D-vitaminpótlás: pro vagy kontra?

gerinc_rontgen_borda_csontok_kisebb_1.jpg

Magyarországon a D-vitamin-hiány a téli hónapokban szinte mindenkit érint. Ugyanis a mi szélességi körünkön – a 35. szélességi foktól Északra – novembertől márciusig olyan alacsony szögben esik be a napsugárzás, hogy bőrünk nem vagy csak nagyon kevéssé képes D-vitamint termelni segítségével. A nyáron és kora ősszel termelt és raktározott D-vitamint pedig 3–4 hét alatt lebontjuk, vagyis november végétől még akkor is kiürülnek készleteink, ha októberig sokat napoztunk.

PRO: miért van szükségünk van D-vitaminra? Mi lesz, ha nem pótoljuk?

  • A megfelelő D-vitamin-ellátottság szükséges az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez fontos szabályozója. Vagyis D-vitaminhiány esetén könnyebben kaphatjuk el az influenzát.
  • Már évtizedek óta ismert, hogy a D-vitamin-hiány összefügg a csontvesztéssel, a csontok törékennyé válásával. Ha a hiány már magzati vagy csecsemőkorban kialakul, és tartósan fennáll, akkor nem is alakulnak ki a megfelelően erős csontok, és idősebb korban ebből kezd el veszíteni az ember. Bár a meggörbült végtagok, a csontfájdalom nem alakulnak ki nagyon gyakran, de a csontok minőségének változása a csont törékenységének drámai növekedésével jár. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a csontok egészségéhez a D-vitamin mellett kalciumra is szükség van.
  • Daganatos betegeknél az ideális D-vitamin-szint fenntartása, a D-vitamin-hiány megszüntetése előnyösen befolyásolhatja a halálozási kockázatot. Az is bizonyított már, hogy a vastag- és végbél rák kockázatát csökkenti a jó D-vitamin-ellátottság.
  • Egyre több bizonyíték támasztja alá a D-vitamin-hiány negatív nőgyógyászati és szülészeti hatásait is.

Mennyi D-vitamint kellene egy nap bevinni a szervezetbe?

Étrend-kiegészítővel történő pótlás esetén az ajánlott mennyiség: naponta 1500-2000 NE. Ha valakinek nagyon súlyos a D-vitaminhiánya van, akkor ennek akár a tízszeresét is adhatják orvosi ellenőrzés mellett.

A D-vitamin-pótlás célja a hiány megszüntetése vagy megelőzése. A javasolt normáltartomány a vérben, amit el kellene érni a pótlással 75-125 nmol/l. Ezt meghaladó mértékben azonban a D-vitamin adásának nincs egyértelmű előnye.

D-vitamin-pótlásra D3-vitamin adása javasolt.

Egészséges táplálkozással nem tudjuk pótolni a D-vitamint?

Csak táplálkozással sajnos nem lehet megelőzni a téli D-vitaminhiányt. Az általánosan jellemző magyar étrend alig tartalmaz D-vitamint, mindössze napi 80 NE az átlagos napi bevitel.

Bár a tengeri halakban – például a lazacban –, tejtermékekben és az olajos magvakban van D-vitamin, de ezekből egyszerűen nem eszünk eleget. Vagyis bár segíthet valamennyit a kiegyensúlyozott táplálkozás D-vitaminszintünkön, de hosszabb távon csak ezzel nem tudjuk fenntartani szervezetünk megfelelő D-vitamin ellátottságát.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

D-vitamin pótlás: Vitagamma

A Vitagamma® D3 2000 NE D3-vitamin étrend-készítmény 2000 nemzetközi egység D3-vitamint (kolekalciferol) tartalmaz.

Napi egy tabletta Vitagamma® D3 2000 NE rendszeres fogyasztása hozzájárul az Ön D-vitamin ellátásának hosszú távú biztosításához.

Figyelmeztetés: az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl! A termék kisgyermekektől elzárva tartandó!

Vg/H/2021-13 Lezárás dátuma: 2021.10.14.

Sajnos a szoláriumozás sem segít megelőzni a D-vitaminhiány kialakulását, hiszen a modern gépeknek kicsi az UV-B sugárzása.

Kinek ajánlott leginkább a D-vitaminpótlás?

Mivel a D-vitaminképzés az életkorral jelentősen csökken, az idősebbeknek nagyon fontos a rendszeres pótlást. Ennek hiányában ők különösen ki vannak téve a csonttörések kockázatának.

Ugyanilyen fontos lehet a pótlás mindazoknak, akik valamilyen okból nem napozhatnak.

Egy éves korig pedig minden csecsemőnél automatikusan adják a D-vitamint.

KONTRA: a D-vitaminpótlás veszélyei

Nagyon fontos, hogy betartsuk a fent leírt napi ajánlott beviteli a mennyiségeket, mert a D-vitamint túl lehet adagolni, ha pótlással visszük be. (Sem a táplálékokból, sem napozással nem lehet túladagolni.) Továbbá ha már elértük a szervezet megfelelő D-vitaminszintjét, már nem jelent előnyt további D-vitaminbevitel. Attól, hogy a normálszint fölé visszük D-vitaminszintünket, nem csökkentjük a megbetegedések kockázatát. A túladagolás viszont fokozza az érelmeszesedés kockázatát.

Forrás:

Magyarországi konszenzusajánlás a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében Orvosi Hetilap 2022 Apr 10;163(15):575-584. doi: 10.1556/650.2022.32463. Print 2022 Apr 10. https://akjournals.com/view/journals/650/163/15/article-p575.xml

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr3618000476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása