14 jó tanács a biztonságos ünnepléshez cukorbetegeknek

 

karacsony_mikulas_karanten_tavolsagtartas_covid_koronavirus.jpgIdén a koronavírus-járvány határozza meg a karácsonyi készülődést is. Sajnos most kisebb körben, kisebb intenzitással ünnepelhetünk. Különösen vigyázniuk kell a cukorbetegeknek, hiszen ahogy azt az adatok is mutatják, rájuk sokkal veszélyesebb a fertőzés.

Nekik szeretnénk segíteni tanácsainkkal, hogy egészségben és biztonságban ünnepelhessék a karácsonyt, és köszönthessék az újévet.

A cukorbetegnél nagyobb a fertőzések kockázata, mint az egészséges embereknél, melynek oka a magas vércukorszint. Ha a vércukorszint egy egységgel emelkedik (1 mmol/l), akkor 6–10%-kal nő meg a fertőzések előfordulásának valószínűsége, és ennyivel súlyosabbak is lehetnek. 11 mmol/l feletti vércukorszint esetén már 25%-kal nagyobb a kockázat, 16 mmol/l feletti érték esetén akár kétszeresére is nőhet.

A védekezés tehát ott kezdődik, hogy a cukorbeteg vigyázzon arra, hogy vércukorszintjét a normális határokon belül tartsa. Ezért a felírt gyógyszereket pontosan kell szedni, rendszeresen kell mérni a vércukorszintet, be kell tartani a táplálkozási szabályokat, és az állapotnak megfelelő mértékben, de rendszeresen kell mozogni.

E négy szabályt mindig fontos lenne betartania egy cukorbetegnek, de most egyszerűen az élete múlhat rajta! Ha valaki eddig elhanyagolta mindezt, de most változtatni szeretne, vagy a rendszeres vércukor-mérései azt igazolják, hogy valami nincs rendben, először telefonon kérjen segítséget kezelőorvosától. Nagyon fontos, hogy személyesen ne menjen be a rendelőbe vagy a kórházba, mert ezzel tenné ki magát a legnagyobb fertőzésveszélynek. Majd, ha beszélt az orvossal, mindenben pontosan kövesse az utasításokat!

15 tanács a biztonságos ünnepléshez:

  1. Idén érdemes kihagyni a karácsonyi bevásárlást! Ha lehet, egyáltalán ne menjen közösségbe! A vásárláshoz kérjen segítséget, rendeljen online!
  2. Ha mégis kimozdul otthonából, ami persze érthető, hiszen a bezártság is okozhat feszültséget, mindenképpen viseljen jó állapotú, szájat és orrot is fedő maszkot, kesztyűt, és ne nyúljon az arcához, szeméhez, szájához!
  3. Sorban állás közben tartson 1,5-2 méteres távolságot az Ön előtt-mögött állótól!
  4. Hazatérés után azonnal mosson kezet legalább 20 másodpercig. Ha teheti, zuhanyozzon le, váltson ruhát!
  5. Figyeljen a környezetébe kerülő tárgyak tisztaságára is: fertőtlenítse a telefonját, a kilincseket!
  6. Figyeljen a folyadékbevitelre, igyon eleget, de csak cukormentes italokat, figyeljen a gyümölcslevek és gyümölcsök cukortartalmára is. Ha nem vesebeteg, akkor igyon sok gyógyteát, vizet, ha vesebeteg, kérdezze orvosát a megfelelő mennyiségről!
  7. Fogyasszon sok nyers zöldséget, megfelelő mennyiségű halat, tejterméket és húst, lassú felszívódású, rostban gazdag teljes kiőrlésű kenyérféléket.
  8. Idősebb korban érdemes lehet a helyes táplálkozás mellett pótolni is a szervezet számára létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat. A megfelelő cinkszint például szükséges az immunrendszer és a szénhidrát anyagcsere kiegyensúlyozott működéséhez is.
  9. Bár a zárt közösségi terek veszélyesek, de a séta a friss levegőn, parkban, erdőben kifejezetten ajánlott! Ha nincs kertje, végezzen könnyű gyakorlatokat erkélyén vagy legalább nyitott ablaknál. Mindenképpen szellőztessen rendszeresen!
  10. Mindent tegyen meg a nyugodt alvásért, hiszen ez is nagyon fontos az erős immunrendszerhez!
  11. Csökkentse a stresszt mozgással, relaxációs gyakorlatokkal, zenehallgatással, gyógyteákkal! Idén különösen fontos, hogy ne a tökéletes tisztaság és dekoráció, drága ajándék, bonyolult vacsora legyen a lényeg, hanem a kedvesség, a jókedv és az igazi pihenés. Ünnepeljen visszafogottan, élvezze a bensőséges pillanatokat, és ne engedjen a nyomásnak!
  12. Idén inkább hagyja ki a nagy családi összejöveteleket, csak a legközelebbi rokonaival ünnepeljen!
  13. Kérje meg gyermekeit, unokáit, hogy mielőtt ellátogatnak Önhöz, vonuljanak önkéntes karanténba.
  14. Családtagjai is tartsák be a távolságtartásra, higiéniára vonatkozó szabályokat, hogy ne adják át a fertőzést! Ha ezt nem tudják megtenni, inkább online eszközök közvetítésével „látogassák” meg.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A vény nélkül kapható laktóz- és gluténmentes Zinkorot tabletta optimális megoldás lehet a cinkpótlásra.

A Zinkorot 25 mg tabletta cink-orotát tartalmú, cinkhiány kezelésére szolgáló, vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Zinkorot.MBlog2020.12.09.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr7216338742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása