A hajhullás kezelhető? 6 tipp a sok férfit és nőt fenyegető jelenségre

123887105_presentation.jpg

A dús, erős és egészséges haj számos dologtól függ: például a táplálkozásunktól, a hormonális állapotunktól vagy annak változásaitól, életmódunktól, tisztálkodási, ápolási szokásainktól is.

A haj leggyakoribb problémái:

  • hajhullás,
  • vékony, erőtlen, töredezett hajszálak,
  • túlzottan zsírosodó haj,
  • korpás, száraz, gyulladt fejbőr.

Nagyon fontos tudni, hogy napi 60-100 szál haj elvesztése teljesen normális dolog, ahogy az is, ha szezonálisan – például ősszel nagyobb arányú hajhullást tapasztalunk. Ennek oka lehet, hogy a nyári vitamindúsabb táplálkozásról átállunk kalóriagazdagabb, de vitaminszegényebb étkezésre.

A kóros hajhullás leggyakoribb okai a hormonális változások, például az ösztrogénszint csökkenése nőknél a menopauza során, a pajzsmirigy problémák, a szervezetben zajló rejtett gyulladások – például fogászati, nőgyógyászati panaszok -, káros hajápolási szokások (pl. nem megfelelő festés), vitamin- és ásványianyag-hiány, gombás fertőzések, stressz, betegségek és gyógyszerek lehetnek. Hajhullást idézhet elő a cink-, a vas- és a szelénhiány, valamint a vérszegénység is. Ahogyan a szélsőségesen, alacsony fehérjetartalmú diéta is okozhatja, aminek hátterében vitamin- és aminósavhiány állhat. Az is lehet, hogy a nyári forróságban a haj megizzad, és a túl gyakori hajmosás, a klóros víz károsíthatja a hajat és a fejbőrt.

A férfiak nagy részénél, de sok nőnél is az úgy nevezett „androgén alopecia”, vagyis a férfias eredetű kopaszodás okozza a hajhullást. Ennek hátterében egy férfi nemi hormon, a tesztoszteron áll. A férfias típusú kopaszodás előfordulása ugyan genetikailag kódolt, de az egyáltalán nem igaz, hogy semmit sem lehet tenni ellene. Ugyanis nem közvetlenül a tesztoszteron okozza, hanem egy ebből létrejövő anyag, a dihidrotesztoszteron, vagy röviden DHT. Ennek jelenlétében a hajtüszők sokkal kevésbé tudják felvenni a tápanyagokat, ami hajhulláshoz és kopaszodáshoz vezet.

A hajtüsző működéséhez ugyanis vasra, C-vitaminra, biotinra (B7 vitamin), folsavra (B9 vitamin), cinkre és szelénre is szükség van. A megoldás kulcsát az jelenti, ha növeljük a tápanyagbevitelt, ami ellensúlyozhatja a DHT okozta érzéketlenséget.

A zsíros haj oka a túlzott faggyútermelés, amely súlyos esetben szintén hajhullást, korpásodást okozhat , ugyanis a faggyúmirigyek eltömik a hajszálak kivezető csatornáját.

A korpásodás lehet száraz és zsíros is, okozhatja a faggyúmirigy túlzott működése, vagy éppen a bőr szárazsága. Állhat a háttérben gombásodás, a fejbőr megfázása, gyulladása és vitaminhiány is. A kezelését a típusának és a kiváltó okának megfelelően kell végezni. Ha samponok segítségével nem javul, érdemes bőrgyógyásszal kivizsgáltatni a problémát!

1. Pótoljuk a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat!

A hajnak szüksége van A-, B-, C- és E-vitaminra is. Az A-vitamin a haj növekedéséhez szükséges. Elővitaminja, a ẞ-karotin megtalálható a sárgarépában, sárgadinnyében, de az édesburgonyában is. Sok A-vitamin van a májban, a tojássárgájában, tengeri halakban, tejtermékekben is.

A B-vitaminok a faggyúmirigyek működését szabályozzák, és szerepük van a hajhagyma fontos anyagcsere-folyamataiban. Védenek a gyulladásoktól, és egészségesen tartják a fejbőrt.

Az E-vitamin antioxidáns hatása hozzájárul a haj egészségének megőrzéséhez. Legjobb forrásai: napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, búzacsíra és egyéb gabonacsírák, mogyoró, mandula, édes burgonya, húsfélék, máj, tojás.

Az egészséges haj megőrzésének egyik kulcsa a cink, amely számos hormonális folyamatban szerepet játszik, nélkülözhetetlen a sejtek védekező képességének megőrzéséhez is. Ugyan viszonylag kis mennyiségben van rá szükségünk – naponta csak 7-10 mg-ra, de ha ezt a relatív kis mennyiséget nem pótoljuk, hiánya súlyos következményekkel is járhat!

A cink gyulladáscsökkentő hatású, sokszor cinkhiány áll a hajhullás és a töredező körmök hátterében is. A cink kedvezően hat az A-vitamin felszívódására, és a szervezetben való eloszlására. Ellenben korlátozhatja a réz és kalcium felszívódását, ha cinkből eleget fogyasztunk, de ezekből az ásványi anyagokból a szükségesnél kevesebbet viszünk be.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A cink fontos szerepet játszik:

  • az immunrendszer működésében,
  • a bőr épségének megőrzésében,
  • a sebgyógyulásban,
  • a pajzsmirigy működésében.

A Zinkorot 25 mg tabletta cinkhiány kezelésére javasolt cink-orotát-dihidrát tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A köröm és a haj a problémái szelén hiányára is utalhatnak.

A vas felelős a vérben az oxigén szállításáért, ezzel együtt a sejtek energiaellátásáért is. Hiányában a hajszálon szerkezeti sérülések alakulnak ki, és hajhullás is bekövetkezhet. Ezekben az esetekben sok hús- és halétel fogyasztása, és C-vitaminban gazdag étrend segíthet.

A réz javítja a haj szerkezetét. Hiánya hajképzési zavarokhoz vezethet, illetve a haj töredezését is okozhatja. Rezet főleg a gabonafélék, a búzacsíra, a hüvelyesek, a mogyoró, a napraforgómag, a máj és az élesztő tartalmaz.

A haj keratinból épül fel, ez egy szaruszerű anyag, ami fehérje építőkövekből áll. Ezért különösen fontos a fehérjedús táplálkozás. A fehérje sok állati és növényi élelmiszerben megtalálható, így többek között például a húsokban, tojásban, tejben, sajtokban, illetve a burgonyában, gabonafélékben és a hüvelyesekben.

2. Rendszeresen vegyél részt orvosi vizsgálatokon!

A fogorvosi, nőgyógyászati kontrollok feltárhatják a rejtett gyulladásokat a szervezetben, és ezek kezelésével bónuszként a hajhullás is megállítható.

3. Kerüld a stresszt!

A stressz a haj minőségét is károsítja, hajhullást is okozhat. Ezért fontos a szép haj megőrzéséhez eleget pihenni, kikapcsolódni. A megfelelő mennyiségű alvás segít az immunrendszer működésében, amely hajunkon is meg fog látszani.

4. Moss, száríts helyesen hajat!

Egy diónyi sampont oldjunk fel vízzel, ezt oszlassuk szét a hajon körkörös, masszírozó mozdulatokkal! A sampont alaposan öblítsük ki, mert ha a fejbőrön marad, kiszáríthatja, irritálhatja. Nem szükséges a forró víz, különösen a zsíros hajhoz, ahogy ennél nem szabad krémes állagú sampont és balzsamot sem használni. Majd alaposan töröljük meg a hajunkat, és hagyjuk egy kicsit száradni szobahőmérsékleten, mert a nedves hajszál a legsérülékenyebb. Csak ezután kezdjük el kifésülni, géppel szárítani. Hideg időben mindig teljesen szárítsuk meg, különben fejbőrünk megfázik, és korpásodni kezd, a hajhagymák megbetegedhetnek, és ettől kezd hullani a hajunk.

5. Fésülködj hajtípusodnak megfelelően!

Ha zsíros a hajad, kerüld a hajkefét, használj ritkább fogú fésűt! Ne fogd össze szorosan a hajadat, és ne piszkáld a hajad a kezeddel!

6. Hagyd el a cigit!

A dohányzás rontja a vérkeringést, ezzel a bőr vitaminellátottságát, megújuló képességét is, ugyanígy hat a fejbőrre is! A fejbőr kiszárad, a hajhagymák elgyengülnek, ráadásul a szép hajhoz szükséges C-vitaminból is hiány alakulhat ki.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr817818021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása