A magas vérnyomásnak – amely alatt a tartósan 140/90 Hgmm feletti vérnyomást értjük – számos oka lehet. De ha már kissé megfakult fizikai tudásunkat vesszük alapul: a nyomás a nyomóerő és a felület hányadosa, vagyis attól függ, hogy mekkora felületre milyen erő nehezedik. A vérnyomásnál a felületet az erek fala jelenti, a nyomóerő pedig vér mennyiségétől, súlyától, a szívverések erejétől és szaporaságától függ. Vagyis a magas vérnyomás okai mögött ezek változását kell keresnünk.
Egy korábbi cikkünkben, már áttekintettük a magas vérnyomás kiváltó okait, így itt csak röviden emlékeztetünk ezekre:
- az erek falának beszűkülése: a dohányzás, a túlsúly, az alkohol vagy az életkor miatt,
- a sóháztartás egyensúlyának felborulása, amely a nyomóerőt fokozza,
- zsíranyagcsere-zavar, folyamatos stressz, neuropathia, hormonális betegségek, amely magas pulzusszámot, nagyobb vérmennyiség kiáramlást okoznak, vagyis szintén növelik a nyomóerőt.
Most ezek közül a sóháztartás felborulását vizsgáljuk meg közelebbről, hiszen ez az egyik olyan ok, amelyen viszonylag könnyen változtathatunk egy kis odafigyeléssel.
Hogyan hat a sómennyiség a vérnyomásra?*
Ha az ideálisnál rendszeresen több nátriumot vagy nátrium-kloridot, közismerten konyhasót fogyasztunk, akkor nőni fog a vérnyomásunk, mert a nátrium nagyon sok vizet köt meg. Ugyanis a nátrium-ionokat óriási vízburok öleli körül: egy nátriumion akár több száz vízmolekulát is megköthet, vagyis óriási a térfogata. Ezzel pedig megemelkedik a vér és az egyéb testnedvek oldatának koncentrációja, az ozmózisnyomás, vagyis a vér nagyobb nyomással feszül az erekre. Ezt egyébként szervezetünk érzékeli is, szomjasak leszünk. Vagyis azonnal jelzi, hogy oldjuk a folyadék koncentrációját.
Ha rendszeresen túl sózzuk az ételeket, vagyis magas a nátriumbevitelünk, akkor állandóan magas lesz az erekben keringő vér térfogata. Ezért az érfalakra tartósan megnövekedett nyomás nehezedik, és lassan fokozódik az érfalak tónusa. A nagyobb nyomásnak csak a merevebb, vastagabb falú erek tudnak ellenállni.
Ezzel egy ördögi kör kezd kialakulni: a magasabb ellenállású ereken ugyanis csak magasabb nyomás tudja a vért átjuttatni, vagyis már nemcsak az oldat pillanatnyi koncentrációja miatt lesz magas a nyomás, hanem kialakul a magas vérnyomás, mint betegség.
Mi a szervezet ideális sóaránya?
Nem szabad a nátriumot, vagy a konyhasót önmagában hibáztatni, hiszen bizonyos mennyiségben mindenképpen szükség van rá, mivel éppen az előbb leírtak miatt képes a szervezet számára a szükséges folyadékmennyiséget biztosítani. Itt is – mint mindenben – a helyes arányok, az egyensúly fenntartása a lényeg.
Egy felnőtt ember szervezetében ideális esetben 80-100 g nátrium található, melyből a vizelettel, az izzadással folyamatosan vesztünk. Ennek pótlására naponta 2-2,5 mg nátriumra, vagy ha só formában fogyasztjuk 5 grammnyira, 1 teáskanálnyira van szükség. Élelmiszereink (természetes nátrium-tartalom és a készítés során hozzáadott só formájában) ezt a mennyiséget bőven tartalmazzák, csak az extrém igények (pl. intenzív sport, vízvesztés) esetén kell arra külön figyelni, hogy többlet sót vigyünk be a szervezetünkbe.
A nátrium mellett a kálium is fontos alkotóeleme a szervezetnek. Sőt egymáshoz viszonyított arányuk is rendkívül fontos. A nátrium ugyanis többségében a sejten kívül, a kálium pedig a sejten belül található meg.
Na és K aránya sejten belül és kívül**
Sejten belül | Sejten kívül | |
K+ | 139 mmol/l | 4 mmol/l |
Na+ | 12 mmol/l | 145 mmol/l |
Na:K arány | ~1:12 | ~36:1 |
**Forrás: Sejtbiológia (szerk.: Szabó Gábor)
A káliumvesztés szintén főként a vesén keresztül történik, melynek pótlására 2-2,5 grammra minimum szükség van. Mivel ez elsősorban zöldségekben, gyümölcsökben található meg, a vegán étrend akár napi 8-10 g káliumot is tartalmazhat (de a sajnos gyakran hallott-olvasott rémhírekkel ellentétben, ez nem veszélyes, nincs káros hatása). Ugyanakkor a zöldségekben gazdag étrend jellemzően nátriumszegény.
Mennyivel csökkenthető a vérnyomás a só csökkentésével?***
Azt már látjuk, hogy a túlzott sóbevitel magas vérnyomáshoz vezet, de vajon fordítva is igaz-e az állítás? Ha csökkentjük a sóbevitelt, akkor csökkenthetjük a vérnyomásunkat, vagy ha egyszer kialakult a betegség, akkor már nem lehet visszafordítani a folyamatot?
Több vizsgálat is bizonyítja, hogy a hosszú távú – több, mint 4 hétig tartó – ajánlott beviteli mennyiségre visszaszorított sótartalmú étrend csökkenti a vérnyomást! A jó eredményekhez érdemes még gyümölcsökben, zöldségekben, alacsony zsírtartalmú tejtermékekben gazdagon táplálkozni. Továbbá minimalizálni kell az alkoholfogyasztást, letenni a cigarettát, és sokat mozogni!
Hirdetés
Mit ajánlunk?
A magnézium segíti a sima izmok ellazulását, mely hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez. A Magnerot tablettában a magnézium orotát molekulához kötött, mely biztosítja a magnézium jobb felszívódását.
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!