Mostanra kiürült a D-vitaminraktárod!

Egy felnőtt ember átlagos napi D-vitamin szükséglete 1000-2000 nemzetközi egység. Táplálkozással ebből körülbelül 80-at tudunk felvenni, bőrünk viszont 10-20 ezer egység termelésére is képes nyáron. Ahhoz azonban, hogy a szükséges mennyiséghez hozzájussunk, tavasztól késő őszig legalább napi 15 percet kell napon lenni 11 és 16 óra között, úgy, hogy a testfelszín 15-20%-a szabad, vagyis pólóban és rövidnadrágban vagyunk.

sunlight-1337039_960_720.jpg

A téli hidegben nemcsak azért nem tudjuk napozással fedezni D-vitaminszükségletünket, mert nincs kedvünk mínusz 10 fokban rövidnadrágban szaladgálni, hanem azért sem, mert a mi éghajlatunkon október végétől márciusig olyan a beeső fény szöge, hogy még ha süt is a nap, akkor sincs benne elegendő UVB-sugárzás, vagyis pótlásra van szükség. Ráadásul idősebb korban a bőr vastagságának csökkenésével a szervezet D-vitamintermelő képessége is csökken.

Ugyan viszonylag hosszú ideig – három hétig is tudjuk raktározni, de januárra már teljesen elfogy a felhalmozott készletünk. Ehhez képest egy 2016-os országos reprezentatív felmérés szerint, a magyaroknak csak körülbelül 11%-a szed legalább egyszer D-vitamint a tél folyamán. Így aztán nem meglepő, hogy az emberek kétharmadának tél végére D-vitamin hiánya van. Tehát télen mindenkinek, nyáron pedig azoknak is, akik nincsenek eleget a napon, idősebbek és/vagy vegetáriánusok, javasolt a D-vitaminpótlás.

Hogy miért van erre szükség, megtudhatja cikkünkből.

Mint a hormonhiányok általában, a D-vitaminhiány sem egyetlen, jól körülhatárolt tünetet okoz.

Vitamin, ami hormon

Joggal merülhet fel Önben a kérdés, hogy miért hívjuk néha vitaminnak, néha hormonnak a D-vitamint? Egy tévedés miatt.

A D-vitamin ugyanis csak a nevében vitamin, valójában az egyik legősibb hormonunk előanyaga. Azonban amikor felismerték a csukamájolaj hatását a csontokra, akkortájt fedezték fel az A, B és C vitaminokat is, és mivel még nem tudták, pontosan hogyan hat az új anyag, azt hitték, ez is vitamin. Pedig mivel a nap UVB sugárzásának hatására szervezetünk is meg tudja termelni – és nemcsak kívülről lehet bevinni – nem vitaminról, hanem hormonról van szó.

A földön élő legősibb élőlény, a zooplankton száraz anyagának jelentős részét teszi ki a D-vitamin, innen tudjuk, hogy már nagyon régen jelen van az élőlények szervezetében. Eredetileg az UVB sugárzás elleni védekezésre szolgált, majd – amikor kialakultak a meszes és a szilárd vázas élőlények – a kalcium-anyagcserében vett át alapvető szerepet, melyet a mai napig meg is őrzött. Az évmilliók során kialakult a sejtanyagcserét szabályozó szerepe is: a DNS osztódását befolyásolja. Ismereteink szerint legalább 3000 gén átíródására van hatással, és szinte minden szervrendszerben kimutatták a receptorát.

A D-vitaminoknak két típusát különböztetjük meg: a létfontosságú kolekalciferolt (D3) és az ergokalciferolt (D2). A szervezetben előállított kolekalciferol és a gyógyszeresen szedett D3-vitamin a májban kalcidiollá, majd a vesében kalcitriollá alakul át, ez utóbbi a D3-vitamin biológiailag aktív formája.

1. A legtöbbet említett ok: erősebbek lesznek a csontjai, ha nincs D-vitaminhiánya

A D-vitaminhiány közismert következménye a csontrendszer gyengülése. A combnyaktörések hátterében több, mint 90%-ban súlyos D-vitamin-hiány áll.

De gyermekkorban is oda kell figyelni rá, mert a kalcium felszívódásához is szükség van a D-vitaminra. Ha valakinek 20 éves koráig nem megfelelő a D-vitamin és kalcium bevitele, akkor nem éri el a genetikailag meghatározott maximális csontmennyiséget. Így kevesebb csontból kezd el majd veszíteni, amikor megkezdődik az öregedéssel együtt járó csontvesztés, és hamarabb jut el a törésig. A D-vitamin-hiány tehát már gyerekkorban elkezdi növelni a csontok törékenységének valószínűségét, akkor is, ha a törés csak 40 év múlva következik be.

ultraviolet_tanning_bed_lamp_running.JPG

2. Jobb lesz az általános erőnlétünk

A D-vitaminhiány az izomerőre is hat. Súlyos D-vitamin-hiányban szenvedő idős embereknél megfigyelhető, hogy megnő az esési hajlam. Ugyanis csak a gyors és erős izommozgás lenne képes korrigálni az egyensúlyvesztést. Sokszor azt is tapasztaljuk, hogy D-vitamin-pótlás után az idős beteg lábra kap, ismét tud gyalogolni, el tudja látni magát.

3. Ellenállóbbak leszünk a kórokozókkal szemben

A jó D-vitaminellátottság az immunrendszerre is hatással van. Segíti a védekezést a kórokozók ellen. Bizonyított tény, hogy összefüggés van a tavaszi influenzajárvány, a felső légúti fertőzések és a súlyos tavaszi D-vitaminhiány között.

E mellett csökkenti az autoimmun betegségek – például az SLE (a szisztémás lupus erythematosus), a reumathoid arthritis – és az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Lappföldön – ahol a napsugárzás és így az UVB sugárzás is elég kevés – végeztek egy vizsgálatot. Megnézték, hogy azok között a gyerekek között, akiknek az édesanyja a terhesség alatt és a születés után a gyermek is kapott megfelelő mennyiségű D-vitamint, mekkora az egyes típusú cukorbetegség előfordulása azokhoz képest, akiknél nem pótolták a D-vitamint. Azt tapasztalták, hogy 80%-kal csökkent a kockázat.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A szervezet számára ugyanolyan jó a „természetes” és a Vitagammában található D-vitamin.

A Vitagamma® D3 2000 NE étrend-kiegészítő tabletta ugyanazt a D3 (kolekalciferol) molekulát tartalmazza, amelyet a szervezetünk is előállít a napsugarak segítségével. Így egészségünk megőrzése szempontjából ugyanolyan jó, mintha bőrünk termelte volna. Szervezetünk nem tud különbséget tenni, és hatásaiban sincs különbség. Már egy tabletta is tartalmazza az egészséges felnőttek számára megelőzés céljából szükséges mennyiséget, és mivel a készítmény laktózmentes, laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Ráadásul tartósítószert és színezéket sem tartalmaz.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!

4. Termékenység

A D-vitamin hatással van még a nők a termékenységére, ugyanis megfigyelték a PCOS meddőség és a D-vitaminhiány közötti összefüggést. Ugyancsak kapcsolatot találtak a menstruációt, peteérést szabályozó AMH-hormon megfelelő termelődése és a jó D-vitaminellátottság között. A D-vitaminhiány hiány megszüntetésével javul a teherbe esés valószínűsége. Ráadásul a terhesség alatt már a baba fejlődéséhez is elengedhetetlen lesz ez az anyag.

5. Csökkenti a daganatos megbetegedések kockázatát, javítja a túlélést

A daganatos megbetegedésekkel kapcsolatban két területen már igazolták, hogy az aktivált D-hormon hiánya növeli a betegség kockázatot: az egyik a vastagbél-tumor, a másik az emlődaganat. Az is bizonyított, hogy daganatos megbetegedések esetén a jó D-vitaminellátottság, javítja a túlélést.

6. Egészségesebb keringés

A szív- és érrendszerre is hatással van. Egyrészt D-vitaminhiányban a vérnyomás 2-4 Hgmm-rel nő, másrészt hiánya – de túladagolása is – fokozza az érelmeszesedés kockázatát is.

Ha tehát rövidtávon szeretnéd csökkenteni a tavaszi nátha vagy hosszú távon a csonttörések valószínűségét, akkor ne töltsd a telet D-vitaminhiányosan! Ne feledd, amíg újból ki nem süt a nap, mindnyájunknak szükségünk van D-vitaminpótlásra!

Fontos figyelmeztetés!

Érdemes mindenkinek egyénileg megvizsgálni a D-vitaminszintet és személyre szabottan meghatározni a szükséges mennyiséget, mert a gyógyszeres D-vitamint túl is lehet adagolni. Túladagolás esetén megemelkedik a vér és a vizelet kalcium szintje, vesekő alakulhat ki, elmeszesedhet az egész vese.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr9912140483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kis gőmbőc 2017.12.19. 10:21:43

En ha szedem elkezdenek fajni a csontjaim 63 eves cukor beteg vagyok
süti beállítások módosítása