Készüljön az őszre! Vértezze fel magát a nátha ellen: cinkkel!

2018 szeptember 30 - Meggyógyulnék szerkesztő

idosek_kisebb.jpg

A cink minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen elem, ám mivel az emberi szervezetben viszonylag alacsony koncentrációban található meg, ezért a nyomelemek közé soroljuk. A cink normálértéke a vérben mérve: 9,2 és 19,9 µmol/l közé esik. Felnőtteknek naponta 15 mg-ra van szükségük, hogy a kiválasztott mennyiséget pótolják.

Az enyhe cinkhiányt nehéz felismerni, mert nincsenek jellegzetes tünetei. Ám hiányára felhívhatja a figyelmet többek között az elhúzódó sebgyógyulás, a pattanásos arcbőr, a bőr szárazsága, az ekcéma, a hajhullás, a repedezett körmök.

Ez nem is csoda, hiszen a cink számos hormonális folyamatban és a sejtek védekező képességének megőrzésében is szerepet játszik, de antibakteriális hatással is bír. Szerteágazó hatására jó példa, hogy többek között szerepe van a szénhidrát-anyagcsere normális működésében, hiszen az inzulin alkotórészét képezi. Így a vércukorszint szabályozásában is fontos tényező. Azt is kevesen tudják, hogy cinkhiányban csökken a szervezet ellenálló-képessége is, így ha nagyon gyakran kapjuk el a náthát, okkal gyanakodhatunk arra, hogy cinkhiány áll a háttérben.

Mivel az ősz beköszöntével a nedves, hideg időben szinte mindenki védtelen a megfázással szemben, nem árt számba venni, hogy mit tehetünk a megelőzés érdekében. Ebben segíthet nekünk a cink is!

Ezt bizonyítja egy mostanában publikált kutatás is, mely szerint a gyakran cinkhiányos idősek immunrendszerét erősítheti a nagy dózisú cinkpótlás, és megfordítva ezt az igazságot: a cinkhiány egyik oka lehet, ha túl gyakran kapunk el megfázásos betegségeket.

A kutatásban 65 év feletti részvevőket vizsgáltak, közülük minden másodiknak a vizsgálat kezdetekor cinkhiánya volt. A csoport fele 3 hónapon át 30 milligramm cinket kapott, míg a kontrollcsoportnak placebót adtak, csak 5 mg cinkkel.

Három hónapos kezelés után ismét megvizsgálták őket. A nagy dózisú cinkkel kezelt résztvevőknek nemcsak a cinkszintje javult, de szervezetükben az immunrendszer védekezéséért felelős T-sejtek száma is növekedett.

Korábbi kutatások már bizonyították azt is, hogy az idősebbek körében a cinkhiány összefügg a gyenge immunrendszerrel. Az 50 felettiek ugyanis sokkal gyakrabban cinkhiányosak, mint a fiatalabbak, hiszen megváltoznak a táplálkozási szokásaik, a betegségek és a gyógyszeres kezelés is hatással vannak a felszívódásra és így a hiányállapot kialakulására.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

Cinkhiányra a Zinkorot a megoldás! A Zinkorot 25 mg tabletta jó felszívódását az orotát segíti. A gyógyszer laktóz- és gluténmentes.

Tudj meg többet a Zinkorot 25 mg tablettáról!

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ugyanakkor a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás alapjában véve fedezi a szervezet cinkszükségletét. Sok cinket tartalmaznak a húsok és a húskészítmények, a máj, a tej és a tejtermékek, a tengeri eredetű élelmiszerek, a kagylók, a rákok, a gabonacsíra, a hüvelyesek, az olajos magvak, a zöldségek is. De nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a cink felszívódását csökkentheti a zöldségek nagy fitát- és a tejtermékek nagy kalciumtartalma. A kisbabák táplálásánál pedig fontos szempont lehet, hogy az anyatejből származó cink nagyobb hányada hasznosul, mint a tehéntejből vagy a tápszerekből származóké.

Bár eddig elsősorban az idősekre koncentráltunk, de különböző táplálkozási felmérések azt mutatták, hogy az emberek átlagos cinkbevitele csak az ajánlott mennyiség 47-67 százalékát fedezi. Ezért a felsorolt tünetek esetén érdemes a pótlásáról gondoskodni!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr9814245505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása