Őszi fáradtság vagy vitaminhiány? - 4 lehetséges magyarázat

2022 szeptember 09 - Meggyógyulnék szerkesztő

osz_seta_erdo_oreg_ferfi.jpg

Ahogy beköszönt az ősz, visszatérünk a munkába, iskolába, és egyre rövidebbek a nappalok, sokan érzik magukat fáradtnak, levertnek. Pedig éppen ilyenkor kellene energikusan hozzálátni a feladatainkhoz. Ahhoz azonban, hogy megtartsuk vagy visszanyerjük nyári lendületünket érdemes megérteni, hogy milyen okai lehetnek az őszi fáradtságnak.

1. Az egyik kézenfekvő magyarázat az álmosságért felelős hormon, a sötétben termelődő melatonin megnövekedett szintje. Ez elvileg arra ösztönözne minket, hogy többet pihenjünk. Ami régebben, amikor még tavasszal, nyáron és a kora ősszel kellett dolgozni a földeken, a gazdaságokban, és a tél kevésbé volt leterhelt időszak, jól is jött. Mára azonban teljesen más az életritmusunk, inkább nyáron pihenünk, és ősszel kellene magasabb fokozatra kapcsolni. Ezzel párhuzamosan viszont szerotoninszintünk is csökken, ami a hangulatunkat is borongóssá teszi.

2. A fáradtság azonban lehet egy hiányállapot tünete is. Érdemes erre figyelni, mert egy-egy vitaminhiány eleinte valóban csak hiány, de ha állandósul, akár betegséget is okozhat. A kimerültség ilyenkor a hiányállapot miatt kialakult betegség tünete lehet.

Az egyik fáradtságot okozó hiányállapot a B12-vitaminhiány.

A B12-vitamin szervezetünk számos biokémiai folyamatában kulcsszerepet játszik: például a vérképzésben, az idegrendszer működésében, de hat a szellemi képességekre is. Érdemes minél előbb kideríteni, hogy ez áll-e a háttérben, mert gyors diagnózissal meg lehet előzni a vérszegénység, és más súlyos szövődmények kialakulását. Ezért azoknak, akik különösen veszélyeztettek a B12-vitaminhiány szempontjából, érdemes vérvizsgálattal meggyőződniük arról, van-e, és ha igen, milyen súlyos a B12-vitaminhiányuk.

Kik a veszélyeztettek?

B12-vitaminhiány úgy alakulhat ki, ha túl kevés B12-vitamin van az elfogyasztott táplálékban, vagy ha megnő a szervezet vitaminigénye, vagy ha a felszívódás akadályozott.

Egészséges felnőtteknek a természetes tápanyagokból napi 3 mikrogramm B12-vitaminra van szükségük.

B12-vitaminforrások:

  • vörös húsok
  • máj
  • halak
  • tojás
  • tejtermékek.

A legtöbb, hagyományos módon táplálkozó ember általában hozzájut a megfelelő mennyiségű B12-vitaminhoz az elfogyasztott ételekből. Azok azonban, akik nem esznek húst vagy állati eredetű táplálékot, biztosan nem visznek be természetes úton elég B12-vitamint.

A megnövekedett vitaminigényre példa, hogy a terhesség és a szoptatás. Mivel a női test először a magzatot látja el a fejlődéshez szükséges vitaminokkal, az anyának több B12-vitamint kell elfogyasztania, ha azt szeretné, hogy számára is maradjon elég.

A B12-vitamin hiányát gyakran felszívódási zavar okozza, például ha valakinek gyulladás van a gyomrában, beleiben, vagy egy autoimmun betegség miatt hiányzik egy enzim az emésztéséből, netán gyomor- vagy bélműtéten esett át. Bizonyos gyógyszerek – például a savlekötők, protonpumpa-blokkolók, de a cukorbetegség egyik alapvető gyógyszere is – akadályozhatja a felszívódást. Ráadásul idősebb korban a legtöbb embernél romlik a B12-vitamin felszívódása. Ezekben a helyzetekben több vitaminra van szükség ahhoz, hogy abból a napi szükséglet felszívódjon.

A már kialakult B12-vitaminhiányt   nagy dózisú pótlással lehet eredményesen kezelni. Erre azonban már nem csak injekciós kezelés, hanem tabletta formájában is van lehetőség. Előnye, hogy a bevétel egyszerű, és naponta egyetlen tabletta is elég a hiány pótlásához.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A B12-vitamin Ankermann bevont tabletta vény nélkül kapható gyógyszer. Egyszerű, fájdalommentes megoldás a B12-vitaminhiány kezelésére - napi egy tablettával, amely 1000 mikrogramm B12 vitamint (cianokobalamin) tartalmaz.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

B12/H/2021-56 Lezárás dátuma: 2021.09.27.

Fáradtságot okozhat még a D-vitaminhiány is, ami a kora őszi időszakban csak akkor fordulhat elő, ha valaki tudja magáról, hogy nem napozott eleget.

 3. A vitaminhiányon túl a fáradtság lehet valamilyen – lelki vagy testi – betegség tünete is.

Ilyen lehet például a vérszegénység, amit a B12-vitaminhiány, de a vashiány is kiválthat, az inzulinrezisztencia, a pajzsmirigy alulműködés vagy a mellékvese csökkent működése, amely szintén összefügghet más hiánybetegségekkel.

Ezért, ha az őszi fáradtság plusz vitaminbeviteltől sem enyhül, orvostól kell segítséget kérni. Érdemes minden egyéb kísérő tünetre odafigyelni, és mindenről beszámolni az orvosnak. De a legfontosabb tanács, hogy nem szabad félvállról venni a fáradtságot.

4. Szerencsére többségünknél egyszerűbb dolgok is segíthetnek a fáradtságon: például a rendszeres időbeosztás, a napi 7-8 óra alvás, sportolás a szabad levegőn, amely ugyan fizikailag elfáraszt, de kiüríti az agyat és ellazít, oldja a stresszt.

Ősszel is érdemes többet tartózkodni a friss levegőn, mert az oxigénhiány is fáradékonysághoz vezet. Figyeljünk oda étrendünkre, maradjunk a nyári vitamindús, könnyű fogásoknál.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr8217927871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása