Megint nyakunkon a járvány! Tehetünk valamit ellene?

 

iroda_covid_koronavirus_maszk_munka_no_kisebb.jpgSajnos a szervezetünk ellenállóképességével kapcsolatos kérdések napjainkban megint nagyon aktuálisak! Ha mi még nem dőltünk ágynak, érdemes elgondolkoznunk, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy továbbra is elkerüljön minket a betegség. Vagy ha el is kapunk valamit, akkor ne hetekre, hanem csak néhány napra betegedjünk le.

Szervezetünk védekező mechanizmusát immunrendszernek nevezzük, amely egy komplex rendszer: a fertőzés elleni védekezésben részt vevő sejtek, szövetek és szervek együttese. Lényege, hogy a szervezet megkülönbözteti a saját sejtjeit az idegen anyagoktól, és az utóbbiakat eltávolítja, elpusztítja. Erre sokszor még akkor is képes, ha korábban még soha nem találkozott azzal az idegen anyaggal. Ezt nevezzük veleszületett immunválasznak.

Immunrendszerünk azonban képes a tanulásra is. Ha a szervezet már ismeri a kórokozót, sokszorosára nő a védekezőképességünk hatékonysága. Ezért van az, hogy bizonyos betegségeket csak egyszer kaphatunk el. Ezt szerzett immunitásnak nevezzük. A kétféle immunrendszer együttműködése segít megőrizni a szervezet egészségét.

De sem a velünk született, sem a szerzett immunitás nem elég önmagában a fertőzésekkel szembeni védekezéshez, ha szervezetünk valamilyen más okból gyenge. Ezért érdemes az alábbi szempontra odafigyelni!

  • az alaptápanyagok szempontjából kiegyensúlyozott táplálkozás
  • védőtápanyagok szintje a szervezetben
  • normális testsúly megtartása
  • megfelelő mennyiségű alvás
  • stresszszint csökkentése
  • rendszeres mozgás

A szervezetnek szüksége van az alaptápanyagok közül mindegyikre a megfelelő arányban, ez teszi lehetővé az aktív életet, de megóv minket az elhízástól is. A tápanyagok ideális aránya a bevitt összes ételből: 58% szénhidrát, 30% zsír, 12% fehérje. A kiegyensúlyozatlan táplálkozás egyaránt vezethet túlzott súlyvesztéshez, de elhízáshoz is, mind a kettő fogékonyabbá tehet minket a fertőzésekre. Ráadásul a testzsír az anyagcsere szempontjából nagyon aktív szövet, gyulladáskeltő vegyületek forrása. Ezért fontos, hogy a megfelelő beviteli mennyiségek betartásával kerüljük el az elhízást.

Még ha az alaptápanyagokból megfelelő mennyiséget is fogyasztunk, de ezek túlzottan finomítottak, nem eléggé természetesek, megeshet, hogy a védőtápanyagokból, vagyis a vitaminokból és az ásványi anyagokból nem jutunk elegendőhöz. A legjobb, ha ezeket kiegyensúlyozott táplálkozással zöldségekből, gyümölcsökből, tejtermékekből, gabonákból, húsokból, halakból fedezzük, vagyis fontos, hogy táplálkozásunkban részesítsük előnyben a friss, természetes forrásokat.

A védőtápanyagok közül kiemelkedő jelentősége van az immunrendszer működése szempontjából a C-, D-vitaminnak és a cinknek. Ezek hiányában csökken a szervezet ellenálló-képessége. Érdemes a cink jelentőségét még jobban hangsúlyozni, mert sokan nem is tudják, hogy a cink mennyire fontos, pedig a gyakori megbetegedés esetén sokszor a cinkhiány áll ezek hátterében.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

Zinkorot 25 mg tabletta

A cink fontos szerepet játszik:

  • az immunrendszer működésében,
  • a bőr épségének megőrzésében,
  • a sebgyógyulásban,
  • a pajzsmirigy működésében.

A Zinkorot 25 mg tabletta cinkhiány kezelésére javasolt cink-orotát-dihidrát tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Z/H/2021-27 Lezárás dátuma: 2021.10.22.

A táplálkozáson túl a folyamatos, hosszú időn át fennálló stressz is jelentős mértékben rontja védekezőképességünket. Gyakrabban és súlyosabban betegszünk meg, ha nem tudunk lazítani, folyamatosan készenlétben állunk, ugyanis a stresszhelyzetekben termelődő kortizol hormon gátolja az immunrendszer működését. De ugyanez a helyzet fizikai vagy szellemi túlhajszoltság esetén, vagy ha nem alszunk eleget. Ezért fontos a munka és pihenés egyensúlyát kialakítani és fenntartani, mozgással, relaxációval kilépni a stresszes helyzetekből, naponta 7 órát aludni.

Végül, de nem utolsó sorban mozgásra is szükségünk van az egészség megőrzéséhez. Egyrészt az előző pontokban már felsorolt tényezőkre is hat: ha nem mozgunk, valószínűbb, hogy elhízunk, vagy stresszesebbek leszünk. Ugyanakkor egyes kutatások szerint a mérsékelt mennyiségű és intenzitású, de rendszeres mozgás önmagában is záloga az erős immunrendszernek. Például az edzés fokozza a makrofágok termelését, amelyek megtámadják a felső légúti megbetegedéseket kiváltó kórokozókat. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy valós fiziológiai változások mennek végbe az immunrendszerben, mikor valaki testmozgást végez. Ilyenkor az immunitást segítő sejtek gyorsabban keringenek a véráramban, és képesek a vírusokat és baktériumokat is elpusztítani. A testedzés után pár órán belül a szervezet visszaáll a megszokott, számára normális ritmusra, ám kutatások szerint rendszeres testmozgással ez az immunserkentő időszak kitolható.

Kód: WPh/MB/2023-78. Lezárás dátuma: 2023.12.13.

Források:

https://www.hazipatika.com/eletmod/hogy_is_van_ez/cikkek/tenyleg_lehet_erositeni_az_immunrendszert

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegedre/17501/hogyan-befolyasolja-a-testmozgas-az-immunitast

https://www.nive.hu/Downloads/Szakkepzesi_dokumentumok/Bemeneti_kompetenciak_meresi_ertekelesi_eszkozrendszerenek_kialakitasa/18_1429_tartalomelem_003_munkaanyag_100331.pdf

https://www.mindmegette.hu/5-alapszabaly-az-immunrendszer-erositesehez-jarvany-idejen-58503/

https://www.patikamagazin.hu/az-eros-immunrendszer-5-meghatarozo-osszetevoje/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr6218285033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása