Meddig kell D-vitamint szednünk?

Március vége van, szépen melegszik az idő, így sokakban felmerül a kérdés, hogy abba kell-e hagyni a D-vitaminszedést.

151476727_presentation.jpg

A D-vitaminhiány egyik ismert következménye a gyengülő immunrendszer, ami pedig védtelenebbé tesz minket a jellemzően tél végén tetőfokára hágó légúti fertőzésekkel, influenzával szemben.

Az ÁNTSZ a napokban közölt adatai szerint még mindig tart az influenzajárvány, vagyis még mindig ki vagyunk téve a fertőzésveszélynek, minközben éppen a természetes vitaminpótlás hiánya miatt, éppen most a legalacsonyabb szervezetünk D-vitaminszintje. A megfelelő D-vitaminszint a vérben mérve 75-125 nmol/l közé esik.

D-vitaminhoz elvileg három forrásból juthatunk hozz: a napsugárzás segítségével, egészséges táplálkozással és D-vitamin készítményekből.

D-vitamin napozással

Október és március vége között a nap beesési szöge olyan alacsony, hogy bőrünk nem tud D-vitamint termelni még akkor sem, ha télen is napoznánk. De az is igaz, hogy ilyenkor nem is szoktunk sütkérezni a napon, legfeljebb egy-egy séta, kirándulás alkalmával éri bőrünket a napfény.

Ahhoz, hogy beinduljon a szervezet D-vitamin termelése, mindennap legalább 15 percet kellene 11.00 és 15.00 óra között testünk nagy részét szabadon hagyó ruhában lennünk a napon. Más napszakban ennél hosszabb időre lenne szükségünk. Ezzel akár 10.000 NE D-vitaminhoz is hozzájuthatunk egy nap alatt, amit szervezetünk néhány hétig tárolni is tud. Egyébként azért is ez a legjobb D-vitaminpótlási módszer, mert így nem is lehet túladagolni a D-vitamint!

De lássuk be, ennyit valójában csak a nyaralásaink alatt vagyunk a napon, esetleg, ha a szabadban dolgozunk, kertészkedünk.

Ha valaki légkondis irodákban ül reggeltől estig, még nyáron is D-vitaminpótlásra szorulhat!

Mit ajánlunk?

D-vitamin pótlás: Vitagamma

A Vitagamma® D3 2000 NE D3-vitamin étrend-készítmény 2000 nemzetközi egység D3-vitamint (kolekalciferol) tartalmaz.

Napi egy tabletta Vitagamma® D3 2000 NE rendszeres fogyasztása hozzájárul az Ön D-vitamin ellátásának hosszú távú biztosításához.

Figyelmeztetés: az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl! A termék kisgyermekektől elzárva tartandó!

Vg/H/2021-13 Lezárás dátuma: 2021.10.14.

D-vitamin táplálkozással

A legtöbb D-vitamin a tengeri halakban – például a lazacban –, tejtermékekben és az olajos magvakban van, de ezekből egyszerűen nem eszünk eleget. Vagyis, bár segíthet valamennyit a kiegyensúlyozott táplálkozás, de csak ezzel nem tudjuk sem fenntartani szervezetünk megfelelő D-vitamin ellátottságát, sem megszüntetni a már kialakult hiányt. Az általánosan jellemző magyar étrend alig tartalmaz D-vitamint, mindössze napi 80 NE az átlagos napi bevitel, miközben napi 400-2000 egységre lenne szükségünk életkortól, nemtől, súlytól, életmódtól függően.

Kiknek a legfontosabb a pótlás?

  • idősebb korban

Egy bizonyos életkor felett egyrészt minden vitamin, ásványi anyag felszívódása romlik, másrészt az életmód miatt sok idős ember nem tölt elég időt a szabadban, és harmadrészt a legtöbb D-vitaminhiánnyal összefüggő betegség – például a csontritkulás – kockázatának sokkal inkább ki vannak téve az idősek.

  • várandós nőknek

Terhesség alatt minden védőtápanyagból többre van szükségünk, hogy a baba szervezete megfelelően fejlődjön, és az anyánál se alakuljon ki hiány. A meddőség és a vetélés kockázatát is csökkenti a szervezet megfelelő D-vitaminszintje.

  • csecsemőknek

A csecsemők szervezete, csontjai, fogai nagyon intenzíven fejlődnek, ezért adják nekik 1 éves korig a D-vitamint.

Van-e kockázata a D-vitaminpótlásnak?

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, vagyis túl lehet adagolni, bár ez ritka. A napsugárzás vagy a táplálkozással bevitt D-vitamin nem adagolható túl. Nagyon fontos tehát, hogy pótlás esetén betartsuk a megfelelő dózisokat. Túladagolása a maximális beviteli mennyiség 5-szörösének hosszú távon történő szedése esetén lehetséges. Ekkor fennáll az érelmeszesedés kockázata.

Visszatérve tehát a címben feltett kérdésre: március-áprilisban még szükség lehet a D-vitamin táplálékkiegészítővel történő pótlására, de bizonyos élethelyzetekben akár egész évben is.

Források:

https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/29004/influenza-igy-alakul-a-jarvany

Magyarországi konszenzusajánlás a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében Orvosi Hetilap 2022 Apr 10;163(15):575-584. doi: 10.1556/650.2022.32463. Print 2022 Apr 10. https://akjournals.com/view/journals/650/163/15/article-p575.xml

 

WPh/MB/2023-30 Lezárás: 2023.03.30.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr9618092752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása