2+7 érv a D-vitaminpótlás mellett

osz_erdo_eso_esernyo_szivarvany_kisebb.jpg
Miért van szükségünk a D-vitaminpótlásra?

Ha egy mondatban szeretnénk megválaszolni a kérdést, akkor annyit mondhatnánk, hogy azért mert nagyon fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében, és csak bizonyos feltételek között tudunk természetes úton hozzájutni. Vagyis ha ezek a feltételek nem állnak fenn, akkor pótolnunk kell.

I. A D-vitamin élettani szerepéről röviden 

Először is nézzük dióhéjban, hogy miért annyira fontos a szervezetünk számára a D-vitamin. Mivel mi magunk is képesek vagyunk előállítani a D-vitaminhoz hasonló anyagot (míg a vitaminokat nem tudjuk létrehozni), ezért a D-vitamin nem is annyira vitamin, mint inkább hormon. Erre utal az is, hogy hiánya (ahogy a hormonhiányok általában) nem egyetlen jól körülírt tünetet okoz, hanem számos területen jelentkezhetnek a D-vitaminhiány következményei. A D-vitamin szerepet játszik többek között a sejtanyagcsere szabályozásában, befolyásolja a DNS osztódását, legalább 3000 gén átíródására van hatással, és szinte minden szervrendszerben kimutatták a receptorát.

II. A természetes D-vitaminpótlás feltételei

Egy egészséges felnőttnek naponta 1500-2000 NE D-vitamin bevitelére van szüksége, melyhez bizonyos feltételekkel természetes úton is hozzájuthat szervezetünk. Ennek egyik lehetséges módja a táplálkozás, a másik sokkal hatékonyabb lehetőség a napozás. Sajnos, táplálkozással csak kis mennyiségben juthatunk hozzá, még akkor is, ha sok tejterméket, tojást, tengeri halakat, lazacot fogyasztunk. Ugyanis nagyobb részét a nap UVB sugarainak hatására állítja elő szervezetünk, a mi éghajlatunkon március végétől októberig. Októbertől már nem megfelelő a nap beesési szöge a D-vitamintermeléshez. A tavaszi-nyári időszakban is csak akkor lesz megfelelő a D-vitaminpótlás, ha legalább napi 15-20 percet töltünk a napon, rövid ujjú felsőrészben, sortban, napkrémek nélkül.

Tudjuk, hogy sokan félnek a napozástól, pedig 15-20 perc nem káros, hanem kifejezetten egészséges. A túlzásokat természetesen kerülni, és hosszabb idejű napozás esetén a leégés ellen védekezni szükséges!

Ha szeptembertől már nem napozunk eleget, akkor elkezd csökkenni a szervezetben felhalmozott D-vitamin mennyisége, és kb. 6 hét alatt kiürülnek „raktáraink”. Ezután már mindenkinek pótlásra lenne szüksége a megfelelő szint eléréséhez.

Most pedig nézzük részleteiben, hogy mely élettani folyamatokhoz van szükség D-vitaminra, és mit okozhat a hiánya!

1. Egészséges csontok 

A D-vitaminnak alapvető szerepe van a kalcium-anyagcserében, így hatást gyakorol az egészséges és erős csontrendszer kialakulására és megőrzésére. Gyermekkorban nagyon oda kell figyelni a megfelelő bevitelre. Ha valakinek 20 éves koráig nem megfelelő a D-vitamin és kalcium bevitele, akkor csontjai nem érik el a genetikailag meghatározott maximális szilárdságot. Így amikor megkezdődik az időskori csontvesztés eleve kevesebb csontból kezd el majd veszíteni, így hamarabb jut el a törésig. A gyermekkori D-vitamin-hiány tehát növeli a csonttörések kockázatát, még akkor is, ha a törés csak 40 év múlva következik be. Az idősebbeket érintő combnyaktörések hátterében több, mint 90%-ban súlyos D-vitamin-hiány áll.

2. Erős izmok.

Megfigyelhető, hogy az idős emberek mozgása bizonytalanabb, gyakrabban esnek el, ütik meg magukat. Ezeknek az eseteknek a hátterében is gyakran súlyos D-vitamin-hiány áll. Ha erősebbek lennének az izmaik, akkor képesek lennének korrigálni az egyensúlyvesztést. Sokszor azt is tapasztaljuk, hogy D-vitamin-pótlás után az idős beteg visszanyeri mozgásképességét, ismét tud gyalogolni, el tudja látni magát.

3. Ellenálló immunrendszer

A szervezet jó D-vitamin ellátottsága egyrészt csökkenti az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát, másrészt segíti a védekezést a kórokozók ellen. A tavaszi influenzajárvány és a felső légúti fertőzések hátterében is sokszor ott áll a súlyos D-vitaminhiány.

4. Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Az 1-es típusú cukorbetegség valójában autoimmun betegség, és kutatások igazolják, hogy összefüggés van a kialakulásának kockázata és a szervezet D-vitaminszintje között. Lappföldön, ahol keveset süt a nap, azok között a gyerekek között, akiknek az édesanyja a terhesség és a szoptatás alatt, valamint a baba az elválasztás után megfelelő D-vitaminpótlást kapott, 80%-kal kisebb az 1-es típusú cukorbetegség kockázata, azokhoz képest, akik nem kaptak pótlást.

5. Csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának valószínűségét

Már kétféle daganat kialakulásával kapcsolatban bizonyították, hogy a D-vitamin hiánya növeli a kockázatukat: az egyik a vastagbél-, a másik az emlődaganat. Napi 1100-1500 nemzetközi egység D-vitamin szedése esetén már mérhető arányban csökken az emlőrák valószínűsége. Ráadásul a szervezet jó D-vitaminszintje javítja a daganatos betegek túlélési esélyét is.

6. Egészségesebb szív- és érrendszer

A magas vérnyomás és az érelmeszesedés valószínűsége is nagyobb D-vitaminhiány esetén. D-vitaminhiányban a vérnyomás 2-4 Hgmm-rel nő. Fontos tudni azonban, hogy túladagolása fokozza az érelmeszesedés kockázatát. Vagyis be kell tartani a beviteli mennyiségeket: sem túl keveset, sem túl sokat nem szabad fogyasztani.

7. Segít a női egészség megőrzésében is

A D-vitamin hatással van a menstruációs ciklus rendszerességére is. Ha nagyon lecsökken a szervezetben a D-vitamin mennyisége, az is előfordulhat, hogy egyáltalán nincs tüszőérés, vagyis teljesen elmarad a menstruáció. Így az érintett nem tud teherbe esni.

A terhesség alatt is óriási szerepe van a megfelelő D-vitaminszintnek a vetélések kockázatának csökkentésében. Jó D-vitamin ellátottság esetén kevésbé valószínű a terhességi magas vérnyomás, preeclampsia, így a vetélés, végül, de nem utolsó sorban a terhességi cukorbetegség kockázata is.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

D-vitaminpótlás: Vitagamma D3 2000NE

A D-vitamin testünk számos folyamatához nélkülözhetetlen, ezért nagyon fontos szervezetünk megfelelő D3-vitamin ellátása. A Vitagamma® D3 2000 NE fogyasztása különösen akkor ajánlott, ha az egészséges D-vitamin ellátás nem biztosított: pl. D-vitaminban gazdag élelmiszerek nem kielégítő bevitele vagy a hiányzó napfény expozíció következtében a szervezet saját D-vitamin képzésének korlátozottsága, például őszi-téli időszakban.

 

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!

 

Vitagamma.MBlog.2020.10.12.

Vigyázat! Túladagolása is elképzelhető

Természetes úton – napozással és táplálkozással nem lehet túladagolni ezt a vitamint sem, de a pótlás esetén fontos betartani az előírt mennyiséget. Túladagolása esetén megemelkedik a vér és a vizelet kalcium szintje, vesekő alakulhat ki, és elmeszesedhet a vese.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr5016236568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása