Hogy miért fontos a magnézium szervezetünk számára, és hogy mit okoz hiánya korábbi cikkeinkben már megírtuk. Most azt a kérdést járjuk körbe, hogy vajon miért oly gyakori napjainkban a hiánya?
Már az 1960-as években leírták, hogy világszerte egyre gyakoribb a magnéziumszegény táplálkozás. Számos kutatást végeztek arról, mennyire gyakori a magnéziumhiány a lakosság körében, és bár az adatok nagymértékben függenek attól, hogy hol és milyen körben végzik, milyen módon állapítják meg a hiányt, de annyi bizonyosnak látszik, hogy legjobb esetben is minden 7. ember magnéziumhiányos napjainkban.
Ennek valószínű oka a szükségesnél kisebb mértékű bevitel a természetes forrásokból. A napi szükséglet számításának kiindulási pontja lehet, hogy testsúlyunk minden kilogrammjára 4-6 mg magnéziumot kell számolni. Ennek alapján egy átlagos aktivitású 60 kilós felnőttnek 240-360 mg magnéziumot kellene elfogyasztania naponta, de ha sportol vagy terhes valaki, akkor arányaiban még többet. Egyébként ugyancsak így van ez a fejlődésben lévő szervezetnél, a gyerekeknek is több magnéziumra van szükségük: egy 4-6 évesnek például 200 mg napi bevitel ajánlott.
A magnéziumhoz alapjában véve zöldségekből, gyümölcsökből, magvakból lehet hozzájutni. Tehát akinek táplálkozásában a hangsúly nem a nyers, friss gyümölcsökön, zöldségeken van, az valószínűleg nem fogyaszt elég magnéziumot. De ha valaki eszik is gyümölcsöt, zöldséget, abból elég problémás lehet sokat enni. Az alábbi lista jól mutatja, mennyire nehéz a magnéziumot csak természetes úton pótolni. A lista első adata azt mutatja, hogy az adott élelmiszer 10 dkg-jában mennyi magnézium van, a második, hogy hány kilót kellene belőle enni, a napi beviteli mennyiség fedezéséhez?
Megnevezés |
Mg mennyisége 100 gr-ban |
Napi szükségletet fedező mennyiség? |
alma |
5,10 mg |
7,353 kg |
banán |
27,10 mg |
1,384 kg |
bab (főtt) |
26 mg |
1,442 kg |
borsó (főtt) |
28,10 mg |
1,335 kg |
datolya |
43,40 mg |
0,864 kg |
dió |
158,7 mg |
0,236 kg |
eper |
13,30 mg |
2,82 kg |
görögdinnye |
11,6 mg |
3,233 kg |
hagyma |
10 mg |
3,75 kg |
körte |
7,20 mg |
5,208 kg |
mandula |
275,10 mg |
0,136 kg |
mogyoró |
162,3 mg |
0,231 kg |
narancs |
9,90 mg |
3,788 kg |
őszibarack |
9,20 mg |
4,076 kg |
paradicsom |
11,40 mg |
3,29 kg |
paprika |
10,1 mg |
3,178 kg |
rozskenyér |
40,6 mg |
0,924 kg |
saláta |
12,9 mg |
2,907 kg |
spenót |
80 mg |
0,469 kg |
szőlő |
8 mg |
4,688 kg |
teljes kiőrlésű búzaliszt |
138,3 mg |
0,271 kg |
uborka |
13 mg |
2,885 kg |
Ráadásul a manapság termesztett növények magnéziumtartalma egyre alacsonyabb, és az élelmiszeripari feldolgozás is tovább ront ezen.
Hirdetés
Mit ajánlunk?
A Magnerot tablettában a magnézium orotát molekulához kötött, mely biztosítja a magnézium jó felszívódását.
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
......................................................................................................................................................................
(MagnerotMBlog2020.05.15.)
A megfelelő magnéziumszint eléréséhez pótlás esetén a napi magnéziumadagot több részletben érdemes bevenni, mert egyszerre csak egy-egy adag kb. fele hasznosul! Sőt, az is fontos, milyen anyag segíti a készítményben a magnézium felszívódását: például szerves kötésű orotát molekulával sokkal többet tud szervezetünk hasznosítani adott mennyiségből.
Ha feltesszük, hogy elég jól felszívódó magnéziumhoz jut szervezetünk megfelelő eloszlásban, és mégis magnéziumhiányt tapasztalunk, akkor lehet, akkor valamilyen betegség, rendellenesség akadályozhatja a felszívódást: például gyomor, bélbetegségek, alkoholizmus vagy cukorbetegség. Vigyázni kell arra is, ha például kalciumot vagy D-vitamint is szedünk, akkor megfelelő legyen az arány.
Végül, de nem utolsó sorban megnövekedett a magnéziumigényünk is okozhat hiányt: például nagy fizikai igénybevétel, rendszeres sport vagy például terhesség.