7

0,9

Retek

0,8

1,4

0,6

Ribizli – fekete

3,3

3,3

1

Ribizli – vörös

3,8

3,5

1,1

Rókagomba

0,1

0,1

0,7

Rukkola

0,6

1,2

0,5

Saláta

0,6

0,5

1,2

Sárgabarack

3,5

4,5

0,8

Sárgadinnye

4,2

3,9

1,1

Sárgarépa

2,4

2,5

1

Spárga

1,1

0,9

1,2

Spenót

0,2

0,2

1

Sütőtök

0,8

1,1

0,7

Szilva

3,9

5,2

0,7

Szőlő

7,4

7,2

1

Uborka

0,9

0,8

1,1

Vargánya

0,3

0,3

1

Vörös áfonya

0,7

3,3

0,2

Zöldbab

1,7

1,2

1,4

Zöldborsó

3,1

3,1

1

 

A táblázatban az átlagos értékeket adták meg, mivel az egyes gyümölcsök cukorartalma függ például az érettségüktől. Tehát ezek az értékek csak iránymutatók, bár méréseken alapulnak. Ha valamiben nincs fruktóz, akkor azt 0-val jelöltük.

Azt is érdemes figyelembe venni a választáskor, hogy a vadon termő gyümölcsökben sokkal kevesebb a gyümölcscukor, mint a termesztett növényekben, vagyis ezeket inkább fogyaszthatják cukorbetegek. És mint látható a zöldségek sokkal biztosabb választást jelentenek a cukorbetegek számára.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Multivitamin cinkkel és krómmal étrend-kiegészítő készítményt vitaminokkal és nyomelemekkel. A króm a normál vércukorszint, a cink a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásához járul hozzá.*

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl! A termék kisgyermekektől elzárva tartandó.

* Multivitamin cinkkel és krómmal fogyasztói tájékoztató

Mv/H/2021-3 lezárás dátuma: 2021.06.18.

A WHO szerint mindenkinek – a cukorbetegeknek is – naponta 400 gramm friss zöldséget vagy gyümölcsöt kellene ennie. Ezt egy cukorbetegnek úgy kell megtennie, hogy ne vigyen be túl sok cukrot egyszerre a szervezetébe, érdemes tehát arányaiban több zöldséget és kevesebb gyümölcsöt enni, és alacsony cukortartalmú gyümölcsöket választani. Jó ötlet, egy-egy étkezés befejező fogásaként fogyasztani a gyümölcsöt, mert így talán könnyebb megállni a nagyobb mennyiség elfogyasztását.

Kód: WPh/MB/2023-56. Lezárás dátuma: 2023.08.10.

Forrás:

https://balaicza.hu/az-elelmiszerek-fruktoztartalma/

https://novekedes.hu/elemzesek/nak-napi-400g-zoldseg-es-gyumolcs-fogyasztasa-a-cel

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/cukorbetegseg/cikkek/milyen_gyumolcsoket_ehetnek_a_cukorbetegek

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr3218194799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása