8 télisport az ünnepek utáni fogyókúrához

100123-f-1322c-057.JPG

Végre itt az igazi tél! Hazánkban is sokfelé esett a hó. Érdemes tehát kimenni a szabadba, és kicsit leadni az ünnepek alatt felszaladt kilókból. Lássuk, tehát a téli sport ajánlatot, hova érdemes kirándulni, hány kalóriát égethetünk el a különböző sportokkal, de akár azt is, hogy mire kell figyelni, különösen, ha cukorbeteg próbálná ki őket!

Miért jó télen sportolni?

  1. Mert, ha sikerül kimozdulni a városból, eljutni a hegyekbe, akkor oxigéndús levegő fogad minket. Ez pedig fokozza a zsírégetést.
  2. Hidegben jobban esik egy kicsit kimelegedni a mozgással. Míg nyáron a hőségben kerüljük a felesleges mozdulatokat, télen még akkor is ugrabugrálunk, toporgunk, ha csak a buszra várunk.
  3. Talán azt sokan észrevették már, hogy a téli sportok gyakran mókásabbak, mint a nyáriak. Télen jellemző, hogy baráti társaságok, családok együtt sportolnak, míg az úszás vagy a futás még akkor is elég magányos tevékenység, ha az ember nem egyedül megy a pályára vagy az uszodába. A síelés, a szánkózás, snowboardozás száguldása, a hógolyózás játékos csatája, a korcsolyázás néha esetlen, de mégis bájos siklása-keringése gyakrabban késztet nevetésre, mit az úszás, a futás, a biciklizés vagy az evezés céltudatos előrehaladása… Ráadásul a hó, a jég varázslatos, tiszta szépségű hátteret, keretet ad minden mozdulatnak.

 

Mire figyeljünk?

  • a megfelelő öltözékre

Rétegesen jól szellőző ruhákba öltözzünk. Hiszen bármilyen hideg van, a mozgás fel fog minket melegíteni, a sok ruha alatt izzadni is fogunk, ami lehűtheti a testünket, ha a ruhánkat átnedvesíti. Érdemes beruházni jó minőségű technikai ruhákba, mert ezek a bőrtől kifelé vezetik a nedvességet, és az anyag felületén szétterítik, így a verejték sokkal gyorsabban párolog el. Ráadásul az igazán jó téli sportruhák a test hőjét magukba zárják, így tartva melegen a sportolót a legnagyobb hidegben is.

De legyen nálunk váltó zokni, a bakancsunk legyen vízálló, elég meleg és csúszásgátló talpú.

Cukorbetegnek különös gonddal kell kiválasztaniuk a lábukat kímélő, sehol nem dörzsölő lábbelit, és nagyon fontos, hogy ne vigyék túlzásba a sportot. Néha álljanak meg, és ellenőrizzék, hogy nem sérült-e meg a talpuk, nem dörzsölte-e ki a lábukat a cipő, ne adj isten: nem alakult-e ki fagyás. Ha ilyesmit tapasztalnak, azonnal forduljanak orvosukhoz, és ne terheljék tovább lábukat.

  • a biztonságra

Síelésnél, korcsolyázásnál, hódeszkázásnál nagyon figyeljünk a megfelelő méretű, tartású cipők kiválasztására, a súly jó beállítására a kötéseknél. Hiszen ezektől függ, hogy egy-egy esésnél mennyire sérülnek csontjaink, ízületeink. Viseljünk sisakot, sportkesztyűt. Védjük térdünket, könyökünket, csuklónkat, derekunkat megfelelő kiegészítőkkel.

  • a hidratálásra

Télen kevésbé készülünk a folyadékpótlásra, mint a nyári sportolásnál, pedig testünk hőmérséklete ilyenkor is növekszik, és ilyenkor is verejtékezéssel hűtjük magunkat. Mindig legyen nálunk folyadék, és igyunk sokat.

  • a napvédelemre

A síelők egyik legnagyobb öröme a tiszta hegyi levegő, a hófehér táj, a felhők feletti tiszta kék ég. De ennek árnyoldalai is vannak: bizony csúnyán le lehet égni januárban is, ha nem használunk naptejet. A hó ugyanis sokszorosan veri vissza a napsugarait, és így még a téli napfény is veszélyes lehet. Szemünket is védjük napszemüveggel!

  • az energia-bevitelre

Mivel most éppen a karácsonyi menü ledolgozása miatt ajánljuk a téli sportokat, így az egészséges embereknek nem kell különösen odafigyelnie az energia-bevitelre, úgyis megéheznek a friss levegőn. Cukorbetegeknek azonban fel kell készülniük arra, hogy a nagyobb energiafogyasztás miatt többször kell enniük, nehogy hirtelen leessen a vércukruk. Érdemes felkészülni arra is, hogy esetleg nem sikerül időben hazaérni, elhúzódhat a sportolás a szabadban, vagyis mindig legyen a hátizsákban szőlőcukor és a szükséges gyógyszerek.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Multivitamin étrend-kiegészítő cinkkel és krómmal étrend-kiegészítőt kifejezetten cukorbetegek számára állította össze a Wörwag Pharma. A cink és a króm hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához és részt vesz a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásában. Napi egy tabletta szedése javasolt, így egy doboz egy hónapra lesz elég.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!

  • a bemelegítésre, felkészülésre

Minden sport előtt melegítsünk be, hogy felkészítsük izmainkat, ízületeinket a mozgásra, hogy elkerüljük a sérüléseket. Fontos, hogy szárazedzéssel előre erősítsük meg izmainkat!

  • az ásványi anyagok bevitelére

Mivel a téli sportok is megizzasztanak, az ásványi anyagokat is nagyobb mértékben kell bevinni, mint a mindennapokban. Különösen igaz ez a magnéziumra, amelyet minden sportnál célszerű pótolni, hiszen segíti az izmok munkáját, ellazítását.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Magnerot tablettában a magnézium orotát molekulához kötött, mely biztosítja a magnézium jó felszívódását.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Mit-hol sportolhatunk télen?

1. Korcsolyázás

Könnyűnek látszik, de aki életében legalább egyszer korcsolyázott, az tudja, hogy már egyenesen siklani sem egyszerű feladat, nem is beszélve a különféle formációkról. A magasabb szintű jégtáncosok izomzata szálkás, hiszen a különböző ugrások és forgások az egész testet igénybe veszik. Az azonban biztos, hogy comb- és fenékizmaid nagyon erősek lesznek.

Kinek ajánljuk?

Ha nem vágysz műkorcsolyázó babérokra, akkor szinte bármilyen korban elkezdhető. Az idősebbek azonban csak jó kondi esetén válasszák, és védjék csontjaikat!

Kinek nem ajánljuk?

Ha valaki nagyon bizonytalan, nincs jó kondiban, nem tudja kontrollálni a kibillenéseket.

Hány kalóriát fogyaszt?

1 óra korcsolyázás kb. 500 kalóriát fogyaszt.

Hol korcsolyázhatunk?

Az igazi élvezetet persze a tavakon jelent a korcsolyázás, de ha nincs tartós hideg, ma már találsz a városokban is jégpályákat szép számmal. Itt egy lista a lehetőségekről.

Fontos figyelmeztetés! Ha nyílt vízen korcsolyáznál, csak akkor menj a jégre, ha azt a helybeli illetékesek engedélyezik, és csak a kijelölt pályán korizz! Ne menj beljebb a tó közepe felé, ahol vékonyabb lehet a jég, és beszakadhat, valamint figyelj arra, hogy a természetes vizeken senki nem gondozza a pályát, lehetnek rajta kisebb-nagyobb bukkanók, sérülések, faágak, kövek…

 

2. Jégkorong

Ha már unod a céltalan keringést a jégen, és megerősödtél, megügyesedtél, növelheted a móka-faktort és az edzés erősségét is, ha családodból, barátaidból két hokicsapatot alakítasz. Meg fogsz lepődni: az izomláz csak fokozódni fog a fenekedben, combodban, hátadban. Ha nem arra figyelsz, hogy mennyire tudsz korcsolyázni, hanem hogy elérd, és belődd a korongot a két hátizsákból készített kapuba, akkor kiderül, hogy sokkal jobban gyorsulsz, fékezel, fordulsz, vagy épp korizol hátrafelé, mint gondoltad volna. A gyors kanyarokhoz és fékezésekhez minden lehetséges izmodra szükséged lesz, úgyhogy feltétlenül nyújtsd le őket utána!

A védőfelszerelés még családi szinten is szükséges: könyök és térdvédő, sisak, kesztyű legyen mindenkin!

Kinek ajánljuk?

Azoknak, akik a korcsolyázás alapjait megtanulták és elég jó az erőnlétük.

Kinek nem ajánljuk?

Térd, derék-, hátpanaszok esetén inkább válasszunk más téli sportot. Szívbetegeknek csak pulzusszámlálóval szabad kipróbálni, mert a játék igen intenzív, nagyon felgyorsítja a szívverést.

Hány kalóriát fogyaszt?

1 óra korongozással is könnyen elégethetsz 600 kalóriát.

 Hol korongozhatunk?

Mivel a játék helyigénye viszonylag nagy, ezt családi szinten inkább a nyílt vizeken lehet űzni vagy esetleg a fent felsorolt pályákon csúcsidőn kívül. De ha rendszeresen szeretnél hokizni, keresd a helyi amatőr egyesületet!

 

3. Síelés

A síelés is elsősorban a combközelítő és -távolító izmokat és a feneket dolgoztatja meg, de a kanyarok és a botozás miatt a felsőtest és a karok is edzettebbek lesznek. Ma már hazánkban is található néhány hóbiztos kisebb pálya, de a környező országok is sok lehetőséget rejtenek. Mivel viszonylag sokat kell utazni a síeléshez, ezt nemcsak egy-két órás kikapcsolódásnak, hanem több napos - egy hetes téli vakációnak ajánljuk. Nagy előnye, hogy kiszabadulsz a szürkeségből és a szmogból, valóban átszellőzteted a tested. Hátránya egyrészt, hogy drága, különleges felszerelés kell hozzá, bérletet kell venni a pályára, el kell utazni, szállást, étkezést fizetni. E mellett a megtanulása viszonylag hosszadalmas, a biztonságos sítudás eléréséhez néhány év is szükséges lehet.

Mivel a síelő sebessége nagyon nagy, a megfelelő felszerelés életet menthet! A sisak elengedhetetlen, de a magassághoz, testsúlyhoz, sítudáshoz és erőnléthez beállított kötés, ezekhez választott hosszúságú síléc és a tökéletes cipő, amely szilárdan tartja a bokát, de nem nyom sehol, létfontosságú.

Kinek ajánljuk?

A száguldás, a magasság szerelmeseinek, akiknek jó az erőnlétük, és nem félnek a kezdeti küzdelmektől.

Kinek nem ajánljuk?

Gyenge térdízülettel, rossz derékkal ne kezdd el.

Hány kalóriát fogyaszt?

1 óra lesiklás 480 kalóriát éget el.

Hol síelhetünk?

A mellékelt linken számos ötletet találhatsz. A síelésre is igaz, hogy ne hagyd el a kijelölt pályát!

 

4. Snowboard

A snowboardozás erősíti a vádlit, a hátsó combizmokat, és a bokát, de a hasat és törzsizmokat is. Mivel a síeléshez hasonló terepek és feltételek szükségesek hozzá, hasonlóak előnyei és hátrányai is. 

Kinek ajánljuk? 

Akrobatikusabb, játékosabb és biztonságosabb (ugyanis a síelésnél kevésbé balesetveszélyes) siklást kedvelőknek.

Kinek nem ajánljuk?

Térd-, boka-, csípő-, derék-, hátfájósaknak nem ajánlott.

Hány kalóriát fogyaszt? 

1 óra snowboardozás a síeléshez hasonlóan 480 kalóriát éget el.

Hol lehet snowboardozni?

Ott, ahol síelni is lehet, nincs külön pálya.

 

5. Sífutás

A sífutás a téli sportok legkevésbé veszélyes, de talán legkevésbé mókás ága. Nem kell hozzá magas hegy, elég a hó is, vagyis nem kell messzire utazni. Jó levegőn lehetsz, gyönyörködhetsz a tájban, de itt nincs száguldás, akrobatika, hirtelen mozdulatok, épp ezért kevésbé erős és bátor emberek is kipróbálhatják. Az állóképesség fejlesztésére azonban igen jó választás: több kalóriát éget el, mint a síelés. Aerob mozgásforma, ahol hosszabb ideig megállás nélkül kell mozogni, mialatt a szív oxigént pumpál az ereken keresztül az izmokba, hogy biztosítsa számukra az energiát. A comb izmain túl erősíti a kar izmait is.

Kinek ajánljuk?

Gyakorlatilag bárkinek.

Hány kalóriát fogyaszt?

Akár 600 kalóriát is elégethetünk egy óra sífutással.

Hol lehet sífutni?

Bármely parkban, környező erdőben.

 

6. Szánkózás

A szánkózás hétköznapi formája inkább játék, mint sport, bár a gyors lecsúszást követő hegymászásnak köszönhetően ez is jó edzés lehet! Fontos, hogy csak a kijelölt pályákon szánkózzunk, sípályára semmiképpen ne menjünk!

Kinek ajánljuk?

Kicsiknek és nagyoknak!

Hány kalóriát fogyaszt?

500 kalóriát óránként.

Hol lehet szánkózni?

Egy régebbi cikkből kaphatunk ötleteket.

 

7. Hógolyózás

Ha csak a szomszédos parkba jut el a család hóesés idején és nincs semmilyen felszerelésük, akkor egy kiadós hócsata csalhat mosolyt az arcokra. Futkározni, lehajolni, dobni, elhajolni e közben is bőven fogunk, vagyis ez is sokkal egészségesebb, mint otthon gubbasztani!

Hány kalóriát fogyaszt?

 1 óra hógolyózás 200 kalóriát éget el.

woman_running_in_show_medium_4x3_1.jpg

8. Téli túra

Kevesen tudják, de a normál tempójú gyaloglás is 250 kcal-t éget el egy óra alatt, emelkedőn már 456-ra nő ez az érték. Vagyis ha túrázni megyünk a hegyekbe, akkor körülbelül annyit fogyhatunk, mintha síelnénk vagy snowboardoznánk. Ugyanakkor a lejtős, egyenetlen terep veszélyeket is rejt magában, itt is nagyon fontos a csúszásbiztos, bokát jól tartó bakancs. Érdemes a biztonság kedvéért túrabotot is használni.

 Ha szeretnénk ötleteket kapni a túrázáshoz használhatjuk a Turista útvonaltervezőt.

 

A megadott kalóriaértékek átlagos értékek, kortól, nemtől, testsúlytól, a mozgásforma-intenzitásától függően változhatnak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr5114561302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása