Mit rejtenek az élelmiszercímkék?

2016 július 19 - Meggyógyulnék

Ha valakit diabétesszel diagnosztizálnak, az fenekestül felforgatja az életet. A napi rutinunkat át kell alakítani: be kell iktatnunk a testmozgást, vércukormérést, gyógyszerbevételt/inzulin szúrást, oda kell figyelnünk, hogy mikor, mit és mennyit eszünk.shutterstock_163664810.jpg

Ahhoz, hogy megváltoztassuk étkezési szokásainkat, meg kell változtatnunk a bevásárlókosarunk tartalmát is.
Hogyan induljunk vásárolni?

  • Nagyon fontos, hogy gondoljuk át a heti menüt. Nézzük meg, melyek azok az ételek, amelynek alapanyagát meg kell változtatunk annak érdekében, hogy ne szálljon el a vércukrunk.
  • Írjunk listát arról, hogy mit szeretnénk vásárolni. Ha előre megtervezi vásárlását, pénztárcáját is megkímélheti!
  • Vásároljon kisebb mennyiségeket! Ha otthon halomban áll az étel, könnyebben el fog csábulni!
  • Honnan tudom a boltban, hogy mi az, ami beilleszthető az étrendembe?
  • Első ránézésre nehéz eldönteni, hogy például az a szép barna kenyér valóban teljeskiőrlésű-e, vagy csak színezett.
  • Segít az eligazodásban, ha megvizsgáljuk az élelmiszerek címkéjét.

Mit rejtenek az élelmiszercímkék?

A diabéteszesek és egészségesen táplálkozók számára a legfontosabb információkat.
Minden címkének vannak kötelező elemei, ezek a következőek:

  • A termék neve
  • Összetevők listája (ez lesz az a rész, amit mindig el kell olvasnunk!)
  • Tápértékre vonatkozó információ (ez segít majd nekünk a szénhidrát kiszámolásában)
  • Eltarthatóság (szavatossági idő)
  • Gyártó
  • Származás (mely országban gyártják)
  • Tápértékre és egészségügyi hatásra vonatkozó állítások (De nem szabad olyan kijelentéseknek szerepelnie, melyek azt sugallják, hogy a termék fogyasztása vagy annak mellőzése hatással lehet az egészségünkre, súlyvesztésünk mértékére és ütemére, betegség megelőzésére, vagy gyógyítására.)
  • Termék tömege (grammban, kilóban megadva)
  • Tárolásra vonatkozó körülmények (pl.: hűtést igényel-e)
  • A termék megvizsgálását mindig kezdjük az összetevők listájával!

Első helyen mindig az az összetevő áll, amiből a legtöbb található az adott termékben.

Valamennyi összetevő felsorolásra kerül, tömeg szerinti csökkenő sorrendben.

shutterstock_89703592.jpg

Nézzük tehát meg a kenyér címkéjét: ha úgy kezdődik, hogy teljes kiőrlésű búzaliszt (47%) az azt jelenti, hogy az összes, a kenyérhez felhasznált liszt 47%-a teljes kiőrlésű. Ha a felsorolásban cukrot lát, az bizony azt jelenti, hogy hozzáadott cukrot tartalmaz. Kenyerek esetén 100 gramm termékben ez 2-3 gramm cukor szokott lenni. Ettől még bátran megveheti a kenyeret: ezt a cukrot az élesztőgombák a kelesztési folyamat során már jóízűen elfogyasztották. Ha például egy kukoricakonzerven vagy joghurton lát az összetevők között cukrot, jobb, ha keres másik márkát!

Nagyon fontos, hogy elsődlegesen mindig a felsorolt összetevőkre hagyatkozzunk és ne az átlagos tápérték táblázatra, hiszen megtévesztő lehet a tápértékek felsorolásánál a cukor, ez jelenthet természetben előforduló és hozzáadott cukrot is!

A tápérték táblázat is nagyon fontos, hiszen itt található az az információ, hogy 100 gramm termék mennyi szénhidrátot tartalmaz. Csak ennek ismeretében tudja kiszámolni az egy étkezésre elfogyasztható mennyiséget. Az édesítőszerekkel készült termékeknél vegye figyelembe a poliolokat. Ezeket más néven cukoralkoholoknak hívják. A leggyakrabban használt poliol a szorbitol; a xilitol, maltit, eritrol. A poliolok édes ízűek, és a cukrokhoz hasonló módon használhatóak, de nagy mennyiségben fogyasztva hashajtó hatásúak!

Megvehetem, ha az összetevők között rengeteg E számot látok?

Az E-számok az élelmiszer-adalékanyagokat jelzik. Az adalékanyagok nem csak E-számmal, hanem kémiai nevükkel is feltüntethetők. Az adalékanyagok főbb csoportjai az élelmiszer-színezékek, édesítőszerek, tartósítószerek, antioxidánsok, savanyúságot szabályozó anyagok, sűrítők, zselésítők, stabilizátorok, ízfokozók és egyéb vegyületek. Még a C-vitaminnak is van E száma. Tartósítószereket, édesítőszert, zselésítőt egy otthoni befőzés alkalmával is használunk, de ha azt látja, hogy az ízfokozók és aromák adják a termék nagy részét, jobb, ha a polcon hagyja.

Néhány tipp a bevásárláshoz:

  • Amíg nem találja meg azokat a termékeket, amelyek beválnak, ízlenek, és amelyeket szívesen fogyaszt rendszeresen, szánjon több időt a bevásárlásra!
  • Ciki vagy nem ciki, vigyen magával egy nagyítót! Az élelmiszerek címkéjén az összetevőket sokszor parányi betűkkel tüntetik fel.
  • Időről-időre ellenőrizze, hogy a megszokott termékek összetétele nem változott-e!
  • A light termék nem feltétlenül cukormenteset jelentenek, a kifejezés vonatkozhat a zsírtartalomra is!
  • Csak azért ne vegyen meg egy gabonapelyhet, mert látszólag egészségesnek tűnik! Rá van írva ugyan, hogy kalciummal és D-vitaminnal dúsított, de mellette rengeteg cukrot tartalmazhat. Egészítse ki étrendjét inkább multivitaminnal!

shutterstock_228005935.jpg

Diabetikus termékek

2016. július 20-ától megszűnnek az élelmiszereken az alábbi jelzések:

  • diabetikus
  • cukorbetegek is fogyaszthatják
  • narancssárga kör

Ezentúl az alábbi „jelzőkkel” illetik majd a termékeket:

  • cukormentes (legfeljebb 0,5 gramm cukor / 100 gramm termék)
  • alacsony cukortartalmú (legfeljebb 5 gramm cukor / 100 gramm szilárd termék)
  • csökkentett cukortartalmú (legalább 30%-kal kevesebb cukrot tartalmaz, mint egy hozzá hasonló termék)
  • hozzáadott cukrot nem tartalmaz (Figyelem! Természetes cukrot, mint például gyümölcscukor még tartalmazhat! Ezért a szénhidrát számításakor mindenképp figyelembe kell venni ezeket!)
  • csökkentett szénhidráttartalmú termék

Az új szabályozás azért került bevezetésre, mert sok fogyasztót megtévesztettek, félrevezettek a korábbi jelölések. Sokan azt gondolhatták, hogy ezek a termékek egészségesek és korlátlanul fogyaszthatók. Gondoljunk csak bele: egy diabetikus nápolyi fruktózzal, fehér liszttel is készülhet, ami egyáltalán nem tesz jót vércukrunknak.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Multivitamin cinkkel és krómmal étrend-kiegészítőt kifejezetten cukorbetegek számára állította össze a Wörwag Pharma. A cink és a króm hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához és részt vesz a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásában. Napi egy tabletta szedése javasolt, így egy doboz egy hónapra lesz elég.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr168900136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása