Milyen életkorban kell feltétlenül a D-vitamint pótolni?

tel_nap_levego_termeszet_taj_kisebb.jpg

A kisgyermekes szülők tudják, hogy a gyermekorvosok javasolják a D-vitaminpótlást a csecsemő egy éves koráig. Azzal is sokan tisztában vannak, hogy idős korban nagyon gyakori a D-vitaminhiányra visszavezethető csonttörés. De vajon valóban csak a legfiatalabbaknak és a legidősebbeknek kell D-vitamint szedniük?

Egyáltalán nem! Életkortól függetlenül mindenkinek szüksége lehet extra D-vitaminra, ha életmódja vagy élethelyzete ezt indokolja.

Extra D-vitaminra?! Mihez képest extra?! Ahhoz képest, amihez természetes úton, vagyis napozással és a táplálékból jutunk hozzá. Először is bár bizonyos ételek, például tengeri halak, tojás, tejtermékek, máj, olajos magvak tartalmaznak valamennyi D-vitamint, de a szükséges mennyiséghez képest nagyon keveset. Így még azoknak is pótolniuk kell, akik kiegyensúlyozottan táplálkoznak, de a vegánoknak még fokozottabban.

Ajánlott napi beviteli mennyiség

220207_d-vitamin_tablazat.jpg

Forrás: Harmadik magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében in Orvostovábbképző Szemle 2016 különszám

A táplálkozáson kívüli másik természetes D-vitaminszerzési módunk a napozás, amikor a bőrünk maga termeli meg a szükséges mennyiséget, sőt néhány hétre el is raktározza azt. De ennek van néhány feltétele.

Először is sokat kell napfényen tartózkodni, és nem mindegy, milyen évszakban! Mert októbertől-márciusig a mi szélességi körünkön nem megfelelő a napsugár beesési szöge, ahhoz, hogy beinduljon a D-vitamintermelés. És mi még szerencsések vagyunk, tőlünk Északabbra még rosszabb a helyzet!

Az sem mindegy – ugyancsak a beesési szög miatt –, hogy melyik napszakban napozunk: még nyáron is csak 11-15 óra között lehet D-vitamintermelésre bírni a bőrünket.

Tudom, tudom, most sokan kapnak a fejükhöz, mert eddig azt hallották, hogy éppen ilyenkor a legveszélyesebb a napozás. Pedig nincs itt semmi ellentmondás: ugyanis a déli órákban, amikor legnagyobb a nap ereje, mert szinte derékszögben süt ránk, elég csak negyedórát napozni, de ennyit szükséges is. A test nagy felületét szabadon kell hagyni – fényvédő krém nélkül – az optimális D-vitamin termelés érdekében. Ha letelt a negyedóra, utána mehetünk az árnyékba, a hűs szobába! Persze nem most februárban, amikor nem lehet napozni, hanem majd nyáron. Addig pedig valamilyen más módon kell D-vitaminhoz jutnunk!

Hirdetés

Mit ajánlunk?

D-vitamin pótlás: Vitagamma

A Vitagamma® D3 2000 NE vitaminkészítmény 2000 nemzetközi egység D3-vitamint (kolekalciferol) tartalmaz. 

Napi egy tabletta Vitagamma® D3 2000 NE rendszeres fogyasztása hozzájárul az Ön D-vitamin ellátásának hosszú távú biztosításához.

Figyelmeztetés: az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl! A termék kisgyermekektől elzárva tartandó!

Vg/H/2021-13 Lezárás dátuma: 2021.10.14.

Összefoglalva a tanulságot: még nyáron is előfordulhat, hogy annak, aki egész nap a munkahelyén ül, és csak 3 óra után megy ki a napra, D-vitaminhiánya lesz, de télen biztosan mindenkinél kialakul, aki nem szed D-vitamint valamilyen formában.

Évszaktól függetlenül több D-vitaminra lehet szüksége a várandós nőknek és a szoptató kismamáknak, hiszen ők a fejlődő magzatot vagy babát is el kell, hogy lássák D-vitaminnal is. A szervezet megfelelő D-vitaminszintje egyszerre szükséges feltétele a termékenységnek, a problémamentes terhességnek és a magzat / újszülött egészséges fejlődésének. Hiányában csökkenhet a teherbeesés esélye, nőhet a vetélés kockázata, és gyengülhet a baba csontozata, fogazata is.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes visszatérni az életkor problémájára is! Ugyan valóban igaz, hogy életkortól függetlenül bárkinél kialakulhat D-vitaminhiány, idősebb korban azonban valóban csökken a szervezet D-vitamin-előállító képessége, mivel csökken a bőr vastagsága. Vagyis bár mindenkinek gondoskodnia kell szervezete megfelelő D-vitaminszintjéről, az idősek esetében valóban nem árt az átlagosnál nagyobb figyelem.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr517400976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása