Hogyan „napozz” biztonságosan?

Testi-lelki egészségünk megőrzéséhez valamennyi napozás feltétlenül szükséges, de kérdés, hogy mennyi, mikor és hogyan?

 18356561_xxl.jpg

Mielőtt azonban a szabályokat átvennénk, érdemes tisztázni a napozás előnyeit és hátrányait!

Miért jó napozni?

  • Mert bőrünk a D-vitamint a napsugárzás hatására termeli, persze csak megfelelő körülmények között!*
  • A mértékletes napozás egészségesebbé teszi a bőrünket.
  • A fény jó hatással van hangulatunkra is.

A napozás veszélyei:

  • leégés: a túlzott napozás rövidtávú káros hatása, mely nagy fájdalommal is járhat,
  • a bőr kiszáradása, ráncosodása, pigmentfoltok megjelenése: ez a túlzott napozás egyik hosszabb távú hatása,
  • a bőrrák kialakulásának nagyobb valószínűsége.

*Mikor indul be a D-vitamintermelés bőrünkben a napsugárzás hatására?

Minél „magasabban” van a nap, a sugárzás beesési szöge annál nagyobb, a felmelegedés és a sugárzás ereje annál erősebb lesz. A beesési szög viszont évszaktól és napszaktól függően is változik. A mi éghajlatunkon tavasz közepétől ősz közepéig esik be olyan éles szögben a napsugár, hogy elég erős legyen a D-vitamintermeléshez, egy napon belül pedig délben a legerősebb a sugárzás.

Tehát március végétől október végéig 11 órától 15 óráig tudunk a napon tartózkodással D-vitaminhoz jutni.

Persze csak akkor, ha rövid ujjú trikóban és sortban töltünk legalább napi 20 percet a szabadban, továbbá ilyenkor nem használunk napvédő krémet.

A biztonságos napozási szabályai

1. Először is mit nevezünk napozásnak?

A helyes napozás első kritériuma, hogy egyáltalán nem szükséges kifeküdni a napra mozdulatlanul, nem kell eszközökkel fokozni a sugárzást! Elég a napon tevékenykedni a fent leírt időben és ruházatban.

2. Ne vigyük túlzásba!

Délelőtt 11 és 15 óra között még mérsékelt vagy gyenge UV-B sugárzásnál se napozzunk 1 óránál többet. 20 perc éppen elég! Ha ennél hosszabb ideig vagyunk nyáron délidőben a napon, akkor védekezzünk ruhával, napvédő krémekkel! Menjünk árnyékba, és inkább ott folytassuk a tevékenységünket!

Negyedórát viszont érdemes a csúcsidőszakban napozni, vagy a csúcsidőn kívül hosszabban, hiszen csak ekkor indul be a D-vitamin termelés bőrünkben. Ha erős az UV-B sugárzás, akkor mindenképpen csúcsidőn kívül napozzunk 15 percet!

3. Bőrtípusunknak megfelelő fényvédőt válasszunk!

Bőrünk bizonyos ideig képes védekezni a napsugárzás káros hatásaival szemben, ez normális érzékenységű felnőtt embereknél átlagos sugárzás mellett kb. 20 perc.

A naptej faktorszáma azt jelzi, hogy hányszorosára növelhető a napon töltött idő anélkül, hogy az UV-B sugárzás káros lenne. Vagyis egy 5-ös faktorszámú krémet használva egy átlagos érzékenységű ember normális sugárzásban 100 percet tölthet napon. Ha erős a sugárzás vagy érzékeny bőrű emberről van szó, ez az idő csökken. A nagyon világos bőrű emberek akár 3 perc alatt is leéghetnek, ezért ha ők 5-ös fényvédő faktorú naptejet használnak, akkor csupán negyedórát tölthetnek a napon leégés nélkül.

Érdemes ellenőrizni, hogy a készítmény az UV-A sugárzással szemben is véd-e, melyet egy karikába írva jeleznek.

A bőrtípus mellett az életkort is érdemes figyelembe venni! Ugyanis a csecsemők és a gyerekek bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké. Az idős emberek bőre pedig a korábbi igénybevétel miatt sokkal könnyebben kiszárad, ráncosodik és válik foltossá, vagyis számukra is nagyobb veszélyt jelent a napozás!

4. Használjuk helyesen a naptejet!

A „D-vitamin gyűjtő” negyedórában ne kenjük be magunkat, mert a 8-as, vagy annál nagyobb faktorszámú fényvédő használata annyira blokkolja az UVB sugarakat, hogy szervezetünk nem lesz képes a D-vitamin előállítására! De ha hosszabb ideig vagyunk napon, akkor már érdemes naptejet használni.

Nemcsak a strandon kell védekezni, hanem kirándulás, síelés, sport alkalmával is. Az arcot és az orrot, mezőgazdasági munkánál a kézfejet erősebben szükséges bekenni.

Ellenőrizzük a fényvédő lejárati idejét!

Ha fürdünk vagy valahogy letöröltük a krémet, akkor kenjük újra! Az újrakenés azonban nem növeli meg a napon tölthető időt: ha lejárt a faktorszám, a bőrtípus és a sugárzás szerint meghatározott idő, akkor menjünk árnyékba, mert hiába is kenjük be magunkat újra, már védtelenek leszünk.

Használjunk gyógyszertárban kapható fényvédő készítményeket, amelyek biztonságosak, és a patikus szakszerűen segít a választásban is!

5. Rendszeresen hűtsük le magunkat!

Nemcsak a napsugárzás, hanem a túlzott felhevülés miatt is védekezni kell: töltsünk hosszabb időt árnyékban, ússzunk, zuhanyozzunk, és ne a napon száradjunk!

6. Hidratáljunk!

Igyunk sok folyadékot (de ne alkoholt, ami csak növeli a dehidráltságot), hanem elsősorban ásványvizet, zöldséglevet, esetleg gyümölcslevet. A friss gyümölcsök, zöldségek fogyasztása is jót tehet.

7. Akik nem napozhatnak…

Sokan vannak olyanok, akiknek egyáltalán nem szabad napsugárzásnak kitenni magukat. Ilyenek lehetnek, akik valamilyen gyógyszert szednek, szervátültetésen estek át, vagy valamilyen más betegségük van.

Az is lehet, hogy valaki például egész nap zárt helyen dolgozik, vagy éppen kórházban van. Netán annyira tart a napsugárzás káros hatásaitól, hogy önszántából nem megy a napra.

Azonban számukra is fontos a megfelelő D-vitaminbevitel. És mivel ezt táplálkozással nem lehet megfelelő mennyiségben pótolni, az étrendkiegészítő jó megoldás lehet.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

D-vitamin pótlás: Vitagamma

A Vitagamma® D3 2000 NE vitaminkészítmény 2000 nemzetközi egység D3-vitamint (kolekalciferol) tartalmaz.

Napi egy tabletta Vitagamma® D3 2000 NE rendszeres fogyasztása hozzájárul az Ön D-vitamin ellátásának hosszú távú biztosításához.

Figyelmeztetés: az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl! A termék kisgyermekektől elzárva tartandó!

Vg/H/2021-13 Lezárás dátuma: 2021.10.14.

Tények és tévhitek:

  • Felhős időben is le lehet égni, mert a napsugárzás 80%-a áthatol a vékony felhőrétegen.
  • Vízben is leéghetünk, mert a vízfelületről való fényvisszaverődés növeli az UV expozíciót.
  • Télen kisebb az UV sugárzás, de a hegyekben a hó visszaveri a napsugárzást és megkettőzi a sugárzás erősségét.
  • Az UV sugárzás összeadódik a nap folyamán, akkor is, ha megszakítjuk a napozást.

Hogy kell értelmezni az UV-indexet?

UV index 0 – 2,9 között

Gyenge sugárzás, csak a csecsemőkre és a nagyon érzékeny bőrűekre lehet veszélyes.

UV index 3,0 – 4,9

Mérsékelt sugárzás, alacsony veszélyességi szint: 30-45 percet is lehet napozni.

UV index 5,0 – 6,9

Erős sugárzás, mindenképpen védeni kell a bőrt. Maximum 20 perc napozás ajánlott.

UV index 7,0 – 7,9

Nagyon erős sugárzás, a védtelen bőr számára magas kockázatot jelent, már 15-20 perc alatt is le lehet égni.

UV index 8 feletti

Extrém sugárzás, nagyon nagy kockázatot jelent, amennyiben nem védekezünk. Gyorsan, akár 10 perc alatt is leéghetünk. 11 és 15 óra között egyáltalán ne menjünk napra, ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor intenzíven védjük szemünket, és legalább 15-ös faktorszámú napvédő krémmel bőrünket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr9317892125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása