Cukorbeteg fiatal fesztiválozni menne…

 fesztival_kisebb.jpg

Szabad-e elengedni, már ha a szülőnek még van beleszólása? Milyen veszélyek leselkednek rá? Hogy kell felkészülni? Hol vannak a határok, amiket nem szabad túllépni? 

Ha egy kamasz menni akar, bizony nehéz visszatartani…

Ha kamasz gyermekünk már több éve cukorbeteg, esetleg így nőtt fel, akkor ő is ismeri magát, feltehetően érti a betegségét, és hogy a saját érdekében akár egy fesztiválon is be kell tartania az életmódjára vonatkozó szabályokat. Rendszeres időközönként kell megfelelő mennyiségű és összetételű táplálékot elfogyasztania, nem ehet cukros ételeket, nem ihat cukros üdítőket… Nem ihat mértéktelenül, pihennie kell, időben mérni a vércukrát és bevenni a gyógyszereit…

A legnagyobb veszély talán azokra leselkedik, akik csak mostanában tudták meg, hogy cukorbetegek, nem szoktak még hozzá a szigorúbb szabályokhoz. Számukra az új helyzet egyrészt lemondást jelent, másrészt talán szégyellik, titkolják is társaik előtt, vagy szívesen megfeledkeznének róla… Ha állapotuk még nem súlyos, talán nem is értik, hogy milyen gyorsan megváltozhat ez, és mekkora veszélyt jelent. Ha fegyelmezetlen, betegségét komolyan nem vevő, lázadó kamasz a gyermekünk, bizony nem szabad őt kitenni egy fesztivál számtalan kísértésének. Ha megtehetjük, hogy nem engedjük el, inkább vállaljuk a konfliktust, mint kockáztassuk csemeténk épségét!

Fontos azonban, hogy elmagyarázzuk, mi az oka a bizalmatlanságunknak, a jövőben mi a feltétele annak, hogy elengedjük, mikor tudunk benne megbízni.

Ha már nincs beleszólásunk, akkor is próbáljuk elmondani, mire és miért kell figyelnie…

Veszélyek

  • Több mozgás, nagyobb igénybevétel

A cukorbetegek számára nemcsak a túl sok, túl könnyen felszívódó szénhidrát-bevitel jelent veszélyt, hanem az ellenkezője is: amikor nagyobb a szervezet igénybevétele, ezért szénhidrát szükséglete, viszont nem eszik eleget a diabéteszes.

A fesztivál ebből a szempontból nagyon kockázatos üzem: gyakorlatilag állandó a mozgás, nincs igazán kényelmes, nyugalmas pihenőhely. Sokkal több időt töltünk ébren és talpon, és akkor még szóba se hoztuk az ugrálást a koncerten. Egy 75 kilós ember egy óra gyors tánccal több, mint 400 kcal-t éget el. Ezért bizony könnyen lehet, hogy többet kell enni, és a biztonság kedvéért legyen nála szőlőcukor vagy müzliszelet!

  • Alkohol, drogok

Az alkohol először nagyon meg fogja emelni a vércukorszintet, különösen a sok cukrot, szénhidrátot tartalmazó italok: likőrök, sör, édes borok. Aztán hosszabb távon gátolni fogja a máj glükóz kibocsátását, ezért csökkenti a vércukorszintet, különösen, ha eleve nem tartalmazott az ital sok szénhidrátot (gin, vodka, whisky). Vagyis könnyen felborulhat az egyensúly, ezért érdemes teljes kiőrlésű lisztből készült, rostban gazdag, cukormentes étellel ellensúlyozni. Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet: az alkohol növeli az étvágyat, és csökkenti a teltségérzetet, vagyis inkább étkezés után ajánlott inni. A biztonság kedvéért a cukorbeteg ne igyon sokat: egy pohár bor megengedett, de kerülje a sört, a koktélokat!

Ráadásul az alkohol vízhajtó hatású. Egy korsó sör 2 dl extra folyadékveszteséget okoz. A fesztiválon egyéként is figyelni kell folyadékbevitelre is: naponta legalább 2 liter szénsavmentes vizet kell meginni a melegben, de ha szükséges pótolni kell az alkohol miatt elveszett mennyiséget is.

A drogok az egészséges emberekre is veszélyesek, de különösen azok a cukorbetegekre. Megterhelik a májat, amely így kevésbé képes ellátni a vércukorszint kiegyensúlyozó szerepét. Elfedik a felboruló vércukorszint tüneteit, lehetetlenné teszik a gyors beavatkozást. Vagyis a cukorbeteg semmiképpen ne fogyasszon semmilyen drogot, ne sodorja önmagát életveszélybe.

  • Meleg

A nagy meleg sokkal jobban igénybe veszi a szervezetet, mint a normális hőmérséklet! Ne a tűző napon pihenjünk, ha sátorozunk, keressünk árnyékos helyet, igyunk sokat. Ha van rá lehetőség, hűsöljünk fürdőzéssel, zuhanyozással. Ne a legnagyobb hőségben sétáljunk!

  • Kosz

Még a teljesen egészséges emberekre nézve is veszélyes lehet a hagyományosan nomád körülmények között összegyűlt rengeteg ember. Bárki összeszedhet valamit, ha nem vigyáz, de egy cukorbeteg szervezete még érzékenyebb a fertőzésre, és egy gyomorrontás rájuk nézve sokkal kockázatosabb is. Vagyis rendszeresen kell kezet mosni, és biztonságos helyen tanácsos étkezni!

  • Dohányzás

Reméljük, a cukorbeteg fiatal nem dohányzik, de ha mégis, akkor érdemes tudni, hogy egy fesztiválon a dohányosok körülbelül kétszer annyit dohányoznak, mint átlagosan, és azok is könnyebben elcsábulnak egy szál cigarettára, akik egyébként nem élnek vele. A többlet dohányzást érdemes nagyobb vitamin-bevitellel ellensúlyozni!

Felkészülés

  • Sokat segíthet, ha normális szállása van a cukorbeteg fesztiválozónak, ahol tud pihenni, ha elfárad, hűsölni, ha melege van. Hűtve tárolhatja gyógyszereit, és higiénikusan adhatja be magának. Sőt, ha még étkezést is biztosítanak, akkor a legnagyobb veszélyeket szinte le is húzhatjuk a listáról… Ezért ha már nem tudjuk lebeszélni gyermekünket a fesztiválról, akkor érdemes egy kicsivel többet költeni, hiszen a komfort nagyon sokat számíthat.
  • Mi legyen a csomagban?
    • A szokásos gyógyszerek, vércukormérő. Mindezek számára megfelelően higiénikus tároló és fertőtlenítéshez szükséges eszközök. Ha olyan készítményt használ, ami injekciós, vigyen magával orvosi igazolást arról, hogy erre szüksége van. Gondoskodjon a nagy melegben a megfelelő tárolásról!
    • Ha minden nap azonos időben kell gyógyszert bevenni, állítsunk be emlékeztetőt, hiszen a fesztiválon annyi mindenre fog figyelni a fiatal, csak az órára nem!
    • A méhek és darazsak a nagy melegben különösen agresszívvé válnak. Akik allergiásak a csípésükre, ne viseljenek élénk színű ruhát, és tartsák maguknál az életmentő adrenalint!
    • Információs kártya: arról, hogy beteg a fesztiválozó, hogy kit kell értesíteni, mit kell tenni rosszullét esetén. Nem árt ezt a barátokkal is megbeszélni még indulás előtt.
    • Mivel a cukorbetegekre leselkednek hétköznapi veszélyek is, ezekre is készülni kell: legyen náluk napvédő krém, fejfedő, esőkabát, ragtapasz, szúnyog- és kullancsriasztó, fájdalomcsillapító, hasfogó, görcsoldó, valami a csípésekre és utazási rosszullétre, hányingerre.
    • Ha bármi otthon maradt, a fesztiválokon szokott lenni gyógyszertár, elsősegély-hely, ha nagy a baj, a cukorbeteg fordulhat az ott dolgozókhoz szakszerű segítségért!
    • Sose fogadjunk el idegentől, havertól gyógyszert, mert nem tudhatjuk, hogy valóban az-e, aminek mondják, vagy hogy szakszerűen volt-e tárolva. Nem utolsó sorban allergiásak is lehetünk valamelyik összetevőjére!
    •  Legyen náluk kézfertőtlenítő: sokszor nincs víz, szappan, tiszta mosdó egy fesztiválon, jó, ha e nélkül is tudunk védekezni a fertőzések ellen.

Hogyan nézzen ki az első nap a fesztivál után? Regenerálódás és hidratálás! A fiatal igyon sok vizet, térjen vissza a normális étrendhez, rendezze a vércukrát. Sétáljon a hűvösben, vagy ússzon egyet, ez jót fog tenni a vérnyomásnak is. Semmi esetre se menjen szaunázni! Pótolja az elvesztett ásványi anyagokat, vitaminokat!

Hirdetés

A Multivitamin cinkkel és krómmal a Wörwag Pharma étrend-kiegészítő készítménye.

 A cink és a króm hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához és részt vesz a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásában. Napi egy tabletta szedése javasolt, így egy doboz egy hónapra lesz elég. Kapható a patikákban.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr8814903152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása