Segíthet a magnézium a sísérülések elkerülésében?

37675196715_bb9e631529_b.jpgFebruár a síszünetek hónapja, ilyenkor indulnak a legtöbben hosszabb-rövidebb téli sportcélú szabadságra. Korábbi cikkünkben már részletesen foglalkoztunk azzal, hogy kinek ajánlott a síelés-snowboardozás, hova érdemes elindulni, milyen kockázatokra kell felkészülni, hogy lehet ezeket kivédeni. Most elsősorban az izmok felkészítésére koncentrálunk.

Ha az átlagosnál nagyobb fizikai erőfeszítésnek tesszük ki testünket, ami bizonyos – hiszen mikor fordul elő a hétköznapokban, hogy reggeltől estig talpon vagyunk, gyalogolunk, cipekedünk, hegyet mászunk, esünk-kelünk vagy szerencsés esetben nagy sebességgel siklunk, és izmaink erejével fékezünk – akkor minden táp- védőanyagból többre van szükségünk, mint általában.

Ráadásul a téli sportok is megizzasztanak, vagyis többet kell pótolni a folyadékkal elvesztett ásványi anyagokat is.

A magnézium elengedhetetlen az izmok működéséhez, ellazulásához. Ha nincs elég magnézium a szervezetben, akkor akár mozgás közben, akár pihenéskor, alvás közben is jelentkezhetnek izomgörcsök. Utóbbi nagyon kellemetlen, hiszen lehetetlenné teszi a nyugodt alvást, állandóan felriadunk a begörcsölő vádlink miatt, az előbbi pedig megfoszthat minket a sport élvezetétől, sőt akár balesetveszélyes is lehet. E mellett a magnéziumnak szerepe van a glükóz energiává alakításában is, amely nélkül az izmok egyszerűen nem lennének képesek erő kifejtésére, de e mellett részt vesz az oxigénszállításban és a fehérje szintézisében is. Egy sportorvosoknak szóló cikk szerint, mely számos, e témában született kutatásra hivatkozik, a magnézium igen kedvező hatású a sportolók számára: bizonyítottan felgyorsítja a regenerálódási időszakot, fokozza a teljesítőképességet. Ezért érdemes már síút előtt elkezdeni a magnézium tudatos pótlását.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Magnerot tablettában a magnézium orotát molekulához kötött, mely biztosítja a magnézium jó felszívódását.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Szervezetünk nem tudja elraktározni a magnéziumot, vagyis rendszeresen, étrendünkbe beépítve kell fogyasztanunk. De vajon mennyi magnéziumra van szükségünk, és hogy juthatunk hozzá ehhez a mennyiséghez?

A számítás kiindulási pontja, hogy testsúlyunk minden kilogrammjára 4-6 mg-ot kell számolni, ez a napi szükségletünk. Ennek alapján egy átlagos aktivitású 60 kilós felnőttnek 240-360 mg magnéziumot kellene elfogyasztania, de ha sportol vagy terhes valaki, akkor még többet. A gyerekeknek is – mivel szervezetük még fejlődésben van – arányaiban több magnéziumra van szükségük: egy 4-6 évesnek például 200 mg napi bevitel ajánlott.

Egy korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük, mennyi magnéziumot tartalmaznak hétköznapi ételeink. Igyekeztünk felhívni a figyelmet arra, milyen nehéz annyit enni az egyes táplálékokból, hogy biztosan elég magnéziumot fogyasszunk egy nap, vagyis bizony érdemes a hiányt magnézium tartalmú gyógyszerrel pótolni. Még inkább igaz ez azokra, akik friss zöldség, gyümölcs helyett iparilag feldolgozott termékeket esznek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr1314612590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása