Cukrom, cukrom, mondd meg nékem! 1. rész

2016 november 04 - Meggyógyulnék


1_10.jpg

Igen-igen, beszélünk arról is, hogyan kell helyesen vércukrot mérni, de először azt az evidenciát szeretném leszögezni, hogy vércukrot KELL mérni. Méghozzá naponta többször. Egy harmonikus napon is, nem csak akkor, amikor kiugró értéket vélünk tapasztalni.

A vércukormérő nem csak nehezéknek van a táskánkban, nem arra szolgál, hogy ha rosszul vagyunk, mérjük, hogy a számokon is lássuk, hogy valóban nem jó a helyzet. Ugyanez igaz a mért eredmények regisztrálására is.

Vezessen vércukor naplót! Őszintén! Le kell jegyezni minden ideális és elvárt vércukor adatot is, nem csak a szélsőséges értékeket. Fontos, hogy így Ön és kezelőorvosa is a teljes képet fogja látni, mely egyrészt visszajelzés Önnek, másrészt a kezelésben Önnek segítő csapatnak is ez lesz az origó. Higgye el, orvosa nem a kozmetikázott, tökéletesnek látszó értékeiben szeretne gyönyörködni, hanem az a célja, hogy az állapotához igazítsa kezelését!

Amikor cukornaplóról beszélünk, akkor majdnem hátradőlhet az, akinek a készüléke elvégzi a munkát, de én inkább arra buzdítanék mindenkit, hogy vezessen egyet telefonon/számítógépen/kis füzetben kiegészítve pótinformációkkal, mint pl. körülmények, elfogyasztott ételféleség és mennyiségek. A naplót vigye magával a kontroll alkalmával! Szintúgy a vércukormérőt, ha az tárolja a mért értékeket.

De ezt nem is kell mondani, igaz? Hiszen úgyis mindenhova magával viszi. Tudjuk, hogy ez nem mindig egyszerű, amikor a mindenre felkészült női ridikülben közelharcot vívnak a mindennapi kellékek egy morzsányi helyért, és amikor a férfiak mindent a nadrág vagy a kabát/zakó zsebébe logisztikáznak.

Legyen ez a következő hét kihívása, hogy kerítünk helyet annak is, ami legalább olyan fontos, mint a személyi igazolvány!

Miért fontos a gyakori és rendszeres vércukormérés?

  • Azonnali visszajelzés, ha bizonytalanok vagyunk az elfogyasztott szénhidrát mennyiségben.
  • Megtudhatja, hogy mely élelmiszerek azok, amelyek bajt okoznak. Ott van például a burgonya. Van, aki vígan eszi, és meg sem mozdul a cukra, másoknál képes extrém értékeket okozni.
  • Hosszútávú visszajelzés magáról a terápiáról, melyet az orvosunk beállított.
  • Hosszútávú visszacsatolás az életmódunkról, a végzett testmozgás sikerességéről, táplálkozásról.
  • Ha esetleg nem érezzük a kiugró értékeket, de rendszeresen mérjük a vércukorszintünket, előbb elkaphatjuk, minthogy bajt okozzanak.

Nota bene: Mivel az emberi szervezet összetett és bonyolult, valamint mindenki csodálatosan egyedien működik, mindenkinél más és más okozhat kiugró értékeket. Tehát igen is előfordulhat, hogy kiugróan magas vércukor érték alakul ki egy extrém stresszhelyzetben, vagy egy emberfeletti módon túlhajszolt nap után, de akár az időjárás is lehet befolyásoló tényező. Azonban ha a vércukorértékek nem ideálisak, azt nem foghatjuk mindig külső körülményekre, üljünk le orvosunkkal, dietetikusunkkal és beszéljük át, hogy ezek után miből, mikor, mennyit, együnk/szedjünk/adagoljunk, mert valami nem megfelelően működik.

Fontos, hogy rendszeresen mérjen, de ha furcsán érzi magát, mérjen soron kívül!

A hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet) mindig azonnal kezelje!

Kövesse a 15-ös szabályt! Azaz, ha az Ön vércukorszintje 3,9 mmol/l vagy alacsonyabb, első korrekcióként 15 g szénhidrátot fogyasszon.

Mi tartalmaz 15 g szénhidrátot?

  • 1,5-2 dl narancslé vagy almalé
  • Egy csésze tea 3 kávéskanál cukorral
  • 2 dl cukros üdítő
  • 3 szőlőcukor tabletta (ez mérettől függő)
  • 3 kockacukor

Ellenőrizze a vércukrát 15 perc múlva! Ha még mindig 3,9 mmol/l vagy alacsonyabb a cukra, fogyasszon újabb 15 gramm szénhidrátot, és mérjen újabb 15 perc múlva!

Bizonyára tudja, hogy a helyes cukorbeteg életmód nem a hirtelen helyzetmegoldáson alapul, mert a kiugró értékek és az egyenetlen vércukorszintek növelik a diabétesz szövődmények megjelenésének kockázatát. Ha minden rendben, akkor is mérjen vércukrot napi 6-szor, ha igazán rutinos, akkor naponta háromszor.

2_11.jpg

Ugyan a tesztcsík drága, de még egy havi tesztcsík ára is kevesebb, mint egy olcsóbb blúz, 2 doboz cigaretta vagy 5 liter benzin, hiszen 80%-os támogatással írható fel 3 hónapra:

  • 100 db tesztcsík – napi kétszer adagolt inzulin esetén
  • 300 db tesztcsík – napi háromszor adagolt inzulin esetén
  • 450 db tesztcsík – napi négyszer adagolt inzulin esetén.

Pl.: 3 alkalommal adott inzulin »» napi három mérés »» 1 hónapban 90 mérés »» 3 hónapban 270 mérés

1 doboz 100 darabos tesztcsík »» átlagos ára 7000 Ft alatt van » 80% támogatás »» 1400 Ft önköltség/hónap.

Önnek kell eldöntenie, hogy mi a fontos, mivel tesz jót önmagának és hozzátartozóinak. Ez persze csak azoknak szól, akik talán még nem számolták ki pontosan, hogyan illeszthető be a vércukormérés a családi kasszába.

Mindehhez még persze hozzá kell tenni a lándzsa árát, ami támogatás nélkül vásárlandó, és kb. 30 Ft egy fej, ami maximum 10 szúrásra jó »» 10 szúrás »» 3 nap »» 100 fej/hónap »» 300 Ft

Ha már a szurkáló eszközöknél tartunk…

Az inzulinos tűt minden beadás előtt cserélni kell. Ugyanis a tű kis sérülések miatt is eldugulhat, így nem jut megfelelő mennyiségű inzulin a szervezetbe, vagy éppen csepegni fog a drága, életmentő nedű… A mérő kiválasztásakor érdemes a megbízhatóbbat választani és nem a legolcsóbbat. Néhány ezer forint is meglátszódhat a műszerünk pontosságán.

A jól karbantartott és kontrollált diabétesz minden esetben jelentősen költséghatékonyabb, mint az elhanyagolt állapot következtében kialakult károk helyrehozására tett és sokkal kevésbé hatékony kísérletek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr9511927223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.11.04. 18:39:47

Ezektől a képektől a falnak megyek... méréskor az ujjbegy oldalát kell megbökni, hogy ne tegyük tönkre idő előtt.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.11.04. 18:45:13

Nem mellesleg: tudsz pontos mérőt, ami 5 fölötti értékeknél max. +/-0.2-0.3mmol/l pontossággal mér?
A chipes accuchek active volt az egyetlen ilyen, a kipróbált kb. tízféle mérő közül. A 333-as/chip nélküli csíkokkal már az sem ilyen precíz.
süti beállítások módosítása