Hőhullámok, vizelettartási zavarok, impotencia… – a háttérben ugyanaz a betegség is állhat

shutterstock_234591922.jpg

Életünk során – különösen a kor előrehaladtával – számos olyan tünettel találkozunk, amelyet inkább kellemetlenségként kezelünk, esetleg megváltoztathatatlannak tartunk vagy szégyellünk, de nagyon sokszor nem is gondoljuk, hogy valóban egy betegség tünetei lehetnek. E miatt sajnos sokan későn jutnak el orvoshoz, amikor már nem, vagy csak nagyon nehezen lehet kezelni a kiváltó okot.

Az egyik ilyen kevésbé ismert betegség, amelynek tüneteit nem mindenki veszi komolyan, az autonóm idegbántalom vagy más néven autonóm neuropátia. Az autonóm szó ebben az esetben azt jelenti, hogy az akaratunktól függetlenül működő idegeket érinti a betegség. Autonóm neuropátiánál károsodhat a szervezet alapfunkcióinak működéséért felelős paraszimpatikus idegrendszer, és ezáltal a szív, a gyomor, a belek, a húgyhólyag, a nemi szervek, az izzadságmirigyek, a szemek és a tüdő működése. A tünetek ráadásul lassan, évek alatt, fokozatosan romlanak, ezért is nagyon könnyű kezdetben figyelmen kívül hagyni őket.

Az autonóm neuropátia gyakran a cukorbetegség szövődményeként alakul ki. A magas vércukorszint károsítja az idegrostokat ellátó ereket, így oxigénhiányt okoz, és romlik az idegszövet anyagcseréje is. Ez kezdetben az idegburok, majd később az idegrost pusztulásához vezet.

Károsodhat a szív

Az autonóm neuropátia a szív-érrendszeri halálozás egyik jelentős kockázati tényezője. Egyrészt ritmuszavarok léphetnek fel, másrészt az idegrendszer működésének zavara miatt a szív nem képes a különböző megterhelésekhez alkalmazkodni. A szervezet működését ugyanis a paraszimpatikus és szimpatikus idegrendszer egyensúlya határozza meg. Ha ez az egyensúly megbomlik, akkor panaszok jelentkezhetnek a szív működésében. Az egyik leggyakoribb probléma a folyamatos, terheléstől függetlenül magas szívfrekvencia. Ilyen esetekben akkor is szapora pulzusszámot észlelünk tartósan, amikor a szívfrekvencia már visszatérhetne a normálisan alacsonyabb nyugalmi értékre. A tartósan magas pulzusszám pedig túlterheli a szívet. Ugyan az első tünetek egészen enyhének tűnnek, de a beteg további életkilátásai szempontjából nagyon lényeges, hogy idejében fedezzük fel a betegséget.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

Milgamma® N lágy kapszula bevont tablettát

A Milgamma® N lágy kapszula benfotiamint, B6- és B12-vitamint tartalmazó, a gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyszer.

Komplex hatóanyagtartalma miatt kedvezően befolyásolja az idegrendszer és a mozgásszervek   károsodását és gyulladásos megbetegedéseit. Hatékonysága annak is köszönhető, hogy a B1-vitamint zsíroldékony formában, vagyis benfotiaminként tartalmazza, ami könnyen felszívódik, és hasznosul a szervezetben.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Mil/H/2021-46 Lezárás dátuma 2021.07.14.

Emésztési panaszok lépnek fel

A neuropátia az emésztőszervekben is jelentkezhet. Hatására a gyomor a normálisnál akár 8-10-szer lassabban ürül ki, és az epehólyag, a nyelőcső működése is lelassulhat. A belek mozgása is renyhébb lesz, de akár fel is gyorsulhat. Ezek a folyamatok azonban az alapbetegségre, vagyis a cukorbetegségre is visszahatnak. A lassú gyomorműködés miatt a bélbe nem jut el időben a szénhidrát, tehát nem szívódik fel a cukor, amikor a vércukorcsökkentő gyógyszer már hat, és emiatt leeshet a vércukorszint. Amikor végül átjut a vékonybélbe a táplálék, akkor egyszerre nagy mennyiség kerül bele, ami gyorsan felszívódik, és e miatt hirtelen megemelkedhet a vércukorszint. Vagyis a vércukorszint ingadozásának egyik oka lehet a gyomorban fellépő neuropátia. Ha felismerjük ezt, akkor megfelelő diétával, az étkezések és a vércukorcsökkentő kezelés időpontjának összehangolásával, a megfelelő készítmény megválasztásával be lehet állítani a helyes működést. Ha azonban nem veszik észre, és nem kezelik, előrehaladott szakaszban akár az is előfordulhat, hogy a beteg a székletét és vizeletét sem tudja visszatartani. Tehát már gyakori székrekedés esetén is érdemes orvoshoz fordulni.

A hőháztartás működése felborul, az izzadás bizonyos testrészeken fokozódik, máshol csökken

Az idegkárosodás hozzájárulhat a hőháztartás felborulásához is, és hőhullámokat válthat ki. Ez egyszerre okozhat túlzott izzadást a felsőtesten, miközben az alsó végtagokon csökkenhet a verejtékmirigyek működése. A lábon megszűnik az izzadás, kiszárad a bőr, ami sérülékenyebbé teszi, és akár fekélyek kialakulásához, végső soron pedig amputációhoz is vezethet.

Vizelettartási problémák alakulnak ki

Ez a kellemetlen probléma azért alakul ki, mert a károsodott idegek miatt a beteg nem érzékeli, hogy a hólyagja megtelt, és elveszti az ellenőrzést a hólyag izmai felett.

Impotenciát okozhat

A neuropátia nőknél és férfiaknál is okozhat szexuális zavarokat, a diabéteszes férfiak 10-15 évvel hamarabb tapasztalhatnak problémákat a szexuális teljesítőképességükben, mint a nem diabéteszes társaik. Ugyan a merevedési zavar gyakrabban fordul elő idősebb korban, de neuropátia is okozhatja. Sajnos sokan mégsem említik diabetológusuknak, így nem derül fény a valódi okra.

A nőknél a leggyakoribb probléma, hogy a diabéteszes neuropátia hatására jelentősen csökken a nemi vágy, és nehezebb elérni az orgazmust. Ráadásul a diabéteszes nők hajlamosabbak a hüvelyi fertőzésekre vagy a hüvely szárazságára is. Ráadásul a neuropátia egyik velejárója az ok nélküli fájdalom is, amely eltántoríthat a szexuális aktustól.

***

Látjuk, hogy a fenti tünetek egyik közös jellemzője, hogy nem kezeljük őket tünetként vagy szégyellünk róluk beszélni. Pedig, ha ideje korán a megfelelő szakemberhez fordulnánk velük, a szöveti károsodások még visszafordíthatók lennének! Sőt, ha a neuropátia kiváltó okaira is hatni tudunk, akkor az idegek károsodása is lassítható, megállítható, vagy akár vissza is fordítható. Minél korábban ismerjük fel a neuropátiát, annál sokoldalúbban, annál sokrétűbben lehet beavatkozni.

Az igazi megoldás azonban a megelőzés! Ha a cukorbeteg a vércukorszintjét rendben tartja, amit rendszeres és helyes táplálkozással, megfelelő szénhidrát bevitellel, helyes mennyiségű és intenzitású mozgással, és a gyógyszerszedés pontos betartásával lehet elérni, akár el is kerülheti a neuropátia kialakulását. Ha azonban a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, ne habozzon, forduljon kezelőorvosához. Mivel azonban a tünetek csak lassan válnak egyértelművé, nagyon fontos, hogy ne csak a panaszos betegeket vizsgálják neuropátiára, hanem ütemezetten szűrjék a betegséget minden cukorbetegnél.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr7017827945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása