Vajon hány „lépésre” vagy attól, hogy cukorbeteg legyél?

150905720_m.jpgVannak betegségek, amelyek hosszú idő alatt, szokásainktól, életmódunktól függően alakulnak ki. Ha idejében felismerjük, hogy milyen úton járunk, sokszor még nem lehetetlen visszafordulni, vagy legalábbis nem menetelni vakon a végzetünk felé. Az egyik ilyen nagyon lassan, észrevétlenül kialakuló betegség a 2-es típusú diabétesz.

Először is lássuk, hogy mit is jelent a cukorbetegség?

A cukorbetegség egy komplex szív-érrendszeri kockázatot jelentő anyagcsere-betegség, tehát egyáltalán nem redukálható a magas vércukorszintre, gyakran együtt jár a magas koleszterinszinttel, a magas vérnyomással és a nagyobb testsúllyal is. De legfőbb jellemzője a megemelkedett vércukorszint, ami a 2-es típusú diabétesz korai szakaszában csak az étkezések után jelentkezik, és csak évek alatt kezd az éhomi, vagyis az étkezés előtti vércukorszint is eltérni a normálistól.

Alapfogalmak, amelyek ismerete szükséges a cukorbetegség megértéséhez:

A szénhidrátok, és a belőlük származó cukor szükséges az élethez. Szervezetünk energiaszükségletének 70%-át glükózból, vagyis szőlőcukorból fedezi. A glükóz pedig a szénhidrátot tartalmazó táplálékok emésztése során keletkezik a bélben, majd bekerül a véráramba. Ahhoz, hogy a sejtek fel tudják venni a véráramban keringő glükózt, inzulinra van szükség.

Az inzulin a kulcs, amely kinyitja a glükóz előtt a sejtekbe vezető ajtót. Az a glükóz, amit a sejtek nem használnak fel, a májba kerül, ahol elraktározódik.

Vércukorszintnek az egy liter vérben található glükóz mennyiségét nevezzük.

Éhomi állapot: a reggeli első evés előtti állapot, amikor üres a gyomrunk.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Multivitamin cinkkel és krómmal – étrend-kiegészítő készítmény vitaminokkal és nyomelemekkel. A króm a normál vércukorszint, a cink a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásához járul hozzá.*

 

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl! A termék kisgyermekektől elzárva tartandó.

 

* Multivitamin cinkkel és krómmal fogyasztói tájékoztató

 

Mv/H/2021-3 lezárás dátuma: 2021.06.18.

Hogyan, milyen lépésekben alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség?

Amikor szénhidrátot fogyasztunk, megnő a vércukorszintünk. Egészséges embereknél a táplálkozással bevitt szénhidrát feldolgozásához a szervezet megfelelő mennyiségű inzulint küld, vagyis a sejtek fel tudják venni a cukrot, és a véráramban gyorsan csökken a cukor szintje. Azonban, ha sokszor viszünk be a kelleténél több szénhidrátot, a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei kimerülnek.

A normális vércukorszint éhomi állapotban 3,5-6 mmol/l, az étkezés után a vércukorszint átmenetileg megemelkedik, de egészséges embereknél két órával az étkezés után nem haladja meg a 7,8 mmol/l-t.

1. lépés

A cukorbetegség kialakulásának első szakaszában az éhomi vércukorszint 6,1-6,9 mmol/l, de 2 órával a cukrot tartalmazó folyadék ivása után már a normál tartományon belül van.

2. lépés

Inzulinrezisztenciáról (IR) akkor beszélünk, amikor a hasnyálmirigy még termel elég inzulint, de az nem képes kapcsolódni a sejtek felszínén lévő receptorokhoz. Ennek oka többnyire a "hibás" receptor. Így a sejtek nem tudják felvenni a cukrot, ennek megoldására még több inzulint küld a hasnyálmirigy.

Ebben az állapotban az a jellemző, hogy a cukorbevitel utáni mérés még megfelelő, határértéken belüli vércukor értékeket mutat, de 120 perc múlva a cukorszint „leesik”, hiszen a szervezet a kelleténél több inzulinnal reagált.

3. lépés

A csökkent glükóztolerancia, a cukorbetegség előszobája. Az éhomi vércukorszint enyhén emelkedett: 6,0-7,0 mmol/l és a cukorterheléses vizsgálat eredménye 7,8-11,0 mmol/l között lesz.

4. lépés

Ha az éhomi vércukorszint eléri vagy meghaladja a 7,0 mmol/l értéket, vagy az étkezések után két órával mért érték 11,1 mmol/l vagy ennél magasabb, akkor már kialakult cukorbetegségről beszélünk.

Vannak a cukorbetegségnek tünetei?

Miközben az 1-es típusú cukorbetegség azonnal súlyos tünetekkel jelentkezik, a 2-es típusú cukorbetegségnek évekig nincsenek egyértelmű tünetei. Van azonban néhány jel, amire oda kell figyelni: például a megnövekedett haskörfogatra, amely férfiaknál 94, nőknél 80 cm felett van, a vérzsíreltérésekre, az emelkedett trigliceridre, a csökkent HDL-koleszterinre és a magas vérnyomásra (130/85 Hgmm felett).

Magas vércukorszint jelei lehetnek még:

  • a csillapíthatatlan szomjúság
  • a gyakori vizelési inger
  • a fáradtság, gyengeség
  • a homályos látás
  • a száraz, viszkető bőr, lassan gyógyuló sebek

Mit tehetünk a cukorbetegség ellen?

  • Ha túlsúlyunk van, fogyjunk le!
  • Fogyasszunk minél több rostdús táplálékot, zöldséget, gyümölcsöt, fehérjében gazdag ételeket, lassú felszívódású szénhidrátokat!
  • Csökkentsük a stresszt, mert a stresszhormonok miatt növekszik a vércukorszint. Ezt elérhetjük relaxációs gyakorlatokkal, rendszeres mozgással, feltöltődéssel.
  • Mozogjunk minél többet, hiszen az csökkenti a vércukorszintet!
  • Ne igyunk cukros üdítőket!
  • Csökkentsük az alkoholfogyasztást!

Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között?

A cukorbetegség két leggyakrabban előforduló és ezért legismertebb két típusa az 1-es és a 2-es típusú diabétesz, amelyek különböznek a kialakulás okában és sebességében, valamint a kezelés módjában is. A 2-es típus sokkal gyakrabban fordul elő, sajnos mára népbetegségnek számít, miközben ez valóban szorosan összefügg az életmódunkkal, sikeresebben meg lehetne előzni.

1228_cukorbetegsegtipusai.PNG

Források:

https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/cukorbetegseg

https://www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/122/mi-a-cukorbetegseg

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/cukorbetegseg/cikkek/a_cukorbetegseg_megelozese

https://medicover.hu/hirlevel-cikkek/cukorbetegseg-megelozese/

WPh/MB/2022-69 Lezárás dátuma: 2022.11.29.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr1518012284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása