Melyek a cukorbeteget nyaraláskor fenyegető legnagyobb veszélyek?

145035207_presentation.jpg

Senki ne gondolja, hogy el szeretnénk venni a cukorbetegek kedvét az utazástól! Sőt azt szeretnénk, hogy a cukorbetegek is megélhessék a nyár minden örömét, de teljes biztonságban élvezzék a legkalandosabb nyaralásokat is.

Ehhez nem árt tisztában lenni néhány kockázattal, mert ha felkészülnek ezekre, akkor nem is tűnnek leküzdhetetlen fenyegetésnek.

1. A napirend felborulása, kiszámíthatatlanság

Minden környezetváltozás szükségszerűen felborítja életünk megszokott rendjét, és számos váratlan helyzet elé állít minket. Egy cukorbeteg számára kockázatos, ha nem eszik időben megfelelő szénhidrát mennyiséget, nem veszi be időben gyógyszereit vagy nem pihen, alszik eleget, mert ez rögtön meglátszik a vércukorszintjén. Vagy túl magas lesz, vagy túl alacsony, hipoglikémia alakulhat ki.

Ezért a nyaralás programját a cukorbetegek igazítsák a megszokott rendjükhöz. Emlékeztessék barátaikat állapotukra, és kérjék meg őket, tegyék lehetővé számukra a pihenést az utazás, kirándulás során. Ilyenkor mérjenek vércukorszintet. Vigyenek magukkal megfelelő tartalék ennivalót, hogy ha eltévednének, késnének, akkor se legyen baj. Vigyenek magukkal glukagon injekciót súlyos hipoglikémia esetére, és gondoskodjanak róla, hogy útitársaik is ismerjék az injekció alkalmazását.

2. Ismerethiány

Egy utazáskor nem ismerjük a pontos körülményeket: az orvosi rendelő elérhetőségét, a rendelési időt, feltételeket. Az orvos sem ismeri a beteget.

De e mellett nem ismertek a bevásárlási lehetőségek, a megbízható éttermek, a diabetikus ételek tartalma és minősége. Az is jó, ha a cukorbeteg néhány szót megtanul a helyi nyelven, hogy segítséget tudjon kérni.

Hogyan lehet kivédeni mindezt? Természetesen előzetes tájékozódással! Tudja meg a cukorbeteg, hogy a szálloda biztosít-e megfelelő szénhidrát-tartalmú ételeket megfelelő időben? Nézzen utána a helyi konyhának, bevásárlási lehetőségeknek és annak is, milyen módon adják meg az ételek szénhidrát tartalmát a célországban.

És ne csak tájékozódjon, hanem tájékoztasson is! Legyen a cukorbetegnél magyar, angol és a célország nyelvén egy dokumentum a kezelés típusáról, a gyógyszerek adagolásáról, az értesítendő személyről, vércsoportjáról, oltásairól, más egészségügyi problémájáról, gyógyszereiről, allergiájáról, személyes adatairól, biztosítási adatairól.

3. Fertőzések

A cukorbeteg az átlagosnál jobban kitett a fertőzéseknek, a betegségek pedig rontják a vércukorszint egyensúlyát: különösen a gyomorrontások, a hányás, hasmenés.

Tehát ezek kivédésére mindenképpen törekedni kell: a cukorbeteg ne igyon csapvizet olyan országokban, ahol ennek tisztítása nem biztosított, csak higiénikus éttermekben egyen, ásványvízzel mossa a gyümölcsöket és a fogát is, védekezzen oltásokkal, ha szükséges maszkkal, mosson gyakran kezet!

Ha mégis megbetegszik, forduljon orvoshoz, aki hozzáigazíthatja kezelését állapotához.

4. Túlzott fizikai megterhelés

Ha a megszokotthoz képest többet mozog a cukorbeteg, igazítsa ehhez inzulin- vagy tablettaadagját, mert a fizikai aktivitás csökkenti a vércukorszintet, vagyis ha nem változtat a kezelésén, akkor leeshet a vércukra. Jó hogyha az ilyen típusú helyzetet előre megbeszéli orvosával, és nem vaktában kezd el kísérletezni.

De a váratlan, nagy megterhelés miatt leeső vércukorszint is kivédhető, ha van a cukorbetegnél néhány falat ennivaló vagy a már említett glukagon.

5. Hőmérséklet

A nagy melegben romlik a cukorbeteg állapota, vagyis, ha lehet, ne is válasszon olyan úticélt, ahol nagyon meleg van. De ha mégis ezt tette, akkor reggel vagy este sétáljon, a nap legmelegebb óráiban pedig pihenjen.

A nagy meleg nemcsak a betegnek, hanem az inzulinnak is árt: vagyis olyan szobát válasszon, ahol van hűtőszekrény. Az inzulint felbontás után három hétig lehet használni 25°C alatti szobahőmérsékleten, ám a túlzott hideg is árt az inzulinnak, vagyis hőálló dobozba kell csomagolni a repülőre való felszállás előtt! A vércukormérőt és a tesztcsíkokat is hőszigetelő dobozba kell tenni, mert ezek az eszközök csak 15-35 fok között adnak jó eredményt.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Multivitamin cinkkel és krómmal – étrend-kiegészítő készítmény vitaminokkal és nyomelemekkel. A króm a normál vércukorszint, a cink a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásához járul hozzá.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl! A termék kisgyermekektől elzárva tartandó.

Mv/H/2021-3 lezárás dátuma: 2021.06.18.

6. Kísértések, csábítások

A hétköznapokból való kiszakadás extra kísértésnek is kiteszi az embert: a sosem látott finomságok túlevésre, a harsány bulik túlzott alkoholfogyasztásra csábíthatnak. Ezen a téren nehéz mást tanácsolni, mint az önmegtartóztatást.

7. Sérülések a lábon

A cukorbetegek közül soknak van már ismert neuropátiája, viszont jó néhányuknál esetleg még nem ismerték fel, de már fennállhat ez az állapot. Számukra különösen nagy veszélyt jelent, ha mezítláb sétálnak, hiszen a neuropátia egyik jellegzetessége, hogy a beteg nem veszi észre – mert nem érzi a fájdalmat –, ha valami megsérti a lábát. A seb elfertőződhet, ami azért veszélyes, mert a cukorbetegek sebgyógyulási hajlama különösen rossz.

Vagyis a cukorbeteg ne járjon mezítláb, este pedig tartson lábvizsgálatot. Ha olyan sebet vesz észre, amelyet korábban nem észlelt, akkor ezt fertőtlenítse, mutassa meg orvosnak, és hazatérése után mindenképpen vizsgáltassa ki, nem alakult-e ki a neuropátia.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr6617858525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása