Mitől függ a cukorbetegek szervezetének védekezőképessége?

virus_megfekezese.jpg

A cukorbetegek szervezete kevésbé tud védekezni a fertőzésekkel, kórokozókkal szemben. Ezért egyrészt nagyobb eséllyel betegszenek meg járványok idején, másrészt azok a betegségek, amiket egy egészséges ember szinte meg sem érez, náluk súlyosabbak lehetnek. Még egy egyszerű influenza is sokkal jobban megviseli őket, sokkal veszélyesebb kimenetellel járhat. Vagyis nekik az átlagnál is fontosabb, hogy csökkentsék a betegségek kockázatát!

A fokozott kockázat függ a magas vércukorszinttől és a diabétesz szövődményeitől (amelyek pedig ismét csak a rossz vércukor értékekre vezethetők vissza). A védekezés érdekében tehát az egyik első lépés, hogy a cukorbeteg vigyáz arra, hogy vércukorszintje ne térjen el a normálistól. Szakemberek szerint, ha a vércukorszint egy egységgel emelkedik (1 mmol/l), akkor 6–10%-kal nő meg a fertőzések előfordulásának és súlyos lezajlásának a valószínűsége. 11 mmol/l feletti vércukorszint esetén 25%-kal, 16 mmol/l feletti érték esetén akár 50%-kal csökkenhet a szervezet védekezőképessége.

Ráadásul a folyamat kétirányú: sokszor a vércukorszint éppen a fertőzések miatt ingadozik, tehát a normálishoz közeli vércukorszint megőrzéséhez is jó, ha a cukorbeteg vigyáz az egészségére.

Ráadásul a vér a magas cukortartalma miatt a gombák, baktériumok és más élősködő mikroorganizmusok könnyen szaporodnak a szervezetben. 

Egy kanadai kutatás is magyarázhatja a mindennapok tapasztalatait. A kutatók szerint az inzulinnak szerepe lehet az immunrendszer működésében is. Úgy vélik, hogy összefüggés van a tartós, krónikus gyulladásos állapotok, az immunrendszer rendellenes működése és az inzulinrezisztencia között. A kutatók szerint valószínű, hogy az inzulinreceptorok az immunrendszer másodlagos stimulálását végzik, segítve a T-sejtek tápanyagfelvételét, hogy azok megfelelően kezeljék az idegen testek támadásait.

Az immunrendszer jó működéséhez a jó vércukorszint és megfelelő inzulinreakció mellett számos vitaminra és ásványi anyagra is szükség van. Ezt kiegyensúlyozott táplálkozással, és ha erre valamiért nincs lehetőség megfelelő étrend-kiegészítőkkel lehet elérni. A legfontosabb a megfelelő C-, D-, E-vitamin és a cink bevitele az immunrendszer megerősítése szempontjából.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A vény nélkül kapható laktóz- és gluténmentes Zinkorot tabletta optimális megoldás lehet a cinkpótlásra.

A Zinkorot 25 mg tabletta cink-orotát tartalmú, cinkhiány kezelésére szolgáló, vény nélkül kapható gyógyszer.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

(ZinkorotMBlog2020.03.17.)

Mindazonáltal még a helyesen táplálkozó cukorbetegek is az átlagnál jobban ki vannak téve a járványok veszélyeinek, így számukra sokkal fontosabb a fertőzésveszély elkerülése.

Mit lehet tenni a fentieken túl a mindennapokban:

  • Ne menjen olyan környezetbe, ahol nagy a valószínűsége a fertőzésnek, vagyis ahol sokan vannak!
  • Kerülje a kapcsolatot olyan személlyel, aki vírushordozó lehet!
  • Alaposan – legalább 20 mp-ig – és gyakran mosson kezet szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét! Ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is!
  • Szellőztessen gyakran!
  • Köhögéskor és tüsszentéskor takarja el az orrát és száját zsebkendővel, utána dobja ki a zsebkendőt, és mosson kezet!
  • Kerülje el a köhögő, légúti tüneteket mutató embereket!
  • Lázas beteggel kerülje az érintkezés minden formáját!
  • Mellőzze a megszokott érintkezési, üdvözlési formákat: a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr8615530058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása