A helyes vérnyomásmérés 9 szabálya

vernyomas_kisebb.jpg

Sokszor mondjuk: „annyira felidegesített, hogy majd felrobbanok”, amivel a stressz hatására az egekbe ugró vérnyomásunkra utalunk. Ez persze még nem feltétlenül jelenti, hogy magas vérnyomásunk, de ha rendszeresen idegeskedik valaki, könnyen kialakulhat nála a krónikus magas vérnyomás.

Persze a stressz nem az egyetlen oka a magas vérnyomásnak. Ez ugyanis örökletes tényezők mellett az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, az elhízás, a dohányzás miatt alakulhat ki. Állhat azonban a magas vérnyomás hátterében szervi elváltozás is.

A vérnyomás normál értéke 120/80-139/89 higanymilliméter (Hgmm) közé esik, a célérték függ attól, hogy kinek milyen egyéb társbetegsége van. Ha ennél tartósan magasabb, akkor magas vérnyomás betegségről beszélünk. Ez sajnos nem gyógyítható, de megfelelő életmóddal, kezeléssel szinten tartható.

A magas vérnyomás, latinul a hipertónia a cukorbetegséghez hasonlóan „néma gyilkos”: nem fáj, sokáig nem okoz tüneteket. De azért lehetnek jelei, amelyek figyelmeztethetik az érintetteket:

  • rendszeres tarkótáji fejfájás,
  • szédülés,
  • fáradékonyság, gyengeség
  • gyakori orrvérzés,
  • homályos látás.

Ugyanakkor érdemes 40 éves kor felett tünet nélkül is rendszeresen mérni / méretni a vérnyomást.

Hogyan mérjünk helyesen vérnyomást?

Fontos tisztázni, hogy egy mérés nem mérés, hiszen az csak egy pillanatképet mutat állapotunkról! Mérjen rendszeresen, és jegyezze fel a mérési eredményeket!

  1. Használjon felkaros vérnyomásmérőt, mert a csuklós eszközök kevésbé megbízhatóak!
  2. Mindkét karon mérje a vérnyomást. 10 higanymilliméter eltérés a két kar között normális.
  3. Mérés előtt 30 perccel már ne igyon kávét, teát (zöldet sem!), alkoholt, ne erőltesse meg magát, és ne dohányozzon!
  4. A karja és a vérnyomásmérő legyen egy szintben!
  5. Ülő testhelyzetben mérjen, hátát támassza meg, és ne tegye keresztbe a lábait!
  6. Ne legyen a mandzsetta (az a rész, ami felfújódik) túl szoros. Két ujja még férjen a mandzsetta és a kar közé. A mandzsetta legyen a szív magasságában!
  7. Ne beszélgessen, ne mocorogjon!
  8. Ha azt tapasztalja, hogy az első mérés mindig magasabb, ismételje meg pár perc múlva, és a második mérés eredményét jegyezze fel!
  9. Ha kiugró értékeket tapasztal, lehet, hogy elemet kell cserélnie, de ha rendszeresen megismétlődik a kóros érték, forduljon haladéktalanul orvoshoz!

A magnéziumhiány és a magas vérnyomás

A magnéziumhiánynak számos szívérrendszeri tünete van, mint kamrai pótütések, szapora szívdobogás, vérnyomás-emelkedés, simaizom görcsök.

Magnézium feltétlenül szükséges az izmok elernyedéséhez is, ezért magnéziumhiányban a szívizmok sem tudnak ellazulni és megpihenni. Ezért a szív több vért pumpál az erekbe, amitől növekszik a vérnyomás.

A magnéziumhiány fokozhatja a szorongást, rontja a stressztűrő képességet is, ami szintén serkenti a szívműködést. A szervezet megfelelő magnéziumszintje megakadályozza, hogy stressz esetén túl sok adrenalin szabaduljon fel a szervezetben, magnéziumhiányban viszont az adrenalinszint növekszik, e miatt jobban felgyorsul a szív, és jobban emelkedik a vérnyomás. Ráadásul a stressz fokozza a magnézium kiválasztását is, így minél kevesebb a magnézium a szervezetünkben, annál többet veszítünk belőle stresszhelyzetben, amely ördögi kört teremt.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Magnerot tabletta a magnéziumot orotát molekulához kötött állapotban tartalmazza.

A magnézium felszívódása fokozódik, ha szerves savakkal egyidejűleg juttatják a szervezetbe, mint a Magnerot tabletta esetében is.

A Magnerot tabletta magnézium-orotát-dihidrát tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Mag/H/2021-27 A lezárás dátuma: 2021.06.04.

A cukorbetegség és a magas vérnyomás

A cukorbetegség három ok miatt emeli meg a vérnyomást. Csökkenti az erek rugalmasságát, növeli a testben lévő folyadékmennyiséget és megváltoztatja az inzulinháztartást. Cukorbetegeknél és vesebetegeknél az egészséges egyénekkel összehasonlítva 10-20 Hgmm-rel alacsonyabb vérnyomás elérése és szinten tartása az ajánlott!

Mi történik, ha nem kezelik a magas vérnyomást?

A kezeletlen magas vérnyomás hosszútávon súlyos, életveszélyes szív-érrendszeri betegségekhez vezethet. A tartósan magas nyomásnak kitett érfal károsodhat. A szívizomzat megvastagszik, a szív megnagyobbodik, beszűkülnek a koszorúerek, a kis- és nagyerekben érelmeszesedés, szűkület jöhet létre. Ennek következménye szívinfarktus, agyvérzés, veseelégtelenség lehet, bevérezhet a szemfenék, és vakság is kialakulhat!

Mit tehet Ön a vérnyomás-csökkentéséért?

Csökkentse a só- és cukorfogyasztást, ne igyon alkoholt, ne dohányozzon. Próbálja napi kávéfogyasztását 1-re csökkenteni, és rendszeres testmozgással, a zsíros ételek kerülésével szabaduljon meg túlsúlyától!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr3916584636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása