Mi lesz, ha nem szedsz D-vitamint télen?

woman_running_in_show_medium_4x3_1.jpg

Valószínűleg könnyebben kapod el az influenzát.

Ugyanis nem véletlenül a tél végén, a tavasz elején tetőzik az influenzajárvány, hanem azért, mert ekkorra az emberek többségének nagyon alacsony a D-vitamin szintje, és természetes úton, például napozással vagy táplálkozással nem tudjuk pótolni. Egyes kutatások szerint a D-vitamin pótlás csaknem ugyanolyan hatásos az influenza megelőzésében, mint az oltás.

A D-vitamin szerepét az immunrendszer működésében egy néhány évvel ezelőtt megjelent angol tanulmány igazolta. A Londoni Queen Mary Egyetem kutatói bizonyították, hogy a D-vitamin az akut légzőszervi gyulladásoktól, köztük a náthától és az influenzától is véd. A szakemberek kimutatták, hogy a napi vagy heti D-vitaminpótlás felére csökkentette az akut légzőszervi gyulladás kockázatát azoknál, akiknek a kísérlet elején nagyon alacsony volt a D-vitamin szintjük. Azoknál is átlagosan 10%-kal csökkentette a megbetegedés valószínűségét, akiknek a szervezetében több volt a D-vitamin. Vagyis a D-vitaminpótlás önmagában is segítette a megelőzést, így igazolták, hogy a szervezet jó D-vitaminellátottsága csökkenti a nátha, influenza kockázatát.

Szervezetünk nyáron napfény segítségével maga termeli meg a szükséges mennyiséget, ha március végétől októberig legalább napi 15-20 percet töltünk a napon rövid ujjú felsőrészben, sortban, napkrémek nélkül. Késő ősztől tavaszig azonban kár is lenne félmeztelenül szaladgálni a hóban, mert ekkor a napfény beesési szöge az északi féltekén nem teszi lehetővé a D-vitamin termelést. Testünk ugyan egy ideig képes megőrizni a nyári napsugarak segítségével megtermelt D-vitamint, de ezt nagyjából 6 hét alatt feléljük. Vagyis október végétől március végéig mindenkinek pótlásra lenne szüksége.

A megfelelő D-vitamin szint eléréséhez egészséges felnőtteknek naponta 1500-2000 NE D-vitamin bevitelére lenne szükség.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Vitagamma® D3 2000 NE étrend-kiegészítő tabletta ugyanazt a D3 (kolekalciferol) molekulát tartalmazza, amelyet a szervezetünk is előállít a napsugarak segítségével. Így egészségünk megőrzése szempontjából ugyanolyan jó, mintha bőrünk termelte volna. Hatásában nincs különbség, ugyanolyan jó a csontjaink és immunrendszerünk számára, szervezetünk nem tud különbséget tenni. Fontos azonban, hogy ha bizonytalan a szükséges mennyiséggel kapcsolatban, ha hiánytüneteket tapasztal, vagy a bevitelt egyéni szükségleteihez kívánja igazítani, mindenképpen kérdezze meg orvosát!

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!

Rövidtávon tehát a téli légúti megbetegedéseket segít elkerülni a D-vitamin rendszeres szedése, de hosszabb távon is lehetnek következményei a D-vitaminhiánynak. Például hiányában a gyerekek csontozata nem lesz elég erős, idősebb korban pedig csontritkulás alakul ki, törékennyé válnak a csontjaink. Ezt a helyzetet súlyosbítja, hogy hiányában az izmok sem elég erősek, vagyis az idősebb emberek mozgása bizonytalanná válik, megbotolnak, megcsúsznak, vagyis könnyebben kerülnek balesetveszélyes helyzetbe.

De a kutatások összefüggést találtak a D-vitaminhiány és a cukorbetegség, daganatos betegségek kialakulása között is.

Gyermekvállalást tervező nőknek is érdemes gondolniuk a D-vitaminpótlására, és nemcsak a baba egészséges csontjai miatt: D-vitaminhiányban ugyanis sokkal nehezebb teherbe esni, ráadásul sokkal gyakoribbak a vetélések is.

Többen a túladagolástól való félelmükben nem szednek vitaminokat. Tagadhatatlan, hogy fontos az előírt beviteli mérték pontos betartása, mert a D-vitamin zsírban oldó vitamin, vagyis elméletileg lehetséges túladagolni, de az étrend-kiegészítő tabletták csak egy töredékét tartalmazzák annak a mennyiségnek, amelyet szervezetünk egy-egy nyári napon előállít. Tehát a túladagolásnál sokkal nagyobb kockázatot jelent a vitaminhiány!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr1614592952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása