Állítsd meg, amíg nem késő!


elhizas.jpg

A 2-es típusú cukorbetegség nem egyik napról a másikra alakul ki, a folyamat évtizedek alatt zajlik le a szervezetben, és a teljesen kifejlődött betegséget prediabéteszes állapot előzi meg. A prediabéteszes állapotnak azonban nincsenek tünetei, látható jelei, vagyis sokan csak akkor veszik észre a cukorbetegséget, amikor már késő, és szövődményeket okoz. A visszafordíthatatlan állapothoz – más hajlamosító tényezők mellett – a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód vezet hosszú évek alatt.

 A betegség kialakulásának kulcsfogalmai a glükóz, a vércukorszint és az inzulin. Szervezetünk sejtjei ugyanis glükózt használnak fel működésükhöz. A glükóz az elfogyasztott szénhidrátok lebontásából keletkezik, és a véráram juttatja el a sejtekhez. Igen ám, de ahhoz, hogy a sejtek fel tudják venni a vérben keringő glükózt, inzulinra van szükségük. Az inzulin az a „kulcs”, amely nélkül a glükóz nem tud átjutni a sejtfalon. Ha nincs elég inzulin, akkor a sejtek is éhezni fognak, és a vérünkben is ott marad a glükóz, vagyis tartósan megemelkedik a vércukorszintünk.

 Az inzulin egy hormon, melyet a hasnyálmirigyünk Langerhans-szigete termel. Sajnos azonban ennek kapacitása véges: egy idő után kimerül. Ha valaki rendszeresen a szükségesnél több szénhidrátot fogyaszt, akkor több inzulint is használ fel. Így hamarabb fárad ki az inzulintermelés. Ez az egyik oka a cukorbetegség kialakulásának, vagyis a tartósan emelkedett vércukorszintnek. A másik probléma, amely szintén cukorbetegséghez vezet, hogy ugyan van még inzulin a szervezetünkben, de a sejtek nem megfelelően reagálnak rá, nem érzékelik. Vagyis a kulcs – bár ott van – mégsem nyitja a zárat.

Mely lépcsőfokokon keresztül jutunk tehát el a 2-es típusú diabéteszig?

Az egészséges emberek vércukorszintje éhgyomri állapotban (a reggeli első evés előtt) 3,5-6 mmol/l közötti érték. Étkezés után átmenetileg megemelkedik, de két órával az étkezés után nem haladja meg a 7,8 mmol/l-t.

Az első lépcsőfok az inzulinrezisztencia, vagyis az IR. Ez az az állapot, amikor az inzulin nem képes elég jól kapcsolódni a sejt felszínén lévő receptorokhoz, mert az "hibás". Tehát a sejtek ellenállnak az inzulinnak, rezisztensek rá. Ezért több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy a sejtekbe cukor kerülhessen, vagyis a hasnyálmirigynek több inzulint kell kibocsátania, mint amennyire egy egészséges embernek szüksége lenne. Ez ugyan megoldja a problémát: a sejtek hozzájutnak a glükózhoz, lecsökken a vércukor, de gyorsabban éljük fel inzulinkészleteinket.

Hogy lehet észrevenni ezt az állapotot? Bizony nem könnyű, hiszen ha terheléses vércukorvizsgálatot végeznek még megfelelő, határértéken belüli eredményt kapnak, de a 120 perces cukor „beesik” a 0. percben mért vércukor alá, mert az inzulintermelés nem áll le, nem is tér vissza a nyugvópontra.

Az inzulinrezisztencia még kezelhető állapot: helyes étrenddel, testmozgással, szükség esetén gyógyszeres terápiával elérhetjük, hogy a szénhidrát-anyagcsere javuljon, és elkerülhető a 2-es típusú diabétesz kialakulása. Ilyenkor körülbelül 10-15 év van még a betegség teljes kialakulásáig, ha semmin se változtatunk.

Második lépcsőfok az emelkedett éhomi vércukorszint, vagyis az IFG. Ekkor az éhgyomorra mért vércukorszint enyhén emelkedett (6,1-6,9 mmol/l közötti), de a 2-órás terheléses vércukor normális, azaz kisebb, mint 7,8 mmol/l. Ilyenkor már csak kb. 5 évre vagyunk a 2-es típusú diabétesztől, ha nem teszünk semmit.

A harmadik lépcsőfok a csökkent glükóztolerancia, vagyis az IGT. Jellemzője, hogy az éhgyomorra mért vércukorérték kisebb, mint 7,0 mmol/l, és a 2-órás terheléses vércukorszint 7,8-11,1 mmol/l közötti. Még ez esetben is nagyjából 5 év választ el minket a 2-es típusú diabétesztől.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

Multivitamin étrend-kiegészítő tablettát cinkkel és krómmal. Ezt az étrend-kiegészítőt kifejezetten cukorbetegek számára állította össze a Wörwag Pharma. A cink és a króm hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához és részt vesz a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásában. Napi egy tabletta szedése javasolt, így egy doboz egy hónapra lesz elég.

Kockázatokról, mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! 

A negyedik lépcsőfok a 2-es típusú diabétesz (diabétesz mellitusz). A sejtek már teljesen érzéketlenné válnak az inzulinra, vagy teljesen kimerült a hasnyálmirigy inzulintermelő képessége. (Ez a két állapot, akár egyszerre is igaz lehet.) Ilyenkor már az éhgyomri vércukorszint is eléri, vagy meghaladja a 7,0 mmol/l értéket, és étkezés után a vércukorszint eléri a 11,1 mmol/l értéket.

Ha tehát a fent bemutatott időpontokban a határértékeken kívül eső értékeket mérünk, az bizony arra utal, hogy a 2-es típusú cukorbetegség már kialakult vagy kialakulóban van. De ahogy már korábban is jeleztük, a cukorbetegségnek sokszor még teljesen kialakult állapotában sincsenek tünetei. Ezért akire az alábbiak igazak, annak érdemes kivizsgálást kérnie: 

  • elmúlt 45 éves,
  • túlsúlyos, azaz BMI-je (testtömeg index) 25 feletti,
  • elsősorban a hasára hízott meg,
  • nincs rendben koleszterinszintje,
  • cisztái vannak,
  • sokat stresszel, keveset alszik,
  • családjában előfordult már cukorbetegség,
  • terhességi diabétesze volt, vagy 4 kg feletti gyermeket szült (esetleg Ön is több mint 4 kilóval jött világra.

De miért kellene aggódni, ha nincsenek tünetei a cukorbetegségnek? Miért baj az, ha sok a vérünkben a fel nem használt cukor? A szélsőségesen alacsony vagy magas vércukorértékek önmagában is életveszélyes állapotokat okozhatnak: kómába eshet a beteg. Ez persze nagyon ritka, és valóban extrém magas vagy alacsony vércukorérték kell hozzá. Sokkal gyakoribb azonban, hogy a kezeletlen magas vércukorszint miatt szervezetünk más részei károsodnak tartósan és életveszélyesen: leállhat a vese működése, megvakulhatunk, szívbetegség alakulhat ki nálunk, elveszíthetjük végtagjainkat. Hiszen a fel nem használt cukor roncsolja az ereinket és idegeinket, amely nagyon súlyos következménnyel járhat.

Vagyis minden kicsit is tudatos embernek a cukorbetegség megelőzésére kell törekednie, vagy ha ezt már nem tudja megtenni, a betegséget idejében észre kell venni, és kezelni kell. A megelőzés lényege pedig az elhízás megakadályozása. A kövér emberek szervezete 3-szor, sőt 5-ször annyi inzulin termel egy nap, mint egy sovány emberé!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr814290419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása