Az orvostörténet jeles napjai - decemberi kalendárium

sziverrendszer_vedelme_kisebb.jpg

Mi történt decemberben, ami ma is meghatározza gyógyulását?

December 1.

Aids ellenes világnap

December 3.

1967-ben Dr. Christian Barnard dél-afrikai szívsebész, végrehajtotta az első sikeres szívátültetést.

Barnard bevezette hazájában a nyitott szívműtéteket, több új típusú műszívbillentyűt dolgozott ki, és szívátültetési kísérletsorozatot végzett kutyákon. 1967. december 3-án hajtotta végre az első emberi szívátültetést, húsz fős orvosi csoport segítségével, kilencórás műtéttel Louis Washkansky 54 éves dél-afrikai zöldségesen, akinek egy autóbalesetben elhunyt fiatal nő szívét ültette be. A műtét sikeres volt, de a páciens 18 nappal később tüdőgyulladásban meghalt. Későbbi műtétei egyre sikeresebbek voltak, sok betege hosszú évekig élt új szívvel. Az 1971-ben megműtött Dirk van Zyl huszonhárom évet élt az új szívvel.

December 10.

1828-ban e napon született Korányi Frigyes belgyógyász, egyetemi tanár. A magyarországi orvostudomány egyik korai meghatározó alakja, az MTA levelező tagja.

Magyarországon elsőként vezette be a laboratóriumi kutatást, a vegyi-, bakteriológiai- és röntgenvizsgálatokat. Előadásaiban, szakirodalmi tevékenységében a kor leghaladóbb, legkorszerűbb tudományos nézeteit propagálta és érvényesítette. Részt vett az 1870-es évek egészségügyi reformjainak előkészítésében és kidolgozásában. 1886-ban kinevezték egyetemi rektorrá. Bevezette az egyetemen a klinikai gyakornoki rendszert, a belgyógyászati szakvizsgáknál feltételnek szabta meg a klinikain felül az ideggyógyászati és a kórbonctani gyakorlatot is. Főleg a mellkasi betegségekkel foglalkozott, az elsők között vizsgálta a relatív szívbillentyű zavarokat, felismerte az ezzel összefüggésbe hozható szociális körülményeket. Kezdeményezésére indult meg az aktív megelőző és gyógyító küzdelem a tuberkulózis (tbc) ellen, melynek keretében aktívan részt vett a tüdővizsgálói rendelőhálózat (ma: tüdőszűrő állomások) kiépítésében, elterjesztésében. Teljes egészében neki köszönhető az Erzsébet királyné Tüdőszanatórium 1905-ös megnyitása, amely a saját tervei alapján, az általa gyűjtött adományokból épült fel.

Hosszú ideig volt elnöke az Országos Közegészségi Tanácsnak, tagja az Igazságügyi Orvosi Tanácsnak. Fontos feladatnak tartotta a folyamatos kórházfejlesztéseket, a legújabb eljárások, eredmények alkalmazását, illetve szorgalmazta a gyógyfürdők fejlesztését, integrálását a gyógyászatba. 84 éves korában 1913. május 19-én hunyt el Budapesten.

December 11.

1844-ben Dr. Horace Wells először használt érzéstelenítést - egy nevető gáznak is nevezett anyagot - egy foghúzáshoz. .

December 19.

1935-ben megszületett Ranschburg Jenő pszichológus, gyermekpszichológus, a pszichológia tudományok kandidátusa. 1961-1963 között gyógypedagógus tanárként dolgozott. 1963-1965 között az MTA Pszichológiai Intézetének tudományos munkatársa volt. 1965-1977 között az ELTE BTK pszichológiai tanszékének adjunktusa, majd docense. 1977-től az MTA Pszichológiai Intézetének osztályvezetője volt 1997-ig. Fő kutatási területe a fejlődéslélektan, a szocializáció, a klinikai gyermeklélektan, a fejlődési pszichopatológia. Sikeresen juttatta el szakmai véleményét a laikus közönséghez. A tudományos ismeretterjesztést mindig is szívügyének tekintette, a családi és iskolai gyereknevelés témakörében számos cikket írt napilapokban, népszerű folyóiratokban is. Aktív közéleti szerepet vállalt. Számtalan gyermek- és családpszichológiai könyv szerzője. 2010-ben Hazám-díjjal tüntették ki. Korábban megkapta a Prima Primissima díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, a Pro Scola Urbis díjat, az Ifjúsági díjat és Budapest díszpolgára volt. 2011. március 10-én halt meg.

 ***

1709-ben született Julien Offray de La Mettrie francia orvos és filozófus, aki megalapozta az empirikus orvostudományt. Egyfajta mechanikus materializmust képviselt. 1748-ban Hollandiában jelentette meg L'homme machine (Az ember-gép) című írását; amely miatt száműzötté vált. Poroszországban kapott menedékjogot, ahol II. Frigyes szabadgondolkodó asztaltársaságának volt tagja.

Saját maga a Discours sur le bonheur (A boldogságról) című művét tartotta fő művének, kiegészítve a L'art de jouir (A gyönyörérzet művészetéről) című írással. Az abban foglalt théorie des remords (tanítás a bűntudatról / felettes én) erkölcsileg olyannyira elvetendőnek számított, hogy kortársai elhatárolódtak tőle.

 ***

1895-ben Magyarországon engedélyezték, hogy az egyetemek bölcsészettudományi és orvosi karát női hallgatók is látogathassák.

 ***

1915-ben meghalt Alois Alzheimer német ideggyógyász, aki elsőként írta le a róla elnevezett betegséget az Alzheimer-kórt.

December 22.

1895-ben Wilhelm Conrad Röntgen német fizikus először készített röntgen-felvételt. Ez felesége kezét mutatta.

December 31.

1890-ben Budapesten meghalt Wágner Dániel vegyész, botanikus, az első magyar gyógyszerészdoktor. 1800-ban született Breznóbányán, és a pesti Tudományegyetemen kapott gyógyszerészi diplomát 1821-ben. 1825-ben Bécsben kémiai doktorátust is szerzett. Ezt követően Pozsonyban gyógyszertárat működtetett, és közben növénytannal is foglalkozott; gyógynövényekről szóló két kötetes könyve 1828– 1829-ben jelent meg. Pesten 1834-ben nyitotta a Magyarország Nádorához címzett patikát. Később, hogy gyári mennyiségben tudja előállítani a vegyi anyagokat, megalapította a Pesti Technikai-Vegyészeti Gyár Részvénytársaságot, amely többek között kénsavat, borkősavat, szalmiáksót, foszfort, szódát és szükség esetén puskaport is gyártott. Wágner tervezetet készített a gyógyszerészképzés megreformálására, továbbá szorgalmazta egy magyar gyógyszerkönyv megjelentetését. Az 1885-ös országos kiállításon gyógyszerészi készítményeivel nagy aranyérmet nyert.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr8315348340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása