A hajhullás 10 kezelhető és 3 megváltoztathatatlan oka

Honnan tudhatjuk, hogy hajhullásunk normális vagy valamilyen betegségre utal? Ha egy hajunkkal kapcsolatos probléma életmódunkkal, táplálkozásunkkal függ össze, akkor mit tehetünk hajunk egészsége érdekében mi magunk?

25842069_presentation_normal_none.jpg

A hajhullás még a legegészségesebb embereket sem kerüli el. Napi 100 szál elvesztése például a haj természetes megújulási folyamatának része, ahogy az is normális, ha szezonálisan: ősszel-tavasszal nagyobb arányú hajhullást tapasztalunk egy ideig. De ha tartós és nagy mértékű a hajvesztés, esetleg foltokban jelentkezik, akkor érdemes az okokat megvizsgálni, és megoldást keresni a problémákra!

Életmóddal befolyásolható, kezelhető betegségektől függő hajhullás

1. pajzsmirigy problémák

A pajzsmirigyzavarok tüneteként jelentkező hajhullást az alapbetegség kezelésével lehet gyógyítani.

2. rejtett gyulladások

Különböző gyulladásos gócpontokra is utalhat a hajhullás, például fogászati, nőgyógyászati betegségekre. Ilyenkor is az alapbetegséget kell diagnosztizálni és kezelni, és ezután rendeződik a hajhullás is.

3. káros hajápolási szokások

 (pl. nem megfelelő festés, túl gyakori hajmosás)

A klóros víz, a rosszul kiöblített sampon is károsíthatja a hajat és a fejbőrt. Hajmosás után alaposan töröljük meg a hajunkat, és hagyjuk egy kicsit száradni szobahőmérsékleten, mert a nedves hajszál a legsérülékenyebb. Csak ezután kezdjük el kifésülni, géppel szárítani. Hideg időben mindig teljesen szárítsuk meg, különben fejbőrünk megfázik, és korpásodni kezd, a hajhagymák megbetegedhetnek, és ettől is hullhat a hajunk.

4. a haj zsírosodása

A túlzott faggyútermelés/zsírosodás a hajhagyma megfelelő ellátását és táplálását gátolja. Következményként a hajszál elvékonyodik és kialakul a hajhullás.

5. vitamin- és ásványianyag-hiány

Hajhullást okozhat A-, B-, C- és E-vitaminhiány is. A B-vitaminok a faggyúmirigyek működését szabályozzák, és szerepük van a hajhagyma fontos anyagcsere-folyamataiban. Védenek a gyulladásoktól, és egészségesen tartják a fejbőrt. A cink számos hormonális folyamatban szerepet játszik, és nélkülözhetetlen a sejtek védekező képességének megőrzéséhez. Gyulladáscsökkentő hatású, és kedvezően hat az A-vitamin felszívódására, a szervezetben való eloszlására. Ezért lehet, hogy a cinkhiány áll a hajhullás hátterében.

A vas felelős a vérben az oxigén szállításáért, ezzel együtt a sejtek energiaellátásáért is. Hiányában a hajszálon szerkezeti sérülések alakulnak ki, és hajhullás is bekövetkezhet. A réz javítja a haj szerkezetét. Hiánya hajképzési zavarokhoz vezethet, illetve a haj töredezését is okozhatja.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A cink fontos szerepet játszik:

  • az immunrendszer működésében,
  • a bőr épségének megőrzésében,
  • a sebgyógyulásban,
  • a pajzsmirigy működésében.

A Zinkorot 25 mg tabletta cinkhiány kezelésére javasolt cink-orotát-dihidrát tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Z/H/2021-27 Lezárás dátuma: 2021.10.22.

6. szélsőségesen alacsony fehérjetartalmú diéta

A haj keratinból épül fel, ez egy szaruszerű anyag, ami fehérje építőkövekből áll. Ezért különösen fontos a fehérjedús táplálkozás.

7. gombás fertőzések

Más bőrbetegségek mellett gombás fertőzések is okozhatnak hajhullást, amelyek pontos diagnózis után kezelhetőek.

8. stressz

A tartós stressz általánosságban is gyengíti az immunrendszert, de a bőrre is rossz hatással van. Romlik a hajhagymák oxigén- és tápanyagellátása, gyulladás alakulhat ki a fejbőrön is.

9. vérszegénység

A haj egészségéhez vasra is szükség van, ezért a vérszegénység is okozhat hajhullást.

10. dohányzás

A dohányzás rontja a vérkeringést, ezzel a bőr vitaminellátottságát, megújuló képességét is, ugyanígy hat a fejbőrre is! A fejbőr kiszárad, a hajhagymák elgyengülnek, ráadásul a szép hajhoz szükséges C-vitaminból is hiány alakulhat ki.

Nehezebben kezelhető, kortól, genetikától függő hajhullás

1. az ösztrogénszint csökkenése

A nők körében a menopauzát követően gyakori jelenség a hajszálak elvékonyodása, ezért a korábbi dús hajzat tömege jelentősen csökken. Természetesen lehet kezelni a menopauza tüneteit, de mivel ez természetes folyamat, így sokan egyszerűen elfogadják, hogy szervezetük változik.

2. a tesztoszteron hatása

Az úgy nevezett „androgén alopecia”, vagyis a férfias eredetű kopaszodás elsősorban az erre genetikailag hajlamos férfiaknál jelentkezik. A tesztoszteront a férfi szervezetben a herék, a női testben pedig a mellékvesék és a petefészek termelik minimális mennyiségben.

Tesztoszteronra van szükség többek között a szőrzet kialakulásához is. Azonban ez a hormon lehet felelős a haj ritkulásáért is, amikor a tesztoszteron átalakul dihydro-tesztoszteronná, DHT-vé. Ennek jelenlétében a hajtüszők sokkal kevésbé tudják felvenni a tápanyagokat, ami hajhulláshoz és kopaszodáshoz vezet. Ugyanakkor, ha növeljük ezek bevitelét, ellensúlyozhatjuk a DHT okozta érzéketlenséget.

Ez a jelenség ugyan sokakat érint, de mégis leginkább genetikai tényezőktől függ.

3. gyógyszerek

Elképzelhető, hogy nem az alapbetegség, hanem annak kezelése, a kapott gyógyszerek okoznak hajhullást. Ha van másik lehetőség, akkor érdemes lehet gyógyszert váltani, de ha nincs, akkor a kezelés végeztével rendeződni fog a hajhullás is, az elvesztett haj visszanő.

Kód: WPh/MB/2023-43 Lezárás dátuma: 2023.06.06.

Források:

https://drharmos.hu/hu/page/show/korpa-korpas-fejbor

http://borgyogyaszdr.hu/hajhullas.html

https://www.hazipatika.com/eletmod/egeszseges_szepseg/cikkek/milyen_gyakran_kell_hajat_mosni

https://www.hazipatika.com/eletmod/egeszseges_szepseg/cikkek/milyen-gyakran-kell-hajat-mosni-a-valasz-meglepo

https://premiumhajbeultetes.hu/hirek/a-tesztoszteron-es-a-haj/

https://hajhullas.info.hu/stressz-es-hajhullas/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr518146106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása