A cukorbeteg és a sport – Mit, mennyit, mikor, hogyan?

mozgas_sport_csapatepites_kirandulas_kisebb.jpg

Legyen a cukorbetegség 1-es vagy 2-es típusú, korai stádiumú vagy már teljesen kialakult, legyen a beteg fiatal vagy idős, egy biztos: van olyan mozgásforma, amit biztonsággal végezhet! Sőt a megfelelően kiválasztott és a beteg terápiájával, étrendjével összehangolt sport előnyös lehet a beteg jó általános állapotának megőrzése szempontjából, ezért kifejezetten ajánlott.

Hogyan hat a sport a cukorbetegségre?

A cukorbetegség kezelésének kulcsa a megfelelő vércukorszint fenntartása (étkezés előtt 4-6 mmol/l, étkezés után 1,5-2 órával < 7,5 (mmol/l), amelyre a legnagyobb hatást a szénhidrátbevitel és az aktivitás gyakorolja. Vagyis ha valaki többet mozog, akkor ehhez kell hangolnia az étkezését és az inzulinbevitelét is.

A mozgás ugyanis csökkenti az inzulinszükségletet, mert amikor az izmok dolgoznak, sokkal több cukrot képesek magukhoz venni. Sőt a hosszabb edzés – különösen, ha új vagy intenzív – még órákkal az aktivitás után is csökkentheti a vércukorszintet.

De vigyázat! A mozgás közben először megemelkedik a vércukorszint!

Összességében azonban kijelenthető, hogy a rendszeres mozgás vércukorszintcsökkentő hatása mellett jó hatással van a testsúlykontrollra, erősíti az izmokat, csökkenti a stresszt, a vérnyomást, a vérzsírok szintjét és végül, de nem utolsó sorban a szövődmények kialakulásának kockázatát.

Bármilyen korú és állapotú cukorbetegnek szabad sportolni?

Ha a mozgást a beteg korának és állapotának megfelelően választjuk meg, akkor igen. A mozgásukban korlátozott emberek gyógytornászok segítségével építhetik fel és végezhetik a napi edzést. Ha valakinek 10 kilónál nagyobb a súlyfeleslege, esetleg valamilyen mozgásszervi problémája van, szakember segítségével állíthat össze személyre szabott edzéstervet.

A gyermekek és fiatal cukorbetegek mozogjanak legalább egy órát naponta, amely elsősorban kardió vagy más néven aerob mozgás legyen, és heti 3 alkalommal erősítsék vázizomzatukat, csontozatukat.

A felnőtt betegeknek heti 150 perc kardió mozgás ajánlott, melyet erősítő gyakorlatok egészíthetnek ki.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Multivitamin cinkkel és krómmal - étrend-kiegészítő készítmény vitaminokkal és nyomelemekkel. A króm a normál vércukorszint, a cink a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásához járul hozzá.*

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl! A termék kisgyermekektől elzárva tartandó.

* Multivitamin cinkkel és krómmal fogyasztói tájékoztató

Mv/H/2021-3 lezárás dátuma: 2021.06.18.

Milyen mozgás ajánlott 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegnek?

Az 1-es típusú cukorbetegség nagyobb óvatosságot igényel, sokkal pontosabban kell az edzések gyakoriságát, intenzitását, időpontját, időtartamát az étkezésekhez és az inzulinkezeléshez igazítani. Az 1-es típusú cukorbetegek kerüljék az extrém fizikai terhelést, számukra nem ajánlott a hosszú, kimerítő futás.

Ha mégis ezt választják, csak szigorú orvosi felügyelet és vércukormérés mellett tehetik! Edzés közben is gyakori szénhidrátpótlással kell megelőzni a vércukorszint normális érték alá esését, ezért szükség esetére tartsanak maguknál cukros üdítőt, szőlőcukrot.

Milyen mozgás ajánlott a cukorbetegség kezdeti stádiumában, és mit lehet sportolni kialakult cukorbetegség esetén?

A cukorbetegséget megelőző stádiumban, amikor még csak inzulinrezisztenciáról beszélünk, a rendszeres mozgásnak (és a megfelelő diétának) akár abban is szerepe lehet, hogy a betegség ne haladjon előre. Ebben a szakaszban jó választás a kocogás, futás.

De ha valakinek már nagyon előrehaladott a betegsége, netán már kialakult a neuropátia is, akkor nem szabad futnia, mert kisebesedhet, elfertőződhet a lába.

Milyen mozgásformát válasszon a cukorbeteg?

Egyszerűbb, könnyebb mozgások idősebb, edzetlenebb cukorbetegnek: rövid séta a boltba, a háztömb körül, könnyű kerékpározás, kutyasétáltatás, játszóterezés az unokával, társas tánc a barátokkal, könnyű kirándulás a hétvégén, könnyű jóga.

Kardió- vagy aerob mozgások edzettebb, fiatalabb cukorbetegeknek:

gyerekeknek: nem szükséges a „hivatalos” edzés! Tökéletes a fáramászás, fogócska, foci, bringázás, görkori is.

felnőtteknek: tempós séta, gyorsabb, hosszabb kerékpározás, könnyebb kocogás, nordic walking, evezés, elliptikus tréner, futó-, taposógép

Erősítő edzések a kardió edzések mellé: súlyzós gyakorlatok, saját testsúllyal végzett torna, jóga vagy pilates.

Mit beszéljen meg orvosával a cukorbeteg, mielőtt mozogni kezd?

  • Milyen mozgásformát szeretne végezni?
  • Milyen rendszerességgel végezné?
  • Milyen intenzitással végezheti?
  • Hogyan építse fel az edzést?
  • Mi az optimális vércukorszint az edzések elkezdésénél?
  • Ha nem mozgott korábban, kérjen egy megelőző állapotfelmérést!
  • Mikorra ütemezze az edzést a napirendjébe?
  • Szükség van-e az inzulin mennyiség csökkentésére edzés előtt vagy után?
  • Rendszeresen tervezze meg étrendjét, gyógyszerezését, ha hosszabb ideig mozog, mert ez hatással lehet állapotára!

Vércukorszintmérés és mozgás

A cukorbeteg mérje vércukorszintjét mozgás előtt, alatt és után is! Figyeljen a hipoglikémia jeleire, a gyengeségre, remegésre, szédülésre, a zavartságra.

Óvintézkedések, tiltások, ajánlások

  • Ne kezdjen edzeni, ha túl alacsony vagy túl magas a vércukorszintje, előbb érjen el legalább 7 maximum, 12 mmol/l vércukorszintet.
  • Igyon edzés közben, mert a vér besűrűsödése emeli a vércukorszintet.
  • Futás előtt gyors és lassú felszívódású szénhidrátok kombinációját fogyassza, futás közben –ha szükséges - gyorsan felszívódót. Választhat géleket, sportitalokat, de ezek gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak. Lassú felszívódású lehet az energiaszelet.
  • Olyan sportot válasszon, amelyet szívesen végez, ne legyen vállalhatatlan teher, plusz feladat, sokkal inkább örömmel várt tevékenység!
  • Törekedjen fokozatosságra, kerülje a túlterhelést, sérülést, maradjon meg a motiváció!
  • Ne igényeljen jelentős plusz költséget, időráfordítást!
  • Legyen a mozgás társas program is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr7916742472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása