A cukorbetegek az oltással csökkenthetik a koronavírus fertőzés kockázatát

COVID ide vagy oda, a cukorbeteg beoltása vagy nem beoltása a fertőző betegségekkel szemben mindig is több szorongást okoz az érintetteknek, mint amennyit az egészséges emberek átélnek hasonló helyzetekben. Most pedig, amikor a koronavírus fertőzés is nagy kockázat, de a rekord sebességgel fejlesztett oltásokkal szemben is sokan bizalmatlanok, ez a dilemma még inkább felerősödik. Azért, hogy mindenkit megnyugtassunk, érdemes tehát áttekinteni a tényeket!

oltas_idosno_covid_vedekezes.jpg

Az oltások beadása mellett szól, hogy a diabéteszes betegek az egészséges embereknél sokkal nagyobb valószínűséggel kapják el a fertőzéseket, és esetükben sokszor súlyosabb is a betegség lefolyása. Ez különösen igaz akkor, ha a cukorbeteg anyagcsere állapota nem megfelelő, vagyis vércukorszintje magasabb az elvárt értékeknél, esetleg ingadozó a táplálkozási, gyógyszerezési- és életmódszabályok nem megfelelő követése miatt. Magyarországon például minden harmadik koronavírusos beteg cukorbeteg.

Így elég egyértelműnek látszik, hogy a cukorbetegeknek mindenképpen érdemes élni a megelőzést segítő védőoltásokkal. Miért fél mégis sok cukorbeteg az oltástól?

Sajnos, nagyon széles körben elterjedt az a tévhit, hogy a cukorbetegeknél gyakrabban fordulnak elő oltási szövődmények. Ez a félelem nem indokolt, mert az adatok nem azt mutatják, hogy a cukorbetegek az átlagosnál rosszabbul reagálnának az oltásokra.

Kérdés azonban, hogy mindez igaz-e a koronavírus elleni vakcinákra is?

Először is fontos tudni, hogy a gyógyszerek engedélyezése és használata során nemcsak a készítmény hatásosságát vizsgálják – többek között különböző betegcsoportokban is – de nyomon követik az esetlegesen felmerülő mellékhatásokat is. A cukorbeteget kezelő orvosok ismerik az egyes oltóanyagok adatait és az adott páciens állapotát, a különböző fennálló betegségeit, és ez alapján tesznek javaslatot arra, hogy a beteg számára melyik vakcina nyújtja a legnagyobb védettséget, és melyik a legbiztonságosabb.

A COVID-vakcinák esetében is külön vizsgálják, hogy mennyire működnek cukorbetegeknél és a cukorbetegség következtében kialakuló más betegségek, például vesebetegség esetén.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

D-vitamin pótlás: Vitagamma® D3 2000NE

A D-vitamin testünk számos folyamatához nélkülözhetetlen, ezért nagyon fontos szervezetünk megfelelő D3-vitamin ellátása. A Vitagamma® D3 2000 NE fogyasztása különösen akkor ajánlott, ha az egészséges D-vitamin ellátás nem biztosított: pl. D-vitaminban gazdag élelmiszerek nem kielégítő bevitele vagy a hiányzó napfény expozíció következtében a szervezet saját D-vitamin képzésének korlátozottsága, például az őszi-téli időszakban.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl! A termék kisgyermekektől elzárva tartandó.

 

VitagammaMBlog2021.02.22.

A koronavírus elleni védőoltások leggyakoribb mellékhatásai a fájdalom és duzzanat az injekció beadásának helyén. A fáradtságérzés, hidegrázás, láz, a hónalji nyirokcsomók duzzadttá vagy érzékennyé válása, a fejfájás, az izom- és ízületi fájdalom, a hányinger és a hányás, néhány napon belül elmúlik. Az eddigi tapasztalatok alapján a második oltás okoz erősebb mellékhatásokat, ami viszont azt jelzi, hogy az immunrendszer reagál, megkezdődött a védettség kialakulása. Az oltás nagyon ritkán vált ki súlyos reakciót, jellemzően allergia miatt kialakuló anafilaxiás sokkot. Ezért kell az oltás után 20-30 percig orvosi felügyelet alatt maradni, hiszen így azonnal segítséget kaphat a beteg.

Érdemes hangsúlyozni, hogy mivel minden COVID-vakcina nagyon új még, a hosszabb távú hatásokról és arról, hogy mennyi ideig nyújtanak védettséget, még nincs információnk. Az viszont biztos, hogy az oltás mellékhatásai a betegséghez képest sokkal kevésbé súlyosak, mint maga a betegség – különösen diabéteszeseknél, így sokkal nagyobb biztonságban vannak, akik beoltatják magukat, mint akik nem!

Hol olvashat még a különböző oltásokról: 

https://www.portfolio.hu/uzlet/20210218/pfizer-moderna-astrazeneca-szputnyik-v-kerdesek-es-valaszok-a-koronavirus-elleni-vakcinakkal-kapcsolatban-470134

https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/26397/covid-19-vedooltas-osszefoglalo

https://www.reformatus.hu/szeretetszolgalat/hirek/a-regi-elet-remenye/

https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/mit_kell_tudni_a_regisztralt_legidosebbek_es_a_60_ev_alatti_kronikus_betegek_oltasarol_2.pdf

https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/vedooltas_kisokos.pdf

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr6916437874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása