Hogyan hat a szervezet cinkszintje a cukorbetegek állapotára?

2019 szeptember 17 - Meggyógyulnék szerkesztő

65331657_l.jpgA cink szervezetünk szempontjából nélkülözhetetlen nyomelem. Ez azt jelenti, hogy ugyan viszonylag kis mennyiségben van rá szükségünk naponta csak 15-25 mg-ra, de ha ezt a relatív kis mennyiséget nem pótoljuk, hiánya nagyon is súlyos következményekkel járhat! És mivel az ásványi anyagokat testünk nem tudja előállítani, vagy táplálkozással, vagy étrend-kiegészítőkkel kell pótolni.

A cink egyik legfontosabb feladata testünkben az inzulin térszerkezetének stabilizálása. Ezért jelentős szerepet játszik a szervezet anyagcsere folyamatainak szabályozásában, a jó vércukorszint fenntartásában. Ha szervezetünkben nincs megfelelő mennyiségű cink, az inzulinválasz erőssége, az inzulin hatékonysága csökken, és nehezebben tudjuk a vércukorszintet stabilizálni. Ráadásul a cink az anyagcsere sebességét is befolyásolja: cinkhiány esetén az anyagcserénk lelassul.

A cukorbetegek vizeletürítéskor más nyomelemek mellett több cinket is veszítenek, mint az egészséges emberek, bár ennek okát még nem tisztázták teljesen. Érdemes évente egyszer-kétszer a cukorbetegek cinszintjét is ellenőrizni. Ha a beteg cinkhiányos, a pótlás pozitív hatást gyakorolhat a vércukor szabályozásán túl a vérzsírok szintjére is.

A cink kiemelkedő szerepet tölt be számos, enzimekhez kapcsolódó és hormonális folyamat támogatásában is. Ezek közül ki kell emelnünk a fehérjetermészetű enzimeket és a nukleinsavak (DNS, RNS) kialakítását. Cinkhiányban a sejtek nem képesek helyesen értelmezni a genetikai utasításokat.

A cink pótlása más okból is előnyös lehet, nélküle a sejteket határoló hártya sem elég erős, így a sejt nem tud megfelelően védekezni a káros hatásokkal szemben. Tehát a szervezet megfelelő cink ellátottsága hozzájárul az immunrendszer optimális működéséhez. Ez a cukorbetegek számára igen fontos, ugyanis ők könnyebben kaphatnak el bizonyos fertőzéseket, különösen akkor, ha átmenetileg romlik a szénhidrát-anyagcsere helyzetük.

A cinkhiány 10 jele:

  • pattanásos vagy egészségtelen bőr, például pikkelysömör, ekcéma
  • hajhullás
  • íz- és szagérzékelés hiánya
  • étvágytalanság
  • lassú emésztés
  • gyakori megfázásos betegségek
  • terméketlenség a férfiaknál
  • depresszió
  • pajzsmirigy-, növekedési zavarok
  • ingadozó, nehezen beállítható vércukorszint

Mennyi cinkre van szükségünk?

Napi ajánlott beviteli mennyiség 15-25 mg között mozog. Ez függ az életkortól, és attól is, hogy csak napi pótlásról van szó, vagy a már kialakult cinkhiány megszüntetéséről.

Milyen táplálékokban található meg nagy mennyiségben?

Az osztriga és rákfélékben, a marha-, bárány-, csirkehúsban, a tök-, szezám-, és lenmagban, a kesudióban, a földimogyoróban, a mandulában, a babfélékben, a csicseriborsóban és a zöld szójababban.

Mit ajánlunk?

A vény nélkül kapható laktóz- és gluténmentes Zinkorot tabletta optimális megoldás lehet a cinkpótlásra.

A Zinkorot 25 mg tabletta cink-orotát tartalmú, cinkhiány kezelésére szolgáló, vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

(ZinkorotMBlog2019.09.17.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr2815113432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása