Az orvostörténet jeles napjai - februári kalendárium

dna_png52.png

Mi történt februárban, ami ma is meghatározza a gyógyulását?

Február 8.

1831-ben Megszületett Rebecca Lee, az első fekete bőrű nő, aki orvosi diplomát szerzett.

Február 10.

1910-ben megszületett Glauber Andor orvos, egyetemi tanár, ortopédsebész. Glauber Andor 1973-83 között az Országos Ortopédia Intézet igazgatója volt. Főleg a veleszületett csípőficam és a csípő degeneratív ízületi megbetegedéseinek műtéti kezelésében ért el eredményeket. Foglalkozott a csontregeneráció kérdéseivel is. Fontos szerepe volt abban, hogy az ortopédia oktatása megindult a pécsi és a debreceni orvostudományi egyetemen.

Február 12.

1809-ben megszületett Charles Robert Darwin angol természettudós, a természetes kiválasztódás elméletének megalkotója. 1859-ben jelent meg fő műve: "A fajok eredete", 1871-ben pedig "Az ember származása", amelyben az embert egy - akkor még ismeretlen - közös ősmajomtól származtatta.

Február 13.

1842-ben megszületett Török Aurél orvos, egyetemi tanár, antropológus, akadémikus. Török Aurél a budapesti Embertani Intézet és Múzeum megalapítója, nagyszámú tudományos dolgozata, valamint az általa szerkesztett koponyamérő (craniometer) alapján neve külfölden is jól ismert. A darwinizmus korai híve volt; embertani méréseket végzett kihantolt történelmi személyek csontvázán, foglalkozott a honfoglaló magyarság antropológiájával is.

Február 19.

1817-ben megszületett Kossuth Zsuzsa, Kossuth Lajos húga, aki megszervezte az első katonakórházat. Teljes nevén: Udvardi és kossuthfalvi Kossuth Zsuzsanna, meszlényi Meszlényi Rudolfné Az 1848–49-es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónője volt. Elsőnek hívta fel a sebesült katonák ápolásának kötelességére a civilizált világ figyelmét, az Amerikai Egyesült Államokban már életében nagy tisztelet övezte.

Február 23.

1884-ben született Kazimierz Funk. Lengyel biokémikus volt, nevéhez fűződik a vitamin koncepciójának első kidolgozása 1912-ben, a vegyületeket ő nevezte először vital amin-nak vagy vitaminoknak, az élet aminóinak.

Február 27.

1950-ben Megszületett Somogyi Péter biológus, az agy szerkezetének kutatója. Biológus, neurobiológus, a biológiai tudomány doktora. A központi idegrendszer és az agy szerkezetének, illetve neuronhálózatának nemzetközileg elismert kutatója.

Február 28.

1953-ban február 28-án két fiatal kutató besétált egy cambridge-i kiskocsmába, az Eagle-be, és az ott ebédelő tömegnek hanyagul bejelentették, hogy megoldották az „élet rejtélyét”. Ők Francis Crick és James D. Watson voltak, és a bejelentett felfedezésük az öröklés anyagát hordozó DNS molekula kettős-spiráljának szerkezete volt. Nekik köszönhető, hogy egyes kutatók nagyobb paradicsomok megalkotásán, mások pedig egyes betegségek génterápiával való kezeléséről álmodnak, a rendőrség pedig DNS-minták alapján bűnőzöket azonosít. Munkájukat 1962-ben Nobel-díjjal jutalmazták.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr2615478790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása