A cukorbetegek napi javasolt szénhidrát-beviteli mennyiségét az orvos személyre szabottan állapítja meg. A nőknek általában naponta 140-180 g, a férfiaknak pedig 160-200 g szénhidrátot szabad bevinni.
A napi mennyiséget 5-6 étkezésre elosztva kell elfogyasztani. Ideális elosztás szerint: reggelire 25-30 gramm, ebédre 50-60 gramm, vacsorára 40-45 gramm, a köztes étkezésekre pedig 10-20 gramm jut.
Mivel a 2-es típusú cukorbetegek kb. 90%-a túlsúlyos, az 1-es típusú cukorbetegeknek pedig kb. a 30-40%-a, ezért nagyon fontos az energiatartalom is.
De mit tegyen egy cukorbeteg ünnepi ebédeknél-vacsoráknál, és különösen mit ehet karácsonykor? Ki kell hagynia a különleges fogásokat, vagy van olyan menüsor, amivel ő is lelkifurdalás nélkül ünnepelhet?
A hagyományos karácsonyi fogások közül a halászlé mindenképpen jó választás lehet, hiszen szénhidráttartalma nagyon alacsony. Ráadásul mi magyarok év közben nagyon kevés halat eszünk, pedig ez a D-vitaminszint fenntartása miatt is szükséges lenne.
A halászlé mellett nagyon jellemzőek hazánkban a különböző rántott ételek karácsonykor, melyeket a cukorbetegeknek egyáltalán nem javaslunk! Ha mégsem tudunk ellenállni ennek, akkor ne zsemlemorzsában és fehér lisztben panírozzunk! De általánosságban inkább natúr sülteket fogyasszunk, így elkészítve nyugodtan ehet a cukorbeteg a halak mellett sovány húsokat: bőr nélküli baromfihúst, sertéskarajt, szűzpecsenyét, vadhúsokat.
A legtöbb szénhidrátot a köret megválasztásával spórolhatjuk meg: a párolt zöldségek, a cukormentes öntettel készült saláták számítanak a legjobb döntésnek. Bátran fogyaszthat a cukorbeteg bulgurt, kuszkuszt, kölest, barna és basmati rizst zöldségekkel gazdagítva is.
És most lássuk néhány karácsonyi kedvenc tápérték-adatait:
Mire érdemes minél inkább odafigyelni? Fontos, hogy minél kevesebb cukrot, mézet vagy aszalt gyümölcsöt használjunk. Ha lehet, ne fehérlisztből készítsünk desszertet, és ha tudjuk, cseréljük a cukrot édesítőszerre.
Az alkohollal is érdemes vigyázni! Egyrészt maga az alkohol először gyors ütemben csökkenti a vércukorszintet, vagyis hipoglikémiához is vezethet. Ugyanakkor számos italnak magas a szénhidrát tartalma, ezeket is kerülni kell. Diabétesz mellett a legjobb száraz borokat vagy pezsgőt választani, de maximum egy-két pohárral.
Nagyon fontos, hogy karácsonykor a cukorbetegek a szokásosnál gyakrabban mérjék a vércukorszintjüket.
Végül szeretnénk néhány konkrét javaslattal is hozzájárulni az ünnepi étkezések egészséges és finom megvalósításához!
Fűszeres pontyszeletek
40 dkg pontyfilé
majoránna
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
15 dkg paradicsom
10 dkg zöldpaprika
halfűszerkeverék
A pontyfilét felszeleteljük. Bedörzsöljük zúzott fokhagymával, megszórjuk majoránnával és a fűszerkeverékkel. Felszeleteljük a paprikát és a paradicsomot. Az alufóliát megkenjük olajjal, ráhelyezzük a felszeletelt zöldségek felét, a halszeleteket, és a maradék zöldséget. Becsomagoljuk az egészet úgy a fóliába, hogy a zöldséglé ne tudjon kifolyni belőle sütéskor. Előmelegített sütőben, rostra téve kb. 10 percig pároljuk, majd a fóliát kibontva addig sütjük, míg egy kis színt kap. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.
Energia: 135 kcal Fehérje: 24,4 g
Zsír: 6,5 g Szénhidrát: 2 g
Sült báránycomb
50 dkg báránycomb
20 dkg vöröshagyma
A pácléhez:
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál mustár
rozmaring
kakukkfű
5-6 gerezd zúzott fokhagyma
őrölt bors
konyhasó
Készítsünk páclevet. A báránycombról távolítsuk el a zsiradékot, és vágjuk fel négy szeletbe. Kenjük be a páclével, tegyünk a hússzeletek közé vöröshagyma karikákat (ízlés szerint paradicsom karikákat is), és érleljük a húst fél-egy napig hűtőben.
Másnap alufóliával lefedve előmelegített sütőben pároljuk a húst. Párolás közben ízlés szerint meglocsolható néhány evőkanál vörösborral is. Mikor a hús már megpuhult, a fóliát eltávolítva süssük tovább, míg szép színe lesz. Tálalhatjuk burgonyapürével, vagy vajjal párolt zöldségekkel.
Energiatartalom: 365 kcal Fehérje: 25,7 g
Zsír: 26,3 g Szénhidrát: 4 g
Kelbimbó, diós sajtmártással
1 kg kelbimbó
10 dkg reszelt óvári sajt
3 dl 1,5%-os tej
3 dkg margarin
1 evőkanál liszt
5 dkg dió durvára vágva
őrölt szerecsendió
őrölt bors
2-4 csepp Worcester-szósz
só
A kelbimbót enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és melegen tartjuk. A margarinnal, liszttel, tejjel mártást készítünk, hozzáadjuk a reszelt sajtot és a diót, ízesítjük a fűszerekkel. A melegen tartott kelbimbót tálra tesszük, és leöntjük az elkészült mártással, a tetejét megszórjuk a maradék dióval.
Energia: 386 kcal Fehérje: 25,3 g
Zsír: 20,9 g Szénhidrát: 23,2 g
Brokkolis lencsesaláta (4 adag)
25 dkg lencse és 20 dkg brokkoli
4 db retek
2 dl joghurt
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vöröshagyma
2-2 evőkanál borecet és olívaolaj
1 evőkanál mandulaforgács, néhány szál snidling
½ dl száraz vermut
1 evőkanál mustár
tengeri só, őrölt fehér bors, babérlevél
A lencsét előző nap este beáztatjuk. Másnap fokhagymával és babérlevéllel 25 percig főzzük. A hagymát felkarikázzuk, meghintjük sóval. A megfőtt lencsét leszűrjük, még melegen meglocsoljuk a borecettel és az olajjal, hozzákeverjük a hagymát, hagyjuk kihűlni. A brokkolit rózsáira szedve enyhén sós forró vízben 10 percig főzzük. Hideg vízbe merítjük, leszűrjük, felaprózzuk. A retket vékonyan felvágjuk, a brokkolival együtt a lencséhez keverjük, tetejét megszórjuk a pirított mandulaforgáccsal, snidlinggel. Az öntethez a joghurtot elkeverjük a mustárral és a vermuttal, sóval és borssal ízesítjük, külön tálkán kínáljuk, vagy csak részlegesen vonjuk be a salátát.
Energia: 330 kcal Fehérje: 19,9 g
Zsír: 8,1 g Szénhidrát: 39,1 g
Fahéjas szilvás csemege (4 adag)
40 dkg tisztított szilva
2 dkg dió (vagy hámozott mandula)
2 tojásfehérje
energiamentes édesítőszer pl. sztívia
1 dkg 50% zsírtartalmú margarin
őrölt fahéj
A szilvát kimagozzuk, a mag helyére egy mandulát vagy gerezd diót teszünk. A tojásfehérjéből kevés édesítővel kemény habot készítünk. A szilvákat margarinnal megkent hőálló tálba rakjuk, rányomjuk a habot. Sütőben addig sütjük, míg a hab kissé megpirul. Melegen, és hidegen is fogyasztható.
1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 104 kcal Fehérje: 1,4 g
Zsír: 4,1 g Szénhidrát: 13,6 g
Fehér csokis barackos torta (16 szelet)
4 tojás + 2 evőkanál víz (készíthető 6 tojásból is)
10 dkg eritrit / xilit
12 dkg liszt
1 evőkanál mézessütemény fűszerkeverék
1 csomag sütőpor
20 dkg diétás baracklekvár
15 dkg (2 db 75 g-os) diétás fehér csokoládé (maltittal)
7 dkg vaj
1 evőkanál olaj
A tojássárgákat összekeverjük a 2 evőkanálnyi langyos vízzel, majd kikeverjük a fele cukorhelyettesítővel. A maradék cukorhelyettesítővel a tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A tojás sárgákhoz keverjük a sütőporral és a mézessütemény fűszerkeverékkel elkevert lisztet, majd óvatosan a tésztába keverjük a felvert tojásfehérjét. A piskótamasszát közepes lángon süssük ki tortaformában. Ha elkészült, a tortakarikát élére állítjuk, hagyjuk kihűlni. A formából kiszedve, vágjuk ketté, és kenjük meg a felmelegített lekvárral a két réteg között, majd a tetejét. Hűtsük legalább egy órát. Ha letelt az idő, gőz felett olvasszuk fel a csokoládét, keverjük bele a vajat és az olajat, és húzzuk be a tortát.
1 szelet tápanyagtartalma:
Energia: 139 kcal Fehérje: 3,0 g
Zsír: 8,4 g Szénhidrát: 14,5 g
Gyümölcsös kókuszos muffin (12 db)
15 dkg liszt
10 dkg zabpehely
5 dkg kókuszreszelék
1 db banán
15 dkg diétás őszibarackbefőtt
8 dkg vaj
1 tojás
1 evőkanál diétás mézpótló
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
csipetnyi só
A gyümölcsöt felkockázzuk. A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával összekeverjük, majd hozzáadjuk a zabpelyhet és a kókuszreszeléket is. A tojást a vajjal, a gyümölcsökkel és a mézpótlóval jól összedolgozzuk, majd a lisztes keveréket is hozzáadjuk. A masszát papírozott formákba öntjük, és előmelegített sütőben készre sütjük.
1 db tápanyagtartalma:
Energia: 178 kcal Fehérje: 2,8 g
Zsír: 8,2 g Szénhidrát: 22,2 g
Források:
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/cukorbetegseg/cikkek/karacsonyi_menu_cukorbetegeknek
https://napidoktor.hu/blog/karacsonyi-menu-cukorbetegeknek-es-dietazoknak/
https://mit-ehetek.hu/cukorbeteg-dieta-karacsonyi-mintaetrend-316d
Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikus, élelmezés- és táplálkozás-egészségügyi szakértő receptjei
WPh/MB/2024-42. Lezárás dátuma: 2024.11.08.