D-vitamint szedni, márciusban? Tényleg szükség van még rá?

 

university-cancer-centers-vitamin-d_1.jpgA D-vitamint sokszor napfényvitaminnak is nevezik, mivel szervezetünk képes előállítani a napfény segítségével. Igen, ám de csak akkor, ha megfelelő szögben érkezik a napfény a bőrünkre. Ez azt jelenti, hogy az északi féltekén október végétől április elejéig nem segít a napozás a D-vitaminpótlásban. Ugyanez igaz egyetlen napra is: reggel vagy késő délután még a nyár közepén sem megfelelő a napfény beesési szöge. Vagyis bár lehetséges a D-vitaminhoz természetes módon hozzájutni, sokan mégsem tudnak élni ezzel a lehetőséggel.

Még nyáron sem feltétlenül, ha

  • folyton zárt helyen vagy napközben,
  • a napozás ártalmaitól tartva nem mész 11 és 3 óra között a napra,
  • ha csak erős napvédő krémmel napozol.

Persze, nem azt javasoljuk, hogy órákon át napozz védelem nélkül, hiszen az tényleg veszélyes!

Ahhoz, hogy legyen esélyed megfelelő mennyiségű D-vitamint termelni, naponta 15-20 percet, a test nagy részét szabadon hagyva, 8 faktornál gyengébb napvédő krémmel 11 és 15 óra között szükséges a napon lenni április eleje és október vége között.

Ha ezek közül valamelyik feltétel hosszabb ideig nem teljesül, akkor érdemes étrend kiegészítővel pótolni a D-vitamint.

Egy egészséges felnőtt embernek 2000 NE D-vitaminra van szüksége naponta. Ha ehhez hozzájutunk, körülbelül három hétig raktározni is tudjuk, de ezután sajnos lassan feléljük. Bár a táplálékkal is hozzájuthatunk egy bizonyos mennyiséghez, de ez nem lesz elégséges a szervezet megfelelő D-vitaminszintjének fenntartásához, amely egyébként vérvizsgálattal határozható meg és normál értéke 75-250 nmol/l.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Vitagamma® D3 2000 NE étrend-kiegészítő tabletta ugyanazt a D3 (kolekalciferol) molekulát tartalmazza, amelyet a szervezetünk is előállít a napsugarak segítségével. Így egészségünk megőrzése szempontjából ugyanolyan jó, mintha bőrünk termelte volna. Szervezetünk nem tud különbséget tenni, és hatásaiban sincs különbség. Már egy tabletta is tartalmazza az egészséges felnőttek számára megelőzés céljából szükséges mennyiséget, és mivel a készítmény laktózmentes, laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Ráadásul tartósítószert és színezéket sem tartalmaz.

 

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!

Kinek kellene egész évben a D-vitamint szednie?

  • a gyerekeknek legalább 1 éves korig: fel is írják az orvosok,
  • terhes és szoptató kismamáknak, mert nekik megnő a D-vitaminigényük,
  • 50 éves kor felett, mert idősebb korban a bőr kevesebb D-vitamint tud előállítani, viszont a csontbetegségek megelőzése miatt elengedhetetlen,
  • bizonyos betegségek esetén, például csontritkulás, vese- és májbetegség.

Persze ebben is, mint a napozásban az arany középút a megfelelő: nem kell korlátok nélkül szedni, mert a D-vitamin túladagolható. Tartsa be az ajánlásokat, beszélje meg orvosával. Ha hajlamos vesekő kialakulására, kérdezze meg orvosát, hogy szabad-e szednie.

Milyen hatásai lehetnek a D-vitaminhiánynak?

Mivel a D-vitamin valójában egy hormon, számos különböző hatása van egészségünkre.

 Hiányában csontritkulás alakul ki.

  • Gyermekkorban segíti a csontok fejlődését.
  • Hat az izomerőre is, hiányában az idősebb betegek elgyengülnek, mozgásuk bizonytalanná válik.
  • Hiánya csökkenti az immunrendszer ellenálló képességét.
  • Összefügg a cukorbetegség kialakulásával.
  • Hat a daganatok kialakulásra.
  • Szerepe van a szív- és érrendszer egészségére.
  • Végül, de nem utolsó sorban hatással van a termékenységre, a menstruációs ciklus rendszerességére. Terhesség alatt hiánya növeli a vetélés kockázatát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr6814698486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása