Tények és tévhitek: mely védőtápanyagok hatnak a vércukorszintre?

ver_cukor.jpg

Sok védőtápanyaggal: vitaminokkal, ásványi anyagokkal, gyógynövényekben vagy fűszerekben található vegyületekkel kapcsolatban beszélünk a vércukorszintre gyakorolt jótékony hatásról, arról, hogy ezek segítenek alacsonyan tartani a vércukorszintet. Ezeknek a közszájon forgó történeteknek sajnos egy része megalapozatlan tévhit, de bizonyos tápanyagok valóban hozzájárulnak a vércukorszint szabályozásához.

Először is fontos tudni, hogy a cukorbetegeknek arra kell törekedniük, hogy vércukorszintjük ne ingadozzon, ne ugorjon magasra nagymértékben, de ne is essen le túlzottan. Ennek érdekében először is be kell tartani a szakorvos által előírt gyógyszeres kezelést és diétát. A megadott időben kell elfogyasztani a megfelelő mennyiségű szénhidrátot, és a gyógyszereket is az utasítások szerint kell beszedni.

E mellett azonban érdemes figyelni az ásványi anyagok és vitaminok bevitelére is. Lássuk, hogy milyen anyagokra szükséges a leginkább figyelnie egy cukorbetegnek?

Ásványi anyagok

A cink hozzájárulhat az inzulin megfelelő felépítéséhez és működéséhez. Hiánya esetén romlik a sejtek reakciója az inzulinra, és ez rontja a vércukorszint stabilizálását. A cink természetes forrása a tojás, a hüvelyesek, a tej, a húsok és a tenger gyümölcsei.

A króm is fokozza az inzulin hatását, segít stabilizálni a vércukorszintet. Króm nélkül az inzulin nem tudja maximálisan kifejteni a hatását. Megtalálható a teljes kiőrlésű gabonákban, vörös és baromfi húsokban, májban, sajtban és hüvelyesekben.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Multivitamin cinkkel és krómmal étrend-kiegészítő készítmény hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához, és részt vesz a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásában.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl! A termék kisgyermekektől elzárva tartandó.

 

Multivitamin.MBlog2021.03.10.

A magnézium számos enzim megfelelő működését segíti, ezáltal szerepe van a szervezet szénhidrát-anyagcseréjében is, valamint az energiatermelő- és felhasználó folyamatokban. A magnézium forrása lehetnek a zöld levelű főzelékfélék, az alma, a grapefruit, az olajos magvak és a kukorica.

A mangán szerepet kap a szénhidrát- és lipid-anyagcserében is. Bevihetjük teljes kiőrlésű gabonafélékkel, zöld levelű főzelékfélékkel, borsóval, dióval és a mogyoróval.

Vitaminok

Bár kifejezett vércukorszint-szabályozó hatással egy vitamin sem rendelkezik, de a D-vitaminhiány és a cukorbetegség kialakulásának összefüggését már jó ideje vizsgálják. Így a cukorbetegeknek nagyon is oda kell figyelniük a vitaminbevitelre, hiszen a vitaminhiány könnyen csökkentheti a cukorbeteg fertőzésekkel szembeni védettségét, ami már az alapbetegség miatt is sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint az egészséges embereknél. Érdemes tehát vérvizsgálattal kideríteni, hogy kialakult-e valamilyen vitaminhiányuk, és ha szükséges, a hiányt pótolni kell.

Az általános jó vitaminellátottságon túl azonban egy diabéteszesnek a B-vitamincsaládra érdemes kiemelt figyelmet fordítani, mert ezek hiánya a cukorbetegség egyik legvalószínűbb szövődményének, az idegkárosodásnak – vagy más néven a neuropátiának – a kockázatát növeli nagymértékben.

A B1-vitaminra szükség van például a szénhidrátok, zsírok és alkoholok lebontásához és átalakításához is. Sőt, mivel B1-vitamin kell a szénhidrátok energiává alakításában résztvevő enzimek működtetéséhez, ezért ha a táplálkozásában az egyensúly a szénhidrátok felé billen, akkor megnő a szervezet B1-vitaminigénye is. E mellett a B6-vitamin nagy szerepet játszik az anyagcserében is.

Tévhitek

Széles körben elterjedt tévhit, hogy bizonyos gyógynövények, fűszerek: például a fahéj, a gurmar, a kakaó, a fehéreperfa és még sorolhatnánk hosszan, javítja a cukorbetegek „glikémiás kontrollját”, vagyis segít a vércukorszint szabályozásában, de ezekre az állításokra nincs elegendő bizonyíték. Vagyis senki ne próbálja meg kezelni diabéteszét ezekkel!

Csak a kezelőorvos tudtával és engedélyével

Az is fontos, hogy senki ne szedje a vércukorszintet valóban befolyásoló készítményeket az orvos által felírt inzulin vagy antidiabetikus gyógyszerek helyett! Sőt, még kiegészítő szedésükről is tájékoztatni kell a kezelőorvost, mert lehet, hogy módosítani kell a gyógyszeradagolást. Valamint mindenképpen oda kell figyelni arra is, hogy ezekből se lépjük túl az ajánlott mennyiséget!

Forrás: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember a Wörwag Pharma honlapján megjelent írása

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr6416473870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása