5 jó tanács, hogy ne betegedj bele az év végébe

66689932_m.jpg

Ahogy közeledik az év vége, egyre több harmonikus, idilli hangulatot sugárzó filmmel, zenével találkozunk. Miközben a valóságban egyre nagyobbak az elvárások velünk (magunkkal?) szemben, a munkaterhelés ilyenkor rendszerint növekszik, a gyerekeink, rokonaink több figyelmet, nagyszerű ajándékokat várnak tőlünk. Egyre nyílik az olló a tökéletes álomvilág és a nyomasztó gondokkal teli hétköznapok között. Nem is csoda, hogy mire eljön a Szenteste, fáradt háziasszonyok és ideges férjeik kívánják pokolba az egészet.

És akkor még nem is beszéltünk az ünnepek alatt ránk leselkedő veszélyekről: a rengeteg kalóriáról, a sok édességről és a számtalan veszélyt rejtő alkoholról!

Hogy lehet egyszer egészségesen és békésen ünnepelni?

1. Van, akiknek a tervezés segít. Ha leírjuk, hogy kiket szeretnénk meglátogatni, kiknek vennénk mindenképpen ajándékot, mit szeretnénk főzni, melyik étkezés előkészítését lehet másra bízni, felmérhetjük erőnket. És ha nem futja minden tervünk megvalósítására, „menedzselhetjük a várakozásokat”, felkészíthetjük a családtagokat, hogy idén nem fogjuk tudni őket meglátogatni, vagy nem telik a vágyott ajándékra. Ezzel elérhetjük, hogy kevesebb legyen az ünneprontó csalódás.

Ugyanis a tervek lényege nem az, hogy mindent tökéletesen meg tudjunk valósítani, ha addig élünk is, hanem az, hogy rájöjjünk, hogy túlterveztünk valamit! Bátran húzzunk ki mindent, ami túl drága, túl nehéz, nem fér bele az időnkbe.

2. Merjünk eltérni a hagyományoktól: például lehet ajándék a családnak, hogy az ünnepekre elutazunk valahova. Ott nem kell mindenkit végiglátogatni, ajándékokat hajkurászni, mert a meglepetés maga a közös program. És lehet, hogy még a főzést is megúszhatjuk!

De ha az utazás nem megoldás, lehet változtatni a menetrenden is! Nem kötelező a fát az angyalnak hoznia, fel lehet állítani korábban, nyugodtan – akár napok alatt – feldíszíteni, így egy feladattal kevesebb jut 24-ére. A látogatások helyett lehet egy nagyobb családi bulit tartani, amire mindenki vállal egy fogást, így nem terheljük a munkát egy családra, és a többi ünnepi napon pedig lehet sétálni, korcsolyázni, kirándulni kötöttségek nélkül.

A változtatásokról persze beszélgessünk a családdal, mondjuk el ötletünket, és engedjük meg a többieknek is, hogy formáljanak rajta!

3. Találjuk meg a hagyományos ételek egészséges és könnyen elkészíthető változatait!

Mértékkel fogyasztva az egészséges emberek számára simán belefér a kiegyensúlyozott étrendbe egy-egy ünnepi fogás is, ahogy ezt a lenti táblázat is mutatja.

1226_kaloriatablazat.PNG

A cukorbetegek számára azonban rossz hírünk van! Nekik nemcsak a napi beviteli mennyiségeket kell betartaniuk, hanem megfelelő időben kell az épp esedékes szénhidrát-adagot elfogyasztaniuk. Ráadásul nem ehetnek gyorsan felszívódó szénhidrátokat, amelyek azonnal megemelik a vércukorszintjüket. Vagyis nem ehetnek cukrot és fehér lisztet, amelyek a karácsonyi édességek alapvető összetevői.

Mi lehet számukra a megoldás? A karácsonyi receptek konvertálása egészségesebb ételekre, édesítőszerek használata cukor helyett, a fehér liszt cseréje teljes kiőrlésűre, vagy ezek elhagyása. Nagyon fontos, hogy mindenben kövessék orvosuk utasítását és a megszokott napirendjüket!

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Multivitamin cinkkel és krómmal – étrend-kiegészítő készítmény vitaminokkal és nyomelemekkel. A króm a normál vércukorszint, a cink a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásához járul hozzá.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl! A termék kisgyermekektől elzárva tartandó.

Mv/H/2021-3 lezárás dátuma: 2021.06.18.

 

4. Mértékletesen fogyasszunk alkoholt! Naponta maximum 2,5 deciliter sör vagy kb. 1 deciliter bor fogyasztása megengedett, ennél magasabb mennyiségben az alkohol káros.

A máj átlagosan óránként 0,1 gramm alkohol lebontására képes testsúlykilogrammonként, ami körülbelül 0,1%-os véralkoholszintnek felel meg. Ha egy 60 kilós ember megiszik egy fél liter sört, kb. 3-3,5 órán keresztül végzi a máj a méregtelenítést. Nagy mennyiségű alkohol lebontása megerőltető a máj számára. Egy átlagos felnőttnek 1,6 óra kell 1 korsó 4%-os sör alkoholtartalmának vagy 2 dl 10%-os bor, 2 óra 0,5 dl 50%-os pálinka lebontásához. A máj mellett az alkohol az idegeket is károsítja.

Egy-egy alkalommal, mértékletesen és jól megválasztott italok fogyasztása nem tilos cukorbetegeknek sem. Fontos figyelembe venni, hogy mennyi az ital szénhidráttartalma. A likőrök, koktélok, pálinkák, édes borok és pezsgők sok cukrot tartalmaznak, ezért először gyorsan megemelkedik a vércukorszint, később pedig hirtelen túlzott mértékben lezuhanhat, mert az alkohol lebontása gátolja a máj glükózkibocsátását. A sör ugyan nem édes, de magas a szénhidrát tartalma, amit bele kell számolni a napi és egy-egy étkezésen megengedett mennyiségbe. Vagyis elsősorban a száraz borokat, pezsgőket fogyaszthatnak a cukorbetegek.

5. Ne várjunk Szilveszterig a fogadalmakkal! Sok szerencsés ember számára az év utolsó hete szabadsággal telik, vagyis könnyebben el lehet kezdeni például a mindennapos mozgásra vonatkozó fogadalmak megvalósítását! Az alapokat letehetjük egy-egy hosszabb sétával, kirándulással!

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_alkohol_hat%C3%A1sa_az_emberi_szervezetre
https://semmelweis.hu/egeszsegfejlesztes/elvitelre/alkoholfogyasztas/
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/cukorbetegseg/cikkek/az_alkohol_igy_hat_a_cukorbetegekre

 

WPh/MB/2022-73 Lezárás dátuma: 2022.12.13.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr1718010578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása