Mikor gyanakodjunk cukorbetegségre?

shutterstock_117717778.jpg

Meglepő, de miközben hazánkban mintegy 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, és szakértői becslések szerint még ugyanennyien lehetnek olyanok, akik nem tudják, hogy diabéteszesek, mégsem szerveznek általános, mindenki számára elérhető szűrést. Ha valaki félelemből, ismerethiányból vagy akár közömbösségből nem jelentkezik saját maga orvosánál kivizsgálásra, lehet, hogy évekig nem veszi észre az egyre súlyosbodó, egyre több szövődményt okozó cukorbetegségét.

Így aztán könnyen lehet, hogy olyan későn ismerik fel a betegséget, amikor már visszafordíthatatlan következményei vannak. Sajnos a betegek sokszor ezek tüneteivel – például vesebetegséggel, látás romlással, vagy az idegek károsodása miatt kialakult tünetekkel – jelentkeznek az orvosnál, és csak ilyenkor diagnosztizálják az alapbetegséget. Pedig az idejében felismert diabétesz kezelhető, és a beteg jó életminőségben élhet együtt a cukorbetegséggel évekig.

Érdemes tehát 40-50 éves kor felett tünetek nélkül is jelentkezni évente-kétévente a háziorvosnál általános állapotfelmérésre, laborvizsgálatokra!

Érdekes kérdés azonban, hogy hogy lehet az, hogy egy ilyen sokakat érintő és súlyos következményekkel járó betegséget ilyen sokan nem vesznek észre?

Ennek oka, hogy míg az 1-es típusú cukorbetegség azonnal súlyos tünetekkel jelentkezik, a 2-es típusú cukorbetegségnek évekig nincsenek egyértelmű és ténylegesen zavaró tünetei! Bizonyos tünetek pusztán csak az életmód miatt is kialakulhatnak – például a súlynövekedés, a fáradtság – nem feltétlenül a cukorbetegség jelei, másokat pedig csak vizsgálatokkal lehetne észrevenni – például a normálisnál magasabb vérnyomást vagy vérzsíreltéréseket. Az első csoportba tartozókra könnyen legyinthetünk: nem is betegségek, majd többet mozgunk, vagy többet pihenünk. A második csoportba tartozók felismeréséhez pedig éppen gyanakodnunk kellene, hogy valami baj van, és orvoshoz kellene mennünk, de mivel nem érezzük őket, nem gyanakszunk magunktól.

De azért azt sem lehet mondani, hogy a cukorbetegségnek egyáltalán ne lennének figyelmeztető jelei. Érdemes magunkra egységes egészként tekinteni, és ha az alábbiak tünetek közül többet is tapasztal, jelezze orvosának, és kérjen kivizsgálást!

  • megnövekedett haskörfogat: férfiaknál 94, nőknél 80 cm felett van
  • csillapíthatatlan szomjúság
  • gyakori vizelési inger
  • indokolatlan éhség
  • fáradtság, gyengeség
  • homályos látás
  • száraz, viszkető bőr, lassan gyógyuló sebek

Ha ezek mellett az alábbi panaszok is jelentkeznek, még inkább gyanakodnunk kell!

  • fogínybetegség

Az ínybetegség, vagyis a parodontitis sokkal gyakrabban fordul elő cukorbetegeknél. Az íny lehúzódik, ami a fogak kilazulását vagy kiesését okozhatja. A cukorbetegség súlyosbíthatja a fogágygyulladást, vagyis a parodontitis gyakran jár együtt magasabb HgbA1C-szinttel (az elmúlt három hónap átlagos vércukorszintjét mutatja).

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Multivitamin cinkkel és krómmal – étrend-kiegészítő készítmény vitaminokkal és nyomelemekkel. A króm a normál vércukorszint, a cink a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásához járul hozzá.*

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl! A termék kisgyermekektől elzárva tartandó.

* Multivitamin cinkkel és krómmal fogyasztói tájékoztató

Mv/H/2021-3 lezárás dátuma: 2021.06.18.

  • bőrelváltozások

Ha testhajlatainkban – például a nyak hátsó részén, a hónaljban, az ágyékban, a könyökökön vagy a térdeken bársonyos, sötét, vastag foltok (acanthosis nigricans) jelennek meg, ezek az inzulinszint megemelkedését, vagyis az inzulinrezisztenciát jelezhetik.

Más bőrelváltozások is lehetnek a cukorbetegség jelei:

  • gyakori fertőzések

Ha gyakran tapasztalunk különböző bakteriális, gombás fertőzéseket, például a körmök körül vagy a szőrtüszőkben fellépő fertőzéseket, valamint a keléseket és az árpát, cukorbetegségre is gyanakodhatunk. A gombás fertőzések lehetnek hüvelyi gombás fertőzések és lábgomba is. A magas vércukorszint ugyanis jó táptalaj a kórokozók szaporodásához, és a diabétesz gyengíti az immunválaszt is. A cukorbetegség okozta fertőzések gyakran a húgyutakban jelentkeznek, mert a cukorbetegség érintheti az idegeket is, így a hólyag már nem tud teljesen kiürülni.

  • látásromlás

A látásromlás is lehet jele a vércukorszint emelkedésének, ez ugyanis károsíthatja a szem kis ereit, folyadékszivárgást okozhat, és ez befolyásolja a látás tisztaságát. Súlyos esetben sötét, lebegő foltok vagy csíkok jelennek meg.

  • halláscsökkenés

A magas vércukorszint a hallóideget és a fülben lévő ereket is károsíthatja. A tartósan alacsony vércukorszint pedig károsíthatja az idegi jelek továbbítását a belső fülből az agyba.

Ha tehát a fenti panaszokat tapasztalja, keresse fel háziorvosát! Ha ideje korán felismerik a diabéteszt, és megfelelően kezelik, fenntarthatja jó életminőségét, megelőzheti a szövődmények kialakulását, lassíthatja a cukorbetegség előrehaladását.

Forrás:

https://www.cukorbetegkozpont.hu/hireink/ritka-tunetek-melyek-cukorbetegseget-jelezhetnek

https://www.life.hu/egeszseg/20191105-magyarorszagon-tobb-mint-egymillio-cukorbeteg-el-a-diabeteszesek-szama-pedig-egyre-no.html

WPh/MB/2023-33 Szöveg lezárása: 2023.04.19.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr218115774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása