Kibillen a vércukorszinted? Miről veheted észre?

51075175_l.jpgVércukorszintnek az egy liter vérben található glükóz mennyiségét nevezzük, amely a szénhidrátot tartalmazó táplálékok emésztéséből keletkezik. Az az ideális, ha ez viszonylag stabil, és rossz, ha nagyon ingadozó, néha nagyon leesik, néha nagyon megemelkedik.

Amikor tehát szénhidrátot fogyasztunk, megnő a vércukorszintünk. Normális esetben a táplálkozással bevitt szénhidrát feldolgozásához a szervezet megfelelő mennyiségű inzulint küld, vagyis a sejtek fel tudják venni a cukrot, és a véráramban gyorsan csökken a vércukor szintje. Ha nem eszünk, vagy sokat mozgunk, dolgozunk – akár szellemi munkát is, hiszen izmaink mellett az agyunk a legnagyobb cukorfogyasztó szervünk – akkor nagyon lecsökkenhet a vércukor szint.

Egészséges emberben a megemelkedett vércukorszint egy-egy féktelen étkezés után nem okoz panaszokat. Viszont ha sokszor viszünk be a kelleténél több szénhidrátot, az hosszú távon káros lesz, mert a hasnyálmirigyben az inzulint termelő sejtek egy idő után kimerülnek.

A magas vércukorszintet nagyon nehéz észrevenni. Sajnos, még a folyamatosan, akár évekig fennálló magas vércukorszint sem okoz igazán egyértelmű panaszokat. Ezért a cukorbetegség sokszor csak akkor derül ki, amikor a betegség teljesen kialakult, évek óta fennáll, sőt sokszor már szövődményei is vannak. Vércukorszintünkről tehát csak a mérés adhat pontos információt. Ha egy ilyen vizsgálaton kiderül, hogy vércukorszintünk magasabb, mint a normális, az arra is utalhat, hogy a 2-es típusú cukorbetegség már kialakult vagy kialakulóban van nálunk.

diabetes-2994808_960_720.jpg

Mégis van néhány jelzés, amely utalhat a magas vércukorszintre, és ha ezt tartósan tapasztalja, akkor érdemes kivizsgálásra menni.

Magas vércukorszint jelei lehetnek:

  • Állandóan szomjas, pedig folyamatosan iszik.
  • Gyakrabban van vizelési ingere.
  • Gyakran érzi magát fáradtnak, gyengének.
  • Homályosan lát.
  • Bőre száraz, viszket, sebei lassan gyógyulnak.

 

Mit ajánlunk?

A Multivitamin cinkkel és krómmal a Wörwag Pharma étrend-kiegészítő készítménye.

A cink és a króm hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához és részt vesz a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásában. Napi egy tabletta szedése javasolt, így egy doboz egy hónapra lesz elég. Kapható a patikákban.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!

Multivitamin.MBlog2019.10.22.

A túlzottan alacsony vércukorszint is ugyanolyan veszélyes, mint a túl magas. Ezt, más néven hipoglikémiaként ismerjük. Ilyenkor a vércukorszint 3,9 mmol/l alá esik. Az extrém alacsony vércukorszint sajnos azonnali életveszélyt jelent. Súlyos esetben kóma is kialakulhat, és az elhúzódó hipoglikémia maradandóan károsíthatja az agyat. Különösen veszélyesek az éjszakai rejtett epizódok.

Az alacsony vércukorszint jelei:

 

  • szorongásos roham: a vércukorszint esésekor adrenalin szabadul fel, amely serkenti a cukor felszabadítását a szervezet raktáraiból, de ez növeli a szorongást
  • izzadás,
  • reszketés,
  • gyengeség, szédülés,
  • erős szívdobogás,
  • éhség,
  • fejfájás, dekoncentráltság, zavartság,
  • ingerültség, agresszió
  • összefolyó beszéd, részegséggel összetéveszthető viselkedés,
  • üveges tekintetet, látászavar,
  • epileptikus rohamok,
  • és ha ok nélkül fázik.

Lehet, hogy a tünetek lassan, fokozatosan erősödnek, de akár hirtelen is jelentkezhetnek.

A hipoglikémia a cukorbetegeket veszélyezteti leginkább, de egészséges embereknél sem kizárt. Oka lehet a táplálkozás és erőkifejtés nem megfelelő egyensúlya, vagyis túl keveset eszik valaki ahhoz képest, amennyi energiára szüksége lenne. De okozhatja a túl sok az inzulin, hormonzavarok, enzimhiányok, gyomorműtétek, autoimmun betegségek, sokk, fertőzések, a máj működési zavara, végül, de nem utolsó sorban a túlzott alkoholfogyasztás.

Hogyan védekezhet?

  • Tartsa be az orvosa utasításait: hangolja össze gyógyszereit, étkezéseit és testmozgását, ne hagyjon ki fő étkezést.
  • Egyen rendszeres időközönként kisebb adagokat.
  • Ha cukorbeteg, rendszeresen mérje vércukorszintjét, az eredményeket naplózza.
  • A tünetekre reagáljon gyorsan: fogyasszon cukrot bármilyen formában.
  • Visszatérő hipoglikémiás epizódok esetén tartson magánál szőlőcukor tablettát!
  • A gyorsan felszívódó cukor fogyasztása után egyen hosszan ható szénhidrátot biztosító ételt is, például teljes kiőrlésű kenyeret, zabkekszet.
  • Tartson magánál figyelmeztető egészségügyi kártyát vagy karperecet!

A vércukorszint egyensúlyának fenntartása érdekében három dologra érdemes figyelni.

1. Napi szénhidrát-beviteli mennyiség

Az első szempont a napi szénhidrát-beviteli mennyiség, ami egészséges embereknél 4-6 g/testsúlykilogramm, vagyis 60 kg esetén napi 240-360 g.

Szükségletünk függ aktivitásunktól, testsúlyunkkal kapcsolatos célunktól (pl. fogyás), nemünktől, korunktól. Ha tudatosan szeretnénk napi szénhidrát-bevitelünket beállítani, akkor használjunk kalkulátorokat, ahol megadhatjuk nemünket, korunkat, súlyunkat, célunkat, és táplálékaink mellett naplózhatjuk aktivitásunkat is.

2. Egyenletes elosztás

A napi szénhidrátmennyiséget  nem egyszerre kell elfogyasztani, hanem 5-6 alkalomra elosztva. Ezt egészséges embereknek is érdemes betartani, de cukorbetegeknek egyenesen kötelező!

3. Felszívódási sebesség

Végül, de nem utolsó sorban az egyes táplálékok glikémiás indexére (GI), vagyis a felszívódás gyorsaságára is figyelni kell. A leggyorsabban felszívódó cukor a glükóz, vagyis a szőlőcukor, glikémiás indexe: 100. A többi szénhidrát vércukoremelő képességét ehhez viszonyítjuk. 55-ös GI alatt alacsonynak, 55-69 között közepesnek, 70-100 között magasnak számít egy táplálék glikémiás indexe.

A vércukorszint egyensúlyának fenntartása cukorbetegeknél

A cukorbetegek napi javasolt szénhidrát-beviteli mennyiségét az orvos egyénileg állapítja meg, ez nőknél naponta 140-180 g, férfiaknál 160-200 g. Ebből reggelire 25-30 g, ebédre 50-60 g, vacsorára 40-45 g, köztes étkezésekre 10-20 g jut. Egyáltalán nem szabad finomított cukrot, szőlőcukrot, mézet és az ezeket tartalmazó ételeket, italokat fogyasztaniuk. Ha szükséges, édesítőszereket kell használni.

Korlátozott mennyiségben fogyaszthatnak gyümölcsöket, tejtermékeket, de például tejből maximum napi fél litert, és azt is csak több részletre osztva ihatnak. Gyümölcscukorból napi 50 g-ot vihetnek be, ami kb. fél kiló gyümölcs. Vigyázat! A 100%-os gyümölcslé, a diétás lekvár, a kompót is tartalmaz gyümölcscukrot! A keményítőt tartalmazó élelmiszereket – kenyeret, tésztát, rizst, burgonyát, lisztet – ugyan szabad enniük, de csak a megadott mennyiségben, és jó, ha a rostban gazdag változatot választják. Az alacsony szénhidráttartalmú, főleg rostokat tartalmazó zöldséget, főzeléket nyersen, párolva vagy salátának szabadon fogyaszthatják cukorbetegek is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr7115249418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása