Alma szöggel

2016 október 27 - Meggyógyulnék

Alma, vörösbor, vasszög. Három dolog, aminek látszólag semmi köze egymáshoz… Dédszüleink ezeket használták a vérszegénység tüneteinek enyhítésére, kezelésére, mégpedig úgy, hogy az almába vagy vörösborba egy éjszakára vasszöget tettek, és másnap (természetesen szög nélkül) jóízűen elfogyasztották. Egy ilyen kúra 1-2 hónapig tartott. Szerencsére ma már sokkal hatékonyabb módszerek léteznek.

1_9.jpg

Ezúton szeretném megkérni a várandós hölgyeket, hogy ha úgy érzik, fáradékonyak, fázékonyak, gyengék és nem tudnak koncentrálni, ne kísérletezzenek ilyen idejétmúlt módszerekkel, hanem gondoskodjanak a megfelelő vaspótlásról!

A vashiány a vérszegénység leggyakoribb oka. A vashiány következtében csökken a vér oxigénszállító elemeinek mennyisége és mérete. A vas felszívódása a bélcsatornából történik, ha ez a felszívódási folyamat sérül, kialakul a vashiány.

A várandós hölgyeknek kétszer annyi vasra van szükségük, mint másoknak. Terhesség esetén a vasszükséglet azért fokozott, mert a magzatba mintegy 300 mg vas kerül, és a szülés idején is történik vérvesztés.

Ezt a megnövekedett igényt csak olyan mértékű táplálékbevitellel lehet fedezni, ami már nem egészséges, ezért szükséges a normál táplálkozáson túli pótlása is, hogy megelőzzük a vérszegénységet.

A vérszegénység kialakulása előtt a szervezet vasraktára kiürül, ezért a korai időszakban a vashiánynak nincs klinikai tünete. Később alakulnak ki a vérszegénység tünetei, mint szédülés, fejfájás, gyengeség, nem fájdalmas nyelvgyulladás.

A vérszegénység (anaemia, ejtsd: anémia) nem önálló betegség, hanem tünet, amelynek tisztázni kell a hátterét, majd a kezelés végső céljaként a vérszegénységet előidéző okot kell megszüntetni.

2_10.jpg

De miért is veszélyes a vérszegénység az anyára és a babára nézve?

Kutatások szerint a méhlepény és a magzat alacsony oxigénellátottsága mellett vashiányos vérszegénység esetén megnő az oxidatív stressz, amit az antioxidánsok nem képesek megfelelő mértékben semlegesíteni. Csökken a szervezetünk védekezőképessége, fogékonyabbak leszünk a fertőzésekre, visszatérő húgyúti megbetegedések keseríthetik meg mindennapjainkat. A vérszegény kismamáknál gyakoribb a terhességi hányás előfordulása is.

A vashiányos vérszegénység ma már könnyen kezelhető. Eleinte elég lehet az étrendünket átalakítani, C-vitamint szedni (mert ez elősegíti a vas felszívódását) ám a várandósság utolsó két hónapjában vaskészítmény szedése is szükségessé válhat.

Figyelem, azon kismamák, akik magnéziumot szednek, vegyék figyelembe, hogy a magnézium és a vas kölcsönösen gátolják egymás felszívódását. Ezért a két készítmény bevétele között legalább 2 óra teljen el!

Milyen finomságokkal tudunk kedveskedni szervezetünk vasraktárának?

  • Nassoljon mogyorót, tökmagot!
  • Itt a sütőtök szezon! Sütve, krémlevesként, püréként tálalja!
  • Dúsítsa joghurtját, kefirjét szezámmaggal és/vagy lenmaggal! Szórhatja salátára is, és locsolja meg egy kis tökmagolajjal!
  • Ne csak szilveszterkor egyen lencsét! Válassza a szárítottat, hiszen magasabb vastartalma, mint a konzervesnek. Egy éjszakára áztassa be, másnap pedig készülhet is a főzelék. Ha húst kíván feltétként, pár tojás sárgájával egészítse ki!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr6011843013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása