Karácsonyi menü cukorbetegnek

49901029_m_normal_none.jpg

A cukorbetegek napi javasolt szénhidrát-beviteli mennyiségét az orvos személyre szabottan állapítja meg. A nőknek általában naponta 140-180 g, a férfiaknak pedig 160-200 g szénhidrátot szabad bevinni.

A napi mennyiséget 5-6 étkezésre elosztva kell elfogyasztani. Ideális elosztás szerint: reggelire 25-30 gramm, ebédre 50-60 gramm, vacsorára 40-45 gramm, a köztes étkezésekre pedig 10-20 gramm jut.

Mivel a 2-es típusú cukorbetegek kb. 90%-a túlsúlyos, az 1-es típusú cukorbetegeknek pedig kb. a 30-40%-a, ezért nagyon fontos az energiatartalom is.

De mit tegyen egy cukorbeteg ünnepi ebédeknél-vacsoráknál, és különösen mit ehet karácsonykor? Ki kell hagynia a különleges fogásokat, vagy van olyan menüsor, amivel ő is lelkifurdalás nélkül ünnepelhet?

A hagyományos karácsonyi fogások közül a halászlé mindenképpen jó választás lehet, hiszen szénhidráttartalma nagyon alacsony. Ráadásul mi magyarok év közben nagyon kevés halat eszünk, pedig ez a D-vitaminszint fenntartása miatt is szükséges lenne.

A halászlé mellett nagyon jellemzőek hazánkban a különböző rántott ételek karácsonykor, melyeket a cukorbetegeknek egyáltalán nem javaslunk! Ha mégsem tudunk ellenállni ennek, akkor ne zsemlemorzsában és fehér lisztben panírozzunk! De általánosságban inkább natúr sülteket fogyasszunk, így elkészítve nyugodtan ehet a cukorbeteg a halak mellett sovány húsokat: bőr nélküli baromfihúst, sertéskarajt, szűzpecsenyét, vadhúsokat.

A legtöbb szénhidrátot a köret megválasztásával spórolhatjuk meg: a párolt zöldségek, a cukormentes öntettel készült saláták számítanak a legjobb döntésnek. Bátran fogyaszthat a cukorbeteg bulgurt, kuszkuszt, kölest, barna és basmati rizst zöldségekkel gazdagítva is.

És most lássuk néhány karácsonyi kedvenc tápérték-adatait:

kepernyokep_2024-12-10_111340.png

Mire érdemes minél inkább odafigyelni? Fontos, hogy minél kevesebb cukrot, mézet vagy aszalt gyümölcsöt használjunk. Ha lehet, ne fehérlisztből készítsünk desszertet, és ha tudjuk, cseréljük a cukrot édesítőszerre.

Az alkohollal is érdemes vigyázni! Egyrészt maga az alkohol először gyors ütemben csökkenti a vércukorszintet, vagyis hipoglikémiához is vezethet. Ugyanakkor számos italnak magas a szénhidrát tartalma, ezeket is kerülni kell. Diabétesz mellett a legjobb száraz borokat vagy pezsgőt választani, de maximum egy-két pohárral.

Nagyon fontos, hogy karácsonykor a cukorbetegek a szokásosnál gyakrabban mérjék a vércukorszintjüket.

Végül szeretnénk néhány konkrét javaslattal is hozzájárulni az ünnepi étkezések egészséges és finom megvalósításához!

Fűszeres pontyszeletek

40 dkg pontyfilé

majoránna

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál olaj

15 dkg paradicsom

10 dkg zöldpaprika

halfűszerkeverék

A pontyfilét felszeleteljük. Bedörzsöljük zúzott fokhagymával, megszórjuk majoránnával és a fűszerkeverékkel. Felszeleteljük a paprikát és a paradicsomot. Az alufóliát megkenjük olajjal, ráhelyezzük a felszeletelt zöldségek felét, a halszeleteket, és a maradék zöldséget. Becsomagoljuk az egészet úgy a fóliába, hogy a zöldséglé ne tudjon kifolyni belőle sütéskor. Előmelegített sütőben, rostra téve kb. 10 percig pároljuk, majd a fóliát kibontva addig sütjük, míg egy kis színt kap. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Energia: 135 kcal                                         Fehérje: 24,4 g

Zsír: 6,5 g                                                      Szénhidrát: 2 g

Sült báránycomb

50 dkg báránycomb

20 dkg vöröshagyma

A pácléhez:

4 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál mustár

rozmaring

kakukkfű

5-6 gerezd zúzott fokhagyma

őrölt bors

konyhasó

Készítsünk páclevet. A báránycombról távolítsuk el a zsiradékot, és vágjuk fel négy szeletbe. Kenjük be a páclével, tegyünk a hússzeletek közé vöröshagyma karikákat (ízlés szerint paradicsom karikákat is), és érleljük a húst fél-egy napig hűtőben.

Másnap alufóliával lefedve előmelegített sütőben pároljuk a húst. Párolás közben ízlés szerint meglocsolható néhány evőkanál vörösborral is. Mikor a hús már megpuhult, a fóliát eltávolítva süssük tovább, míg szép színe lesz. Tálalhatjuk burgonyapürével, vagy vajjal párolt zöldségekkel.

Energiatartalom: 365 kcal                                        Fehérje: 25,7 g

Zsír: 26,3 g                                                                  Szénhidrát: 4 g

Kelbimbó, diós sajtmártással

1 kg kelbimbó

10 dkg reszelt óvári sajt

3 dl 1,5%-os tej

3 dkg margarin

1 evőkanál liszt

5 dkg dió durvára vágva

őrölt szerecsendió

őrölt bors

2-4 csepp Worcester-szósz

A kelbimbót enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és melegen tartjuk. A margarinnal, liszttel, tejjel mártást készítünk, hozzáadjuk a reszelt sajtot és a diót, ízesítjük a fűszerekkel. A melegen tartott kelbimbót tálra tesszük, és leöntjük az elkészült mártással, a tetejét megszórjuk a maradék dióval.

Energia: 386 kcal                           Fehérje: 25,3 g

Zsír: 20,9 g                                     Szénhidrát: 23,2 g

Brokkolis lencsesaláta (4 adag)

25 dkg lencse és 20 dkg brokkoli

4 db retek

2 dl joghurt

2 gerezd fokhagyma

5 dkg vöröshagyma

2-2 evőkanál borecet és olívaolaj

1 evőkanál mandulaforgács, néhány szál snidling

½ dl száraz vermut

1 evőkanál mustár

tengeri só, őrölt fehér bors, babérlevél

A lencsét előző nap este beáztatjuk. Másnap fokhagymával és babérlevéllel 25 percig főzzük. A hagymát felkarikázzuk, meghintjük sóval. A megfőtt lencsét leszűrjük, még melegen meglocsoljuk a borecettel és az olajjal, hozzákeverjük a hagymát, hagyjuk kihűlni. A brokkolit rózsáira szedve enyhén sós forró vízben 10 percig főzzük. Hideg vízbe merítjük, leszűrjük, felaprózzuk. A retket vékonyan felvágjuk, a brokkolival együtt a lencséhez keverjük, tetejét megszórjuk a pirított mandulaforgáccsal, snidlinggel. Az öntethez a joghurtot elkeverjük a mustárral és a vermuttal, sóval és borssal ízesítjük, külön tálkán kínáljuk, vagy csak részlegesen vonjuk be a salátát.

Energia: 330 kcal                           Fehérje: 19,9 g 

Zsír: 8,1 g                                        Szénhidrát: 39,1 g

Fahéjas szilvás csemege (4 adag)

40 dkg tisztított szilva

2 dkg dió (vagy hámozott mandula)

2 tojásfehérje

energiamentes édesítőszer pl. sztívia

1 dkg 50% zsírtartalmú margarin

őrölt fahéj

A szilvát kimagozzuk, a mag helyére egy mandulát vagy gerezd diót teszünk. A tojásfehérjéből kevés édesítővel kemény habot készítünk. A szilvákat margarinnal megkent hőálló tálba rakjuk, rányomjuk a habot. Sütőben addig sütjük, míg a hab kissé megpirul. Melegen, és hidegen is fogyasztható.

1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 104 kcal            Fehérje: 1,4 g

Zsír: 4,1 g                         Szénhidrát: 13,6 g

Fehér csokis barackos torta (16 szelet)

4 tojás + 2 evőkanál víz (készíthető 6 tojásból is)

10 dkg eritrit / xilit

12 dkg liszt

1 evőkanál mézessütemény fűszerkeverék

1 csomag sütőpor

20 dkg diétás baracklekvár

15 dkg (2 db 75 g-os) diétás fehér csokoládé (maltittal)

7 dkg vaj

1 evőkanál olaj

A tojássárgákat összekeverjük a 2 evőkanálnyi langyos vízzel, majd kikeverjük a fele cukorhelyettesítővel. A maradék cukorhelyettesítővel a tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A tojás sárgákhoz keverjük a sütőporral és a mézessütemény fűszerkeverékkel elkevert lisztet, majd óvatosan a tésztába keverjük a felvert tojásfehérjét. A piskótamasszát közepes lángon süssük ki tortaformában. Ha elkészült, a tortakarikát élére állítjuk, hagyjuk kihűlni. A formából kiszedve, vágjuk ketté, és kenjük meg a felmelegített lekvárral a két réteg között, majd a tetejét. Hűtsük legalább egy órát. Ha letelt az idő, gőz felett olvasszuk fel a csokoládét, keverjük bele a vajat és az olajat, és húzzuk be a tortát.

1 szelet tápanyagtartalma:

Energia: 139 kcal                                         Fehérje: 3,0 g

Zsír: 8,4 g                                                    Szénhidrát: 14,5 g

Gyümölcsös kókuszos muffin (12 db)

15 dkg liszt

10 dkg zabpehely

5 dkg kókuszreszelék

1 db banán

15 dkg diétás őszibarackbefőtt

8 dkg vaj

1 tojás

1 evőkanál diétás mézpótló

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál szódabikarbóna

csipetnyi só

A gyümölcsöt felkockázzuk. A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával összekeverjük, majd hozzáadjuk a zabpelyhet és a kókuszreszeléket is. A tojást a vajjal, a gyümölcsökkel és a mézpótlóval jól összedolgozzuk, majd a lisztes keveréket is hozzáadjuk. A masszát papírozott formákba öntjük, és előmelegített sütőben készre sütjük.

1 db tápanyagtartalma:

Energia: 178 kcal                                         Fehérje: 2,8 g

Zsír: 8,2 g                                                      Szénhidrát: 22,2 g

 

Források:

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/cukorbetegseg/cikkek/karacsonyi_menu_cukorbetegeknek

https://napidoktor.hu/blog/karacsonyi-menu-cukorbetegeknek-es-dietazoknak/

https://mit-ehetek.hu/cukorbeteg-dieta-karacsonyi-mintaetrend-316d

Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikus, élelmezés- és táplálkozás-egészségügyi szakértő receptjei

 

WPh/MB/2024-42. Lezárás dátuma: 2024.11.08.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr5818748890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása