4 tünet, amelyek együttes megléte súlyos kockázatokra utal

A metabolikus szó az anyagcserére utal, az úgynevezett metabolikus szindróma pedig több, egymással és az anyagcserével összefüggő probléma együttes fennállását jelenti.

43851091_presentation_normal_none.jpg

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) a Magyar Diabétesz Társaság által is elfogadott meghatározása szerint ez egy olyan civilizációs betegség, mely a genetikusan arra hajlamos embereknél alakul ki mozgásszegény életmód és helytelen táplálkozás – túl magas kalória-, só- és alkoholfogyasztás – hatására. Eleinte kevés tünete van, de cukorintolerancia, kóros zsíranyagcsere, felgyorsult véralvadás, magas vérnyomás, alma formájú elhízás jellemzi. A velejáró inzulinrezisztencia (IR), majd hiperinzulinémia (HI) érelmeszesedéshez és korai halálozáshoz vezethet.

Inzulinrezisztencia esetén az inzulin nem képes elég jól kapcsolódni a sejt felszínén lévő receptorokhoz, ezért a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására. Ez egyre több inzulin kibocsátására sarkallja a hasnyálmirigyet.

A hiperinzulinémiáról akkor beszélünk, ha a vérben sok az inzulin, ha a normál vércukorszint fenntartáshoz szükséges inzulinszint meghaladja a normális értéket.

A metabolikus szindróma egyik tényezője a csökkent glükóztolerancia, vagyis a vércukorszint-emelkedésre való hajlam. Csökkent glükóztoleranciáról, vagyis az IGT-ről beszélünk, ha az éhomi vércukorérték 7 mmol/l alatti, és a terhelést követő 120. percben mért vércukor magasabb, mint 7,7 mmol/l, de még kevesebb 11,1 mmol/l-nél.

A metabolikus szindróma másik jellemzője, hogy a betegnek magas vérnyomása van. Emellett az érintett személy jellemzően a hasára szedett fel plusz súlyt. Laborvizsgálatokkal pedig magas vérzsír és koleszterinszintet igazolhatunk. Ha ezek közül egy is megjelenik, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a többi is kialakul.

Ha 3 tényező együttesen fennáll, akkor beszélhetünk a metabolikus szindróma fennállásáról.

kepernyokep_2023-06-21_151018.png

* A WHO és az IDF ajánlása alapján Europid népességre

Ezek a tényezők már önmagukban is nagyon veszélyesek, fokozzák a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, együttesen azonban még jobban emelik a kockázatot és rövidítik az életet. A legtöbb 2-es típusú diabeteszes betegnek metabolikus szindrómája van a jelenlegi kritérium alapján.

Az első tünete egyértelműen a súlytöbblet, a betegeknek is ez tűnik fel először. Ha ez magas vérnyomással társul, érdemes már a laborvizsgálatokat is elvégezni!

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Multivitamin cinkkel és krómmal – étrend-kiegészítő készítmény vitaminokkal és nyomelemekkel. A króm a normál vércukorszint, a cink a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásához járul hozzá.*

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl! A termék kisgyermekektől elzárva tartandó.

* Multivitamin cinkkel és krómmal fogyasztói tájékoztató

Mv/H/2021-3 lezárás dátuma: 2021.06.18.

Jó hír, hogy a metabolikus szindróma életmódváltással: az étrend megváltoztatásával jól kezelhető. Alacsonyabb glikémiás indexű szénhidrátokat, több zöldséget, sovány húsokat kell fogyasztani. Többet kell mozogni is: legalább heti háromszor egy-másfél órán keresztül. Lehet, hogy gyógyszert is kell szedni, de a cél, hogy ezeket idővel el lehessen hagyni. A metabolikus szindróma felismerésével és megfelelő kezelésével elkerülhető lehet a súlyos következmények megjelenése.

Kód: WPh/MB/2023-45.              Lezárás dátuma:2023.06.13

Források:

https://www.cukorbetegkozpont.hu/metabolikus-szindroma

https://www.cukorbetegkozpont.hu/prediabetes-kivizsgalas

https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/metabolikus_szindroma

https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/hiperinzulinizmus

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr8218150906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása