10 dolog, amit soha ne mondjon egy cukorbetegnek

2016 szeptember 01 - Meggyógyulnék

1. Ebből te is ehetsz, nádcukor / barna cukor / fruktóz van benne!

A cukorbetegeknek nagyon szigorú diétát kell követniük. Nem is a diéta a legjobb szó rá, hanem az életmód. Meghatározott időközönként, meghatározott mennyiségű szénhidrátot fogyaszthatnak. A cukor minden formája szigorúan tilos. Sajnos a közhiedelemmel ellentétben sem a fruktózzal, sem a nádcukorral készült ételek nem fogyaszthatók, hiszen hirtelen nagyon megemelik a vércukrot. A magas vércukorszint szépen lassan tönkreteszi az idegeket, diabéteszes neuropathia alakulhat ki. A magas vércukorszint és a kóros anyagcseretermékek károsítják az idegrostok védőburkát, valamint magukat az idegrostokat is. Ezek a folyamatok ahhoz vezetnek, hogy az ideg burka, majd az idegrost is sérül, majd elpusztul. A neuropathiát nem szabad félvállról venni, hiszen a cukorbetegek életkilátásait a szövődmények határozzák meg, és az érintettek várható élettartama sajnos sokkal rövidebb, mint a nem neuropathiás cukorbetegeké.

shutterstock_98834090vagott.jpg

2. Egyél sok gyümölcsöt, az nagyon egészséges!

Igen, a gyümölcsök egészségesek, ámde nagyon sok fruktózt, azaz gyümölcscukrot tartalmaznak, így meg kell válogatni, hogy mely gyümölcsökből mennyit ehetnek, és ki kell számolni. Ha diabéteszest szeretne gyümölccsel kínálni, inkább délután, uzsonnaidőben tegye! Egy ropogós alma, egy nagy marék eper, meggy jó választás, ellentétben a banánnal!

3. Biztos, hogy azt még meg akarod enni? Nem lesz sok?

A cukorbetegek étrendje nem azt jelenti, hogy csak csipegetnek, salátát esznek sovány csirkehusival. Meghatározott időközönként meghatározott mennyiségű és minőségű szénhidrátot kell bevinni szervezetükbe. A szénhidrátszámolás minden diabéteszesnek kötelező (kellene, hogy legyen), a hosszú évek során kialakul az a rutin, hogy már ránézésre is meg tudja határozni egy-egy étel szénhidráttartalmát.

4. Egyél ebből, ebben nincs szénhidrát!

Nem csak a kenyér, burgonya, tészta, rizs tartalmaz szénhidrátot! A zöldségeknek, gyümölcsöknek, tejtermékeknek is van szénhidráttartalma! Tudta Ön, hogy a pritamin paprikában majdnem ugyanannyi szénhidrát van, mint a görögdinnyében? Ne kérje számon ismerősét, mert a hús mellé sültburgonyát kér köretnek! Az is fogyasztható, ráadásul a zsír lassítja a szénhidrátok felszívódását. Sokkal jobb választás, mint egy krumplipüré, mert a pürésítés egy olyan eljárás, amely hasonlóan a puffasztáshoz, extrudáláshoz, száraz pirításhoz gyorsítja a szénhidrátok felszívódását, azaz a lassú felszívódásúból gyorsat csinál.

5. Te most komolyan sütit sütöttél? Nem is ehetsz édességet!

Már miért ne ehetne a diabéteszes is süteményt, fagyit? Amennyiben az hozzáadott cukor nélkül, édesítőszerrel, megfelelő alapanyagokból készül, igenis fogyasztható! Egy zabpehelyliszttel készült gyümölcsös túrótorta szuperül beilleszthető az étkezésbe. Persze nem korlátlanul, bármikor, de szénhidrátszámolással fogyasztható.

shutterstock_120757642vagott.jpg

6. Nem értem, miért nem tudsz spontánabb lenni. Odamegyünk, és majd lesz valami!

Biztos lehet benne, hogy diabéteszes ismerőse irigykedik, amiért Önnek nem kell azon aggódnia, hogy a cukormentesként hirdetett fagyi tényleg cukormentes-e, hogy hol fogja tárolni az inzulinját, lesz-e lehetősége vércukrot mérni, és hogy a mozifilmnek tényleg vége lesz-e vacsoraidőig. Legyen tekintettel a cukorbetegek szigorú napirendjére! Egy inzulinos cukorbeteg számára igazi rémálom, ha nincs hűtő a szálláson, ha a városnézés a nagy melegben a tervezettnél órákkal tovább tart, hiszen gondoskodniuk kell arról, hogy a gyógyszerüket megfelelő hőmérsékleten tárolják!

7. Nem is látszol betegnek!

Ne bagatellizáljuk a diabéteszt, amelynek krónikus betegség lévén, külső, látható jelei ritkán vannak. Ettől függetlenül igenis komolyan kell venni! Egy diabéteszesnek szigorú napirendet, életmódot kell követni, számolni kell a váratlan vércukor ingadozással, amely a legnagyobb odafigyelés ellenére is kialakulhat egy front vagy egy betegség miatt. És akkor még nem beszéltünk a rendszeres gyógyszerszedésről, inzulinozásról és a rengeteg lemondásról, mert valljuk be, egy egészséges ember számára pl. étteremben enni nem egy nagy kihívás, míg diabéteszesként egy rémálom is lehet. Ha nem látszanak a tünetek, az inkább arra utal, hogy a beteg fegyelmezetten betartja az orvosi utasításokat.

8. Van egy ismerősöm, aki kigyógyult a diabéteszből a fahéj és/vagy … (szabadon behelyettesíthető csodaszer) segítségével!

Kötve hiszem. A diabétesz a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, de nagyon jól karbantartható. A kezelés alapja a megfelelő életmód mellett alkalmazott gyógyszeres kezelés és a testmozgás. Egy-egy szuper laborlelet nem jelenti azt, hogy meggyógyultunk, és már bármit ehetünk, ihatunk büntetlenül. Vannak olyan természetes anyagok, mint amilyen a fahéj is, melyek jó hatással vannak a vércukorszintre, de ez nem lehet maga a kezelés, mindig csak kiegészítésként szolgálhat!

shutterstock_449653393vagott.jpg

9. Biztos azért lettél cukorbeteg, mert sok édességet ettél!

Ne keressük a felelőst, ne ébresszünk bűntudatot a betegben! Ez ugyanis nem segít. Az igaz, hogy a helytelen táplálkozás növeli a kettes típusú diabétesz kialakulásának esélyét, de rengeteg más tényező is közrejátszik benne, például az öröklött hajlam. Az egyes típusú diabéteszt pedig a hasnyálmirigyben lévő inzulintermelő sejtek pusztulása okozza, ez nincsen kapcsolatban az életmóddal. A kettes típusú diabétesz mögött is állhatnak más okok, például a belső óra (cirkadián ritmus) felborulása is. Ilyenkor több kortizol, stresszhormon termelődik, ami fokozza a glükóztermelést, a hasnyálmirigy pedig nem képes megküzdeni a fokozott igénybevétellel. Nők esetén a nem kezelt policisztás petefészek szindrómával járó inzulinrezisztenciából is könnyen kettes típusú diabétesz lehet.

10. Volt egy rokonom, aki szintén diabéteszes volt. Megvakult és le kellett vágni a lábát és 60 évesen meghalt!

Az ijesztgetés helyett támogassuk a beteget a helyes életmód betartásában, különösen, ha gyerekről van szó! Rendszeresen vigyük szűrővizsgálatra, tegyünk meg mindent, hogy kövesse az orvos utasításait, időben szedje a gyógyszereit. A mai modern diagnosztikai eszközökkel, terápiákkal, gyógyszerekkel már elkerülhetőek a súlyos szövődmények. Váltson inkább életmódot az egész család, táplálkozzanak egészségesebben mindnyájan, menjenek együtt mozogni! Nagyon fontos, hogy nem kell különleges, drága élelmiszereket venni, elég tudatosan összeállítani a menüt. Sokat segíthetnek a különböző klubok, táborok is, ahol a cukorbetegek megtanulhatják az életmódszabályokat!

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Milgamma zsíroldékony benfotiamint és idegvédő vitaminokat (B6, B12 vitamin) tartalmazó gyógyszer, amely különböző idegrendszeri bántalmak (neuropathiák, polyneuropathiák (diabéteszes, alkohol), neuralgiák, ideggyulladás; övsömör, arcideg-bénulás kezelésére javasolt. Alkalmazható tiaminhiány következtében kialakult szívizom-károsodások, reumás panaszok, izomfájdalmak gyógyítására is. Segíthet a kimerültség leküzdésében, és gyorsíthatja a lábadozást. Vény nélkül kapható bevont tabletta és lágy kapszula formában, többféle hatóanyag-tartalommal.

Kockázatokról, mellékhatásokról  olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr7211668032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása